positieve effect surf header

De positieve effecten van surfen

Strakkere spieren kweken, je vrij voelen, je grenzen opzoeken en verleggen, stress verjagen ... de positieve effecten van de surfsport zijn ontelbaar. 
Lees verder hier en ontdek ze allemaal.

Iedereen die nood heeft aan een flinke teug frisse lucht van tijd tot tijd en graag beweegt, vindt in de oceaan en aan haar brede stranden het perfecte speelterrein. Je vindt er de vrijheid die je helpt om je fysiek en mentaal op te pompen, je balans terug te vinden ...

Olaian surfer padeling out

Sterkere spieren dankzij surfen

Waarom zijn surfers vaak zo gespierd?
Wel, wist je dat surfers gemiddeld 85% van hun sessie aan het peddelen zijn om door de branding te geraken en zich klaar te leggen in de line-up.

Peddelen is ideaal om de spieren in je armen, je bovenlichaam en je borst te trainen, net als de pompbeweging trouwens waarmee je je op je plank lanceert. Het constante zoeken naar evenwicht op je plank is uitstekend om je rug- en buikspieren te versterken, doordat je ze voortdurend opspant. Diezelfde zoektocht, en het feit dat je rechtop staat, is bovendien een prima work-out voor je benen. Je maakt plezier, je leeft je uit, je kweekt een strakker lijf ... je geniet in alle vrijheid.

De positieve effecten van surfen

Je inspanningen leren doseren tijdens het surfen

VERLEG JE GRENZEN OM VOORUIT TE KOMEN

Ondanks de korte, maar intense inspanningen is surfen wel degelijk een duursport. Door de branding peddelen, vechten tegen de stroming, je ideaal plaatsen om een golf te nemen, er zijn zo veel aspecten die om een aangepaste inspanning vragen.

Om beter te worden moet je doorzettingsvermogen tonen, aanvaarden dat je valt, en opnieuw, en opnieuw. Je moet je angsten in de ogen durven kijken en je grenzen willen verleggen, om grotere golven te nemen en je aan radicalere manoeuvres te wagen.

Naast de stevige inspanning, moet je ook kunnen omspringen met je emoties, om in elke situatie rustig te blijven en zo lang mogelijk je adem in te houden bij een wipe-out (val).

De positieve effecten van surfen

Surfen: 
de perfecte stressverjagers

DE REMEDIE TEGEN STRESS

Net zoals talloze andere fysieke activiteiten stimuleert surfen de aanmaak van endorfines, waardoor je een heerlijk licht en weldadig gevoel gewaar wordt. Surfen tijdens je middagpauze, of voor of na je werk ... geen betere manier om je hoofd even leeg te maken, stress te verjagen en de obstakels van het leven de baas te kunnen. Je bent relaxter, slaapt sneller in én slaapt ook dieper.

Olaian surfen in de natuur

Een sport in contact met de natuur

De zee en het strand zijn natuurlijke omgevingen die je lichaam en geest enorm ten goede komen, door alle spanningen als sneeuw voor zon te laten verdwijnen. Blootstelling aan zon en zeelucht hebben een positieve impact op je spierspanning, je humeur en de kwaliteit van je slaap. Blootsvoets door het zand wandelen bijvoorbeeld heeft een masserend effect op je voeten en geeft een heerlijk, deugddoend gevoel. Tijdens het surfen heeft het rollen en breken van de golven dan weer een relaxerend effect op je lichaam. En ook je spieren varen er wel bij. De sporenelementen, mineralen en negatieve ionen die je in zeewater vindt, wapenen je tegen neus-, keel- en oorinfecties en verkoudheden, maken je luchtwegen vrij en voeden de huid. In sommige landen kan surfen zelfs worden voorgeschreven door de dokter, om hart- en vaatziektes, kankers, diabetes van type 2, overgewicht, stress en depressie tegen te gaan.

Olaian voordelen surf foam surfplanken

Surfen: toegankelijk en geschikt voor iedereen

Een ander voordeel van de surfsport: of je nu 7 of 77 bent (of ouder), maakt niet uit! Kinderen, volwassenen, mannen, vrouwen ... surfen is voor iedereen! Je hoeft echt geen topsporter te zijn om te proeven van surfen (op voorwaarde: je moet kunnen zwemmen). De sport is niet enkel toegankelijk, ze verenigt ook de hele familie rond eenzelfde activiteit (passie).

Onze foamboards zijn ideaal voor elk familielid.

Tot slot nog dit

Honger naar kicks in een natuurlijke omgeving? Dan is surfen iets voor jou! Het is meer dan zomaar een sport. Surfen is een levensstijl, die goed is voor je mentale en fysieke welzijn. Aarzel dus niet, en schrijf je in bij een van de vele surfclubs die ons Belgenlandje rijk is. De perfecte manier om veilig te beginnen.

En jij, hoe ben jij begonnen met surfen? Wat zijn voor jouw de heilzame effecten? Deel ze gerust in de commentaren.

Deze tips kunnen voor jou ook interessant zijn

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

juist vallen

Hoe val je (het best) bij het surfen?

Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!

surftassen decathlon

Hoe kies je een boardbag?

Ondanks zijn mooie formaat is je surfboard bijzonder breekbaar, daarom is het heel belangrijk om hem goed te beschermen tegen schokken en tegen de zon.

surf_trip_famille

Met een busje op surftrip: met het gezin naar Bretagne

Een gezinsvakantie combineren met een surftrip: het is mogelijk! Dit zijn de avonturen van de familie Selvi, op roadsurftrip met het gezin, langs de kust van Bretagne.

op surftrip met het gezin in een lang weekend

Waar op surftrip gaan in de verlengde weekends?

De lange weekends in mei zijn ideale momenten om er even tussenuit te knijpen voor een surftrip met het gezin of met vrienden. En dat kan ook zonder je blauw te betalen en dicht bij huis! Wat zijn de beste bestemmingen voor een lang weekend surfen?

partir_vacance_suf_olaian

Wat je zeker moet meenemen als je op surftrip vertrekt!

Het inpakken van je surfuitrusting en -materiaal is de eerste stap wanneer je op surftrip wilt vertrekken. Wat moet je op je surftrip zeker meenemen?

surf_voyager_planche_housse_olaian

Hoe maak je je boardbag klaar om op surftrip te gaan?

Maak met deze tips je boardbag / reishoes klaar om je surfplanken te beschermen tijdens het transport per vliegtuig. Zo voorkom je brokken bij het begin van je trip!

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.