UV-bescherming tijdens het surfen

Hoe bescherm je jezelf tegen de zon tijdens het surfen?

Surfen in boardshort of bikini is waarschijnlijk een van de meest aangename sensaties en kan in één woord worden samengevat: vrijheid.

Surfen in boardshort of bikini is waarschijnlijk de meest aangename en vrije manier van surfen! Je hebt gelijk, geniet ervan, want eindelijk bevrijd van dat beklemmend neopreen pak, geen rekening hoeven te houden met koud water, in alle vrijheid surfen, er bestaat niks plezanters! Maar heb je er ook al aan gedacht om je voldoende te beschermen tegen de schadelijke uv-stralen?

De risico's begrijpen: wat zijn de gevaren van de zon?

Waarom is je bescherming tegen de zon zo belangrijk ?

ZONNESTRALEN BEVATTEN UV-STRALEN
De ultravioletstralen zijn zo goed als onzichtbaar voor het menselijke oog en veroorzaken geen verandering in gevoelswarmte. We zijn er dus aan blootgesteld, zonder dat we het doorhebben.

Er bestaan twee types ultraviolet licht:
1) UVA: Straling die tot diep in de huid penetreert en huidveroudering stimuleert. UVA is de oorzaak van rimpels en bruine vlekjes.

2) UVB: Deze straling werkt eerder op de oppervlakte van de huid en stimuleert de productie van melanine. UVB zorgt ervoor dat de je een bruin kleurtje krijgt tijdens de zomermaanden.

JE KRIJGT ER EEN ZONNESLAG VAN
Wie een overdosis UVA en UVB binnenkrijgt gecombineerd met te weinig hydratatie zal gezegend worden met een serieuze zonneslag. Zelfs met een mooi kleurtje al is het dus aangeraden om je goed te beschermen, zelfs al ben je zogezegd niet gevoelig voor zonnebrand.

SURFERS ZIJN MEER BLOOTGESTELD AAN UVA EN UVB DAN EENDER WELKE STRANDGANGER!
Wist je al dat vanaf een halfuurtje in de zon je al gevaar loopt? Voor surfers en andere watersporters die op dat moment in het water zitten wachten op de volgende golf. wordt het pas echt gevaarlijk. Bovendien heb je tijdens het surfen niet echt door dat je lang in de zon zit, omdat je telkens wordt verfrist door het koude water. Zo kan je eindeloos blijven gaan, en krijg je onopgemerkt een zonneklop.

Hoe bescherm je jezelf tegen de zon tijdens het surfen?

De bescherming tegen de zon tijdens het surfen

UV-bescherming voor kinderen

1) Gebruik zonnecrème

Een goede zonnecrème is de zonnefilter waar je niet zonder kunt. Om geen risico te lopen doe je er goed aan je om de twee uur in te smeren. Dat wil ook zeggen dat je nu en dan uit het water moet komen om die gevoelige zones aan te pakken : m.a.w. een goede veeg SPF 50 op je neus! Maak er ook gebruik van om even wat te drinken, voor je terug de golven in spurt.

Bedek je voldoende tegen de zon

2/ Bedek je voldoende

Je bedekken is de beste manier om schade door de zon te ontlopen. Onze anti-UV tops bieden een permanente en duurzame zonnebescherming van 1 tot 3 uur, affhankelijk van het model. Onze UV-tops beschermen je niet alleen tegen de zon, ze gaan ook huidirritatie tegen ten gevolgen van het veelvuldig schuren van je torso met de wax van je board, om dan nog maar te zwijgen van die vervelende plakkende cocktail van zonnecrème en zand op je huid.

Let wel: Als je kiest voor een UV-topje met korte mouwen, moet je je armen nog steeds insmeren met zonnecrème. De beste manier om jezelf tegen UVA-stralen te beschermen is het dragen van een UV t-shirt of anti-UV top met lange mouwen, een legging en een UV pet of surf hoed.

Ga de zee niet in rond de middag

3) Ga de zee niet in tussen 12 uur en 16 uur

De schadelijkheid van UV-stralen is direct gelinkt aan het aantal uren waarin je eraan bent blootgesteld. Wanneer de zon op zijn hoogst staat, zijn de UV-stralen ook het meest intens en schadelijk. Om risico te vermijden doe je er dus goed aan de zee niet in te gaan tussen 12 uur en 16 uur.

Deze tips kunnen ook voor jouw interessant zijn

Olaian UV-bescherming UV-shirt Surf

Hoe kies ik een anti-uv t-shirt voor het surfen?

Vindt hier onze tips die je kunnen helpen je anti-UV top te kiezen om te gaan surfen

Olaian UV T-shirt Teaser

Hoe kies je een anti-uv t-shirt voor je kind?

Pas op voor een zonnesteek tijdens je zomervakantie! De ogen en huid van kinderen, en vooral van baby's, zijn erg kwetsbaar voor uv-straling.Maar dat betekent daarom niet dat je kinderen helemaal uit de zon moeten blijven: Zorgeloos spelen bij het water, zandkastelen bouwen, in de golven zwemmen... met een uv-werend T-shirt zijn ze beschermd tegen de zon en verliezen ze niets van hun bewegingsvrijheid. Hier zoomen we even in op deze bijkomende bescherming tegen de zon!

10 onjuistheden over zonnebescherming

Deze 10 weetjes over uv-bescherming zijn helemaal niet waar

Deze tien weetjes over een goede UV-bescherming tijdens je favoriete watersport zijn helemaal niet waar. Wij zetten de puntjes op de zonnecrème-i in een klein overzichtje

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

surfpak-front-zip-of-back-zip-de-vergelijking

Surfpak met back zip of front zip: de vergelijking

Welke sluiting moet je kiezen voor je surfpak: back zip (sluiting op de rug) of front zip (sluiting op de borst)? Waarom kiezen sommige surfers voor een pak met een front zip in plaats van met een back zip?

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

Olain surf

Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

Om beter te worden in het surfen, moet je je kunnen aanpassen aan alle soorten golven. Ontdek onze tips.

Olaian keyshot Surf Goofy Regular

Goofy of regular? Welke voet zet je vooraan op je surfplank?

In surftaal wijst goofy of regular op de voet die vooraan op de plank staat. Wat houdt dat in en hoe kies je die voet?

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

Yoga & surfen

De voordelen van yoga voor surfers

Yoga om beter te surfen, innerlijke rust te vinden en terug te keren naar de natuur.

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!

Teaser Olaian

Olaian, het surfmerk van Decathlon!

De surfproducten van Decathlon dragen de naam OLAIAN, het merk van Decathlon dat gewijd is aan surfen & skimboarden.