Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Ben je een beginnende surfer? Leren surfen vraagt eigenlijk maar een klein beetje moed, voldoende motivatie, en vooral veel oefening!

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

1) Denk altijd aan de basisregel: 
    "eén surfer per golf"

Dat is een van de belangrijkste veiligheidsregels: slechts één surfer neemt een golf, om botsingen met anderen en dus blessures te vermijden.

Welke surfer heeft voorrang? Degene die al op de golf zit. En als hij of zij nog niet op de golf zit? Dan is het degene die het meest aan de binnenkant surft. Maar hoe weet je wie het meest aan de binnenkant zit? Dat is de surfer die het dichtst bij de schuimkop surft. En hoe weet je ten slotte wie het dichtst bij de schuimkop zit? Gewoon, door altijd je ogen open te houden...

2) Probeer een surfer die op een golf zit niet te hinderen

Degene die al een golf heeft genomen, heeft voorrang. Verwijder je van die surfer om te vermijden dat hij of zij een reuzenslalom moet uitvoeren om je te ontwijken. Probeer, als dat kan, het brekende deel van de golf te vermijden als je naar de 'top' van de golf (de plaats waar de golven beginnen te breken) klimt. Als dat niet kan, dan het is maar zo. Je zal alleen een hoop schuim te slikken krijgen...

Want dat is dan de enige optie. Inderdaad: als je je in de baan van een andere surfer bevindt en de enige mogelijkheid is om richting het schuim te surfen en daar door elkaar geschud te worden, twijfel dan niet en doe het.  

3) Surf niet in de zwemzone

Elke zomer gebeuren er botsingen tussen surfers en zwemmers. Daarom worden de zwemzones in België aangeduid met gele boeien. Voor de veiligheid van de zwemmers is het verboden binnen die zone te surfen. Avonturiers die zich toch binnen die zone zouden wagen, kunnen een boete verwachten.

Al klopt het wel dat veel perfecte golven uitgerekend ter hoogte van bewaakte stranden voorkomen, en dan kriebelt het natuurlijk...

4) Vecht niet tegen de stroming

Vechten tegen de stroming is sowieso energie verspillen. Als je voelt dat je wordt meegetrokken, laat je dan meenemen door de stroming. Ga rustig terug naar de rand van het strand zodra je uit de moeilijke zone bent, dat scheelt vaak maar een paar meter.

5) Tips voor een geslaagd debuut op je surfplank

Goed beginnen met surfen hangt af van veel dingen: je warmlopen tot de plaats waar je te water gaat, een goede positie op je plank, de juiste peddeltechniek...
Hier vind je alle onze tips voor beginnende surfers.

Laat niets aan het toeval over en neem je tijd om je eerste rides goed voor te bereiden zodat je stap voor stap vooruitgaat. Zorg voor:

- Een aangepaste surfplank
- Een aangepast surfpak
- Een goede leash
- De juiste wax

Lees de onderstaande tips van onze experts om werk te maken van een aantal goede gewoontes, zoals:

·   opwarmen voor je gaat surfen, een absolute must !
·   de keuze van je voorste voet op de plank: Googy of Regular?
·   je positie op de plank, leren peddelen op je surfplank, de eerste keer in het water gaan op je plank, je eerste take-off op je beginnersplank

6) Beginnende surfers: 
wanneer en waar je best gaat surfen

Wie begint te surfen, moet daarnaast meestal ook nog iets anders leren: de symbolen voor de weersverwachting op zee ontcijferen. Om te kunnen anticiperen op de weersomstandigheden is het belangrijk dat je in staat bent om de weersvoorspelling voor surfers op gespecialiseerde websites zoals Yadusurf.com of Surfreport te lezen. En je moet een aantal begrippen kennen, zoals:

— de deining: die bepaalt de hoogte van de golven. Neem om te beginnen golven die niet hoger zijn dan 1 meter;

— de wind: goede golven zijn onmogelijk als er teveel wind staat. Maar de landwind (die van het land richting zee waait) is uitstekend om te surfen omdat hij voor diepe, gladde golven zorgt. Zeewind waait uit de omgekeerde richting, vanop zee richting het land. Die vlakt de golven af en maakt rimpelingen op het wateroppervlak, wat vervelend is bij het surfen. Een zwak briesje zorgt dan weer voor eerder gunstige omstandigheden. Over het algemeen is teveel wind nooit goed om te surfen. Teveel landwind duwt je tegen de top van de golf, en teveel zeewind geeft een grillig wateroppervlak...

— de waterstand: algemeen genomen zijn de omstandigheden om te surfen beter bij vloed. Toch is het moeilijk om daar vaste regels op te plakken: vraag lokale surfers hoe een bepaalde spot in elkaar zit. Of ga zelf eerst op zoek naar informatie op websites die de surfplek omschrijven, of kijk in gidsen zoals stormrider.

— de periode: cruciale informatie, die beginnende surfers vaak niet kennen... De periode bepaalt de tijd tussen twee golfkoppen en ook de kracht van de golf. Een kleine periode maakt dat bij dezelfde deining er minder opeenvolgende golven zullen zijn en ze ook minder krachtig zijn, maar de wachttijd tussen twee golven zal wel korter zijn. Een grote periode geeft langere golvenreeksen, waar je langer op moet wachten maar die ook sterker zijn.  De ideale periode ligt rond de 10 seconden.

— het seizoen: in België zijn de herfst en de lente de beste seizoenen om te surfen. Dan is er meer deining en waait de wind meestal richting zee. In de zomer is er veel minder deining: dan zijn er soms een week lang geen golven.
Check de webcams van een surfplek voor je ernaartoe trekt om zeker te zijn dat het weer goed zit! Die camera's vind je door de naam van de stad of de surfplek en 'webcam HD' in te geven in een zoekmachine.

7) Verschillende soorten golven voor beginnende surfers

Een klein beetje woordenschat om het onderscheid te maken tussen verschillende soorten surfplekken en de bijhorende golven die goed zijn voor beginnende surfers.

— Schuimgolven: dé bondgenoot van elke beginnende surfer. Niets is leuker dan een schuimgolf nemen aan de rand van het strand, om goed op je plank te leren staan en je eerste take-offs te oefenen.

— De beach break: het type golven dat het gemakkelijkst te nemen is en het vaakst bereden wordt. Beach breaks ontstaan op verschillende plaatsen op grind- of zandstranden en vormen zich snel opnieuw na elkaar. Op dit soort surfplaatsen breken de golven op een zanderige bodem

— De point break: dit soort golven begint altijd op dezelfde plaats en breekt op rotsen. En het is inderdaad ook de titel van een film...

— De reef break: is een golf die breekt op een rif... Daarom raden we af om te beginnen surfen op een plaats met reef breaks.

Nog een voordeel van schuimgolven is dat je niet hoeft te wachten tot de top om eraan te beginnen. Je kan eindeloos oefenen tot je de basis van het surfen stilaan onder de knie hebt, om daarna op zoek te gaan naar de top.

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Olaian keyshot Surf Goofy Regular

Goofy of regular? Welke voet zet je vooraan op je surfplank?

In surftaal wijst goofy of regular op de voet die vooraan op de plank staat. Wat houdt dat in en hoe kies je die voet?

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

surfleash

Hoe kies je de juiste surfleash?

Een leash kopen lijkt kinderspel, toch moet je rekening houden met een aantal praktische zaken. Ontdek het wat en hoe van de surfleash!

hoe kies je surfwax

Hoe kies je de juiste surfwax ?

Wil je stevig op je plank staan en niet telkens wegglijden bij elke take-off of bocht, dan moet je hem waxen! Maar hoe begin je daaraan?

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!