Klimgordels

Klimgordels

Hulp bij je keuze
Hoe kies ik een klimgordel?
Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Filter op prijs
BEST BEOORDEELD
€5500
BEST BEOORDEELD
€4000
€3500
KLIMGORDEL EASY 3 BLAUW
KLIMGORDEL EASY 3 BLAUW
SIMOND

KLIMGORDEL EASY 3 BLAUW

(64)
Morgen geleverd, indien besteld voor 15u
BEST BEOORDEELD
€4000
Vanaf
€7631
Vanaf
€8050
€6318
€9183
Harnas Petzl Luna
Harnas Petzl Luna
PETZL

Harnas Petzl Luna

Uitsluitend online verkocht
€6318
€8500
Klimgordel Hirundos
Klimgordel Hirundos
PETZL

Klimgordel Hirundos

Dit product is niet online verkrijgbaar, bekijk de winkelvoorraad.
BEST BEOORDEELD
€5000
Verstelbare lanyard Dual Connect Adjust
Verstelbare lanyard Dual Connect Adjust
PETZL

Verstelbare lanyard Dual Connect Adjust

(8)
Dit product is niet online verkrijgbaar, bekijk de winkelvoorraad.
4.7/5 Op basis van 385 Beoordelingen in de winkels en online

DE KLIMGORDEL: JE LEVENSVERZEKERING OP HOOGTE


Sportieve uitdagingen, ongerepte natuur en je eigen grenzen verleggen! Klimmen (in de zaal of tussen rotsen) is intussen tot een trendy sport uitgegroeid. Vooral bij stadsmensen wordt die steeds populairder. Naast een uitstekende conditie, voldoende uithouding en een beetje durf, heb je voor die activiteit vooral een degelijke uitrusting nodig. En dan hebben we het niet enkel over een paar goede klimschoenen, maar ook over de juiste klimgordel. In combinatie met het touw, is het klimtuig zowat je levensverzekering die je tegen ernstige valpartijen en verwondingen beschermt.


HET KLIMTUIG: DE VERBINDING TUSSEN JE LICHAAM EN HET TOUW


Tijdens industrieel klimmen en boomklimmen is een gordel onmisbaar om de nodige bescherming te bieden aan wie in de hoogte en op moeilijk bereikbare plaatsen aan het werk is. Dat geldt ook in de vrijetijds- en competitiesport. Klimtuigen worden soms aan een enorme belasting blootgesteld. Het gaat om veel meer dan een tuigje om het klimkoord aan vast te maken! Fabrikanten ontwikkelen en optimaliseren dan ook voortdurend hun klimgordels, zodat ze een perfecte combinatie van veiligheid en comfort bieden.


Functies en taken van een klimtuig

Een klimgordel moet in de eerste plaats de krachten opvangen gegenereerd door een val in het klimtouw en die schokken over het hele lichaam verdelen. Zo kunnen klimmers verwondingen en lichamelijke schade voorkomen.


Bovendien durven beginnende klimmers op een moeilijk terrein méér als ze weten dat hun klimgordel hun eventuele val zachtjes afremt. Moderne klimtuigen zijn zó ontwikkeld dat een klimmer aan een touw steeds stabiel in evenwicht hangt. De bloedcirculatie wordt daarbij niet gehinderd.


Toch geniet je niet enkel na een valpartij van de voordelen van een passende klimgordel. Het klimtuig bewijst immers nog in andere situaties zijn nut. Denk aan:
•  Afdalingen tijdens abseilen;
•  Bij de bevestiging aan een intern zekeringspunt of een steunpunt;
•  Tijdens het uitrusten, wanneer de klimmer zich bewust aan het touw vasthaakt (de zogenaamde 'suspensies')
•  Wanneer de klimmer slechts enkele meters vordert en zich dan in het touw laat vallen (wippen).


Structuur van een klimgordel voor sportklimmen en alpinisme

Het tuig moet tegen de uitgeoefende krachten (meestal meerdere kilonewton!) bestand zijn. Het wordt dan ook gemaakt uit bijzonder stevig en sterk materiaal. Op die plaatsen waar de belasting het hoogst is, is de klimgordel meestal enkele centimeter breed. In het andere geval zorgt bijkomende vulling voor een betere verdeling van de krachten. Zo wordt meteen voorkomen dat de gordel in je lichaam snijdt.


De meeste klimtuigen zijn ook voorzien van:
•  Arm- en beenlussen (verstelbaar);
•  Eén of meerdere gespen of touwpunten om het veiligheidstouw vast te maken;
•  Eén of meerdere materiaalhouders om voorwerpen en accessoires (zoals karabiners) binnen handbereik te houden.


RIEM, KLIMGORDEL OF VOLLEDIG KLIMTUIG: DE VERSCHILLENDE BEVESTIGINGSTECHNIEKEN VOOR EEN KLIMTUIG


Naargelang de aard onderscheiden we drie types klimtuigen.


Heupgordel

Dat soort tuig is het 'polyvalente' model onder de klimgordels. Precies daarom, bestaan klimtuigen niet alleen uit (zit)gordels en beenlussen. Een dergelijk tuig wordt ook door alpinisten gewaardeerd, wanneer ze klimmen op ijs, in het hooggebergte of op via ferrata.


Borsttuigen

Het gaat om een nuttige aanvulling op de klimgordel. Je kan die altijd gebruiken om te vermijden dat een klimmer tijdens een valpartij gaat ronddraaien. Dat kan, bijvoorbeeld, gebeuren wanneer die een rugzak draagt of heel zwaarlijvig is. Daar staat tegenover dat de meeste mensen een optimaal zwaartepunt hebben, zodat een bijkomende bevestiging ter hoogte van de borstkas doorgaans overbodig is.


Compleet klimtuig

Complete of gecombineerde klimtuigen zijn tuigen die het hele lichaam omsluiten. De riem en de gordel zijn onderling verbonden. Een dergelijk model wordt vooral gebruikt op via ferrata net als tijdens het boomklimmen en het industrieel klimmen. Valpartijen moeten te allen prijze worden vermeden en vormen idealiter een uitzondering. Om die reden kan je een 'lichte' klimgordel maar beter inruilen tegen steviger beveiliging.


Om veiligheidsredenen moeten klimmers van kleine gestalte en kinderen eveneens voor een compleet klimtuig opteren. Er bestaan ook zogenaamde 'klimgordels voor kleine mensen'. Met andere woorden: gecombineerde klimgordels die speciaal werden ontwikkeld voor mensen die minder dan 40 kg wegen.


BELANGRIJKE VEILIGHEIDSASPECTEN VAN KLIMGORDELS


Samen met het klimtouw, behoort de klimgordel ongetwijfeld tot de letterlijk levensbelangrijke onderdelen van klimuitrusting. Sluit geen compromissen als het op de veiligheid van je klimgordel aankomt!
•  Controleer de bijhorende veiligheidscertificaten. Vóór een klimgordel op de Europese markt mag worden verkocht, moet die qua veiligheid aan basisnormen voldoen. Die criteria worden gedefinieerd in de EN 12 277-norm. Zo kan een klimtuig tot op zekere hoogte bestand zijn tegen scheuren.
•  Kies altijd een goed aanhechtingspunt. Naargelang het model, kan je je klimgordel vastmaken aan je riem, aan je beenstraps of, in uitzonderlijke gevallen, rechtstreeks aan de veiligheidsgesp. Hou wat dat betreft altijd rekening met de richtlijnen van de fabrikant.


MODELLEN EN TYPES KLIMTUIGEN


Klimtuigen onderscheiden zich niet alleen door de bevestigingstechniek (borstgordel, heupgordel of compleet tuig). Ze bestaan ook in heel wat variaties en versies. Naast de klassieke klimtuigen voor sportieve zaalklimmers, zijn er ook ultralichte modellen voor extreme sporters. Er bestaan ook speciale klimgordels voor dames en kinderen.


Polyvalent en gespecialiseerd: klimgordels in functie van hun gebruik

Polyvalente klimgordels zijn niet dik en niet dun. Ze hebben een lichte vulling en zijn voorzien van verschillende materiaalhouders. Ze zijn ideaal voor beginnende klimmers. Heel wat klimmers bezitten verschillende klimgordels met uiteenlopende kenmerken voor verschillende disciplines en toepassingen.


Sportieve klimgordels

Bij sportklimmen is het hoofddoel: zo snel mogelijk de onderkant van de (rots)wand bereiken. Sportieve klimgordels zijn in de eerste plaats dan ook lichtgewichten. Om het klimtuig snel te kunnen aantrekken, is het niet altijd voorzien van verstelbare beenlussen. In plaats daarvan beschikken veel sportieve klimgordels over een eenvoudig elastiek.


Alpinisme

Tijdens bergtochten lijkt het bereiken van de bergtop de belangrijkste sportieve prestatie. Precies daarom, is een klimgordel met een degelijke vulling onmisbaar. Zo kan het gebeuren dat je lange tijd rechtop moet hangen. Het klimtuig moet zo goed mogelijk passen, zodat je het net zo goed over een T-shirt als over een regenjas kan dragen.


Uitstapjes in het hooggebergte (in de buurt van gletsjers)

Klimgordels voor uitstapjes in het hooggebergte hebben doorgaans geen of slechts een lichte vulling. Het beperkte gewicht van de klimgordel is in deze discipline immers een absolute prioriteit, vooral als je met touwen klimt.


Via Ferrata

Bij het beklimmen van via ferrata moet je valpartijen zoveel mogelijk beperken. Gebruik je touwen dan ook doordacht. Een bijkomende vulling is niet noodzakelijk. Omdat je tijdens het klimmen weinig karabiners nodig hebt, hebben klimgordels voor via ferrata vaak maar één materiaalhouder.


Canyoning

Bij canyoning, het bedwingen van kloven, hebben speciale klimtuigen met bijkomende bescherming tegen schaafwonden ter hoogte van het achterwerk hun deugdelijkheid bewezen. Voor wie klimmen combineert met glijden, abseilen en zwemmen, komen enkel stevige en duurzame klimtuigen in aanmerking.


Big Wall

Tijdens het beklimmen van uitzonderlijk hoge rotswanden hang je vaak verschillende dagen aan de rots te bengelen. Bij big wall klimmen worden meestal extra brede en gevulde klimgordels gebruikt. Daarmee kan je de rotswand zelfs wanneer je slaapt beveiligen, zonder daarvoor je tuig uit te trekken.


Het beste klimtuig voor heren, dames en (jonge) kinderen

Klimgordels voor dames houden rekening met de vrouwelijke lichaamsbouw. En dat in tegenstelling tot de populaire uniseks modellen. Er zijn ook speciale modellen voor kinderen. Een degelijk klimtuig voor kinderen moet niet alleen volledig verstelbaar zijn, maar ook beschikken over:
•  Beveiligde terugkeergespen voor kinderen;
•  Smalle en stevige riemen;
•  Een draairiem rond de buik (zo goed mogelijk centreren van het touwpunt).


Doorgaans ligt het touwpunt op klimgordels voor kinderen ook iets hoger. Bij de meeste kinderen ligt het zwaartepunt immers hoger dan bij volwassenen. Daardoor valt een kinderlichaam makkelijker naar achter. Klimtouwen voor kinderen bestaan in de vorm van zitgordels én complete tuigen. Grote kinderen werken liever met een makkelijker te hanteren buikriem. Anderzijds worden kleintjes jonger dan 4 jaar en kinderen lichter dan 35 kg omwille van hun eigen veiligheid eerder uitgerust met een gecombineerde gordel.


DRAAG- EN GEBRUIKSCOMFORT VAN KLIMTUIGEN VOOR ALPINISTEN: DE PERFECTE PASVORM


Voor een optimale veiligheid, vooral bij een onverwachte val, moet je klimgordel goed passen en comfortabel zitten. Hou daarom rekening met volgende aspecten:
•  De afmetingen van het tuig moeten het mogelijk maken om het over dikkere kledij te dragen.
•  De beenlussen moeten voldoende aanspannen om te voorkomen dat de klimgordel druk uitoefent en dat de riem in de huid snijdt. Toch moeten ze breed genoeg zijn om er je vlakke hand onder te kunnen steken.
•  De sluitgespen moeten vlot open en dicht gaan en mogen niet zo maar losschieten.


Klimtuigen met brede en verstelbare beenlussen bieden een maximale flexibiliteit. Ze zijn wel iets zwaarder dan sporttuigen met gewone rubberen gespen. Is, naast veiligheid, extra comfort voor jou belangrijk? Kies voor een zo breed mogelijke klimgordel, zowel ter hoogte van je benen als ter hoogte van je rug. De luchtdoorlatende beenlussen en riempjes zorgen voor degelijke verluchting. Zo voorkom je hinderlijke transpiratie.


VIND DE JUISTE KLIMGORDEL BIJ DECATHLON


Bij DECATHLON vind je een brede waaier aan handige klimtuigen. En dat zowel voor kinderen als volwassenen, voor zaalklimmers en voor veeleisende bergklimmers. Naast een comfortabele klimgordel heb je - naargelang de discipline die je uitoefent - een klimhelm, touwen en verschillende accessoires nodig. Maak je keuze uit ons ruim gamma producten voor amateurklimmers en professionals!


☄☄☄

FAQ


In welke mate moet een klimgordel spannen / aangespannen worden?

Zorg ervoor dat je klimgordel goed past en dat de riemen nergens knellen. Span je klimgordel voldoende aan om te voorkomen dat je gaat glijden. Ook de beenlussen moeten op de juiste hoogte (op je dij) voldoende spannen.


Hoe lang gaat een klimtuig mee? Wanneer moet ik het vervangen / veranderen?

Elk klimtuig is op een bepaald ogenblik aan vervanging toe. Gemiddeld gaan klimtuigen 10 tot 12 jaar mee. Klimgordels in speciale vezels moeten maximaal na 2 tot 5 jaar worden vervangen.


De slijtage van je klimgordel wordt ook aanzienlijk beïnvloed door de gebruiksfrequentie en -intensiteit én door de discipline die je beoefent. Frequente valpartijen waarbij je rechtstreeks met de rotsen in contact komt (spleetklimmen) kunnen je materiaal beschadigen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je klimtuig heel wat minder lang meegaat. Over het algemeen slijt het materiaal om buiten te klimmen sneller dan materiaal om in een goed geventileerde zaal te klimmen. De reden? Verschillende milieufactoren (regen, zon en vuil).


Voor je eigen veiligheid (en die van je klimpartners) moet je regelmatig controleren of je klimtuig tekenen van slijtage of schade vertoont. Is dat het geval, laat je dan door een vakman adviseren. Zeker wanneer de voor je veiligheid belangrijke punten (de beenriem, de touwgesp, ...) dunner worden. Overweeg in dat geval de aankoop van een nieuwe klimgordel.


Hoe je klimgordel meenemen en bewaren?

Om je materiaal tegen vocht, vuil en beschadigingen door scherpe voorwerpen (bv.: noppen) te beschermen, is het een goed idee om je klimtuig altijd in een aparte tas op te bergen. Vóór je het (tijdelijk) op een droge en schone plek gaat bewaren, moet het helemaal droog zijn.


Wat is het verschil tussen een klimtuig en een klimkit?

Zowel een klimgordel als een via ferrata set zijn essentiële onderdelen van je via ferrata uitrusting. Een complete via ferrata set bestaat uit:
•  Een leeflijn (om de via ferrata set aan je klimgordel vast te maken);
•  Een enegieabsorber (om bij valpartijen de schokken op te vangen);
•  Twee lastarmen met karabiners om aan een metalen kabel te bevestigen.


Een universele klimgordel met verstelbare beenlussen en een verticale bevestigingsgesp heeft zijn deugdelijkheid al bewezen. In de meeste gevallen heb je geen gevulde gordel nodig. Vermijd hoe dan ook valpartijen tijdens het beklimmen van via ferrata!


Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken