Stadsfietsen

Stadsfietsen

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters 1
Filter op prijs
€1.34900 −18%
€1.09900
€1.29900 −23%
€99900
€34490
Tweedehands
Nieuwprijs: €1.49900 −33%
€99900
€34500 −20%
€27500
4.7/5 Op basis van 451 Beoordelingen in de winkels en online

KENMERKEN EN GEOMETRIE VAN EEN KLASSIEKE STADSFIETS

Een stadsfiets is, zoals de naam het al aangeeft, een ideaal vervoermiddel voor in de stad. Flexibel, duurzaam en een uitstekende oplossing zowel om snel boodschappen te doen als om naar het werk te gaan. Deze fietsvariant voor de stad is perfect geschikt voor in het verkeer. Ze komt echter met een eerder minimalistische standaarduitrusting.


FIETSEN IN DE STAD: WAT JE ABSOLUUT NODIG HEBT

Een functionele stadsfiets overtuigt vooral door zijn comfort en doeltreffendheid voor dagelijks gebruik. Hij moet echter ook voldoen aan een aantal wettelijke vereisten zodat je ermee op de openbare weg mag rijden. Daarom moet hij voorzien zijn van een betrouwbaar voor- en achterlicht. Reflectoren garanderen een goede zichtbaarheid, voor meer veiligheid in het verkeer, ook bij somber weer of als het donker is. Ook een functionerende bel is essentieel in het drukke stadsverkeer.


Zadel en stuur

Om aangenaam te fietsen heb je absoluut een breed en bijzonder comfortabel zadel nodig. Een goede stadsfiets heeft ook een ergonomisch stuur. Hiermee kan je gemakkelijker controle houden over je fiets en soepel en veilig sturen. Dat is uiterst belangrijk, vooral in de soms chaotische verkeerssituaties in de stad. Overigens garandeert de korte afstand tussen stuur en zadel dat je kan fietsen met rechte rug. Zo kan je alles om je heen goed zien, ongeacht de omstandigheden.


Frame van de stadsfiets

Het relatief lage frame is ook kenmerkend voor stadsfietsen. Dat design zie je vooral bij de damesfietsen. Sommige herenfietsen hebben echter ook een lage of op zijn minst lagere bovenbuis. Dankzij het verlaagde frame is opstappen heel gemakkelijk. Snel even op de fiets springen om naar de slager te gaan of met je fiets aan de hand door een voetgangerszone wandelen? Geen probleem met de flexibele stadsfiets.


De remmen van de stadsfiets: de alfa en omega van de stadsjungle

Nieuwbakken fietsers zullen het systeem met terugtraprem bijzonder op prijs stellen. Maar stadsfietsen kunnen ook andere soorten remmen hebben. Meer in het bijzonder een trommelrem, velgrem of schijfrem. Die verschillende remsystemen onderscheiden zich door hun remkracht en stijfheid, maar ook door hun duurzaamheid en gedrag in verschillende weersomstandigheden. Welk remsysteem voor jou het meest geschikt is, hangt af van je voorkeur en persoonlijke gewoonten.


De versnellingen: eenvoudig en onderhoudsvriendelijk

Sommige complexe derailleur systemen bieden heel veel versnellingen. Die optie is bijzonder nuttig als je veel hellingen moet nemen. Een stadsfiets heeft een duurzame naafversnelling met 3-7 versnellingen die weinig onderhoud vraagt. Een V-brake op het voorwiel en een terugtraprem maken het geheel compleet. Dat systeem heeft zijn waarde al bewezen voor dagelijks fietsen in de stad. Uiteindelijk moet je in de stad heel dikwijls stoppen en opnieuw vertrekken, bijvoorbeeld aan een rood licht, en zijn de hellingen er meestal niet al te steil. Voor wie dagelijks vooral over vlakke verharde en onverharde wegen rijdt, is een fiets zonder versnellingen, ook single speed genoemd, een mogelijke optie.


De super sportieve City Speed fietsen van DECATHLON bijvoorbeeld zijn uitgerust met kwalitatieve racefietsremmen in plaats van versnellingen en een terugtraprem. Dat garandeert een optimale veiligheid in het verkeer. Onze fietsen City Speed Nexus combineren dan weer de wendbaarheid van een single speed fiets met een klassiek systeem met 3 versnellingen. Door er een bel, geschikte verlichting en reflectoren op te zetten, kan je de fietsen City Speed heel gemakkelijk in de stad gebruiken, en dat voor een voordelige prijs.


Extra brede banden voor meer comfort

Omdat een typische stadsfiets meestal over asfalt rijdt, moeten de banden daarvoor geschikt zijn. De brede banden op de meeste stadsfietsen kan je ook gebruiken met een lagere druk. Hierdoor hoef je ze niet voortdurend bij te pompen. Bovendien zorgt het grotere volume vanzelf voor meer demping. Hierdoor kan je zonder probleem zelfs de hoogste trottoirranden op rijden.


Fietsmand, bagagedrager en fietstassen: extra's voor een maximaal comfort

Een spatbord, een bel en een stevige standaard zitten op de meeste stadsfietsen. Maar er zijn nog meer accessoires waar je je stadsfiets mee kan uitrusten. Ze maken je drukke leven net wat makkelijker. Voor iedereen die zich niet alleen wil verplaatsen in de stad, maar ook boodschappen of andere zaken wil vervoeren met de fiets, zijn er bepaalde stadsfietsen die zijn uitgerust met een bagagedrager (zoals de Elops 120). Je kan er handige fietstassen aan hangen of een trendy fietsmand of zelfs een fietsstoeltje op zetten. Bij heel wat fietsen kan je overigens ook achteraf nog een bagagedrager monteren vooraan of achteraan.


STADSFIETSEN TEGENOVER MOUNTAINBIKES: DE VERSCHILLEN

Een stadsfiets is bedoeld voor dagelijks gebruik. Een mountainbike daarentegen is bedoeld voor sportief gebruik en speciaal gemaakt om op onverharde wegen te rijden. Als je graag de gebaande paden verlaat en bijvoorbeeld in het bos wil fietsen, is een kwalitatieve MTB een goede keuze. Met hun banden zonder diep profiel zijn de meeste stadsfietsen echt niet geschikt voor een dergelijk parcours. Ook zijn ze niet geschikt om heel grote afstanden af te leggen of fietsreizen te maken. Daarvoor kies je beter een trekkingfiets. In principe is dit een soort stadsfiets, maar op een trekking- of toerfiets zit je iets meer voorovergebogen. Dat is een stuk comfortabeler bij lange ritten.


DE TOEKOMST IS ELEKTRISCH … OOK VOOR STADSFIETSEN

Moet je iedere dag heel wat kilometers afleggen of vaak hellingen oprijden? Onze elektrische stadsfietsen Elops combineren de voordelen van een klassieke stadsfiets met ondersteuning door een motor. Hierdoor kan je comfortabeler lange afstanden afleggen met een snelheid van 25 km/u. Het is ook veel gemakkelijker om steile hellingen of sterke tegenwind te trotseren, zonder te transpireren.


DECATHLON steunt op de kwaliteit van zijn merken en combineert die met de technische knowhow van bekende bedrijven (Brose, Bosch en Samsung). Afhankelijk van het model zijn al onze elektrische fietsen gebruiksklaar of kan je ze achteraf nog uitrusten met een bel, verlichting en reflectoren.


STADSFIETSEN VAN DECATHLON: DE BETAALBARE COMBINATIE VAN COMFORT, KWALITEIT EN DESIGN

DECATHLON biedt je een compleet assortiment klassieke en elektrische stadsfietsen van superieure kwaliteit. Of je nu de voorkeur geeft aan een klassieke stadsfiets met de look van een omafiets, of op zoek bent naar een moderne elektrische fiets, bij DECATHLON kopen is altijd een uitstekend idee. Kies bijvoorbeeld een fiets met een frame in soepel staal of kies voor een model met een frame in ultralicht aluminium. Naast een onklopbare prijs, kunnen al onze fietsen prat gaan op een bewezen kwaliteit en levenslange garantie op het frame, het stuur en de vork.


☄☄☄

FAQ


Wat is een stadsfiets?

De term 'stadsfiets' verwijst naar een dagelijkse fiets die specifiek bedoeld is voor het stadsverkeer. Vanuit technisch oogpunt heeft hij een minimalistisch ontwerp. Dat wil zeggen dat hij meestal maar een paar versnellingen heeft en een eenvoudig remsysteem. Toch zijn stadsfietsen perfect geschikt voor dagelijks gebruik. Een bel en verlichting in overeenstemming met de verkeerswetgeving maken integraal deel uit van de standaarduitrusting.


Wat is een Hollandse fiets?

Een 'Hollandse fiets' is een toerfiets van Nederlands ontwerp. De Hollandse fiets vertoont dus heel wat gelijkenissen met de stadsfiets. Maar eigenlijk is dit een trekkingfiets, bedoeld voor lange afstanden. In de gewone omgangstaal worden stadsfietsen soms ook Hollandse fietsen genoemd.


Hoeveel kost een (goede) stadsfiets?

Stadsfietsen heb je in verschillende prijsklassen. Algemeen loont het de moeite om te investeren in een functionele en kwalitatieve stadsfiets als je de fiets elke dag wil gebruiken. Maar je hoeft geen fortuin uit te geven om een betrouwbare fiets te vinden die geschikt is voor dagelijks gebruik. Tegenwoordig kan je al goede stadsfietsen vinden die heel betaalbaar zijn.


Wat is de juiste framehoogte?

Om de goede hoogte van je stadsfiets te bepalen, moet je je baseren op je eigen lichaamslengte. Voor mannen en vrouwen die tussen 1,60 en 1,70 m groot zijn bijvoorbeeld bedraagt de optimale hoogte van het frame 48 tot 52 cm. Je kan ook een nauwkeuriger waarde verkrijgen door de afstand te meten tussen je kruis en je voetzool (zonder schoenen).


26 of 28 inch: hoe vind je de stadsfiets met de juiste wielmaat?

Stadsfietsen voor volwassenen, zowel heren als dames, hebben meestal extra grote wielen van 28 inch. Maar fietsen met een kleiner frame hebben vaak wielen van 26 inch. Stadsfietsen voor kinderen hebben dan weer meestal wielen van 24 inch.


Stadsfiets met een geveerde voorvork of niet? Wat is het beste?

Voor trekkingfietsen met verschillende zwaar geladen bagagedragers is een frame in massief staal meestal de beste keuze. Maar voor een stadsfiets biedt een goede geveerde vork voldoende demping om onaangename schokken en oneffenheden in het wegdek op te vangen. Zo fiets je comfortabeler, vooral in combinatie met de brede banden van de fiets. Denk er echter aan dat een stadsfiets met geveerde vork meestal zwaarder is. Als je dus op zoek bent naar een zo licht mogelijke fiets, kan je beter kiezen voor een fiets zonder geveerde vork.


Waarin verschilt een herenfiets van een damesfiets?

Ook al richten de stadsfietsen van DECATHLON zich tot heren of dames, die indeling staat niet in steen gebeiteld. In feite zijn de meeste stadsfietsen uit ons assortiment uniseks modellen. Natuurlijk kunnen ook mannen met een Hollandse fiets met heel laag frame rijden. Net zoals vrouwen ook kunnen rijden op een single speed fiets met hogere bovenbuis. Maar vrouwen die klein van gestalte zijn zullen de lage opstap van de klassieke stadsfietsen meestal heel erg op prijs stellen.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken