HOE KIES JE EEN SLAAPMATRAS VOOR KAMPEREN?

Je twijfelt tussen een luchtbed, een zelfopblazende slaapmat of een schuimmat? We helpen je om de juiste keuze te maken.

hoe-kies-je-een-slaapmat-camping-wildkamperen-zelfopblazend-schuim-luchtbed

Een matras kies je op basis van 2 criteria: het gewicht en het type.

HET GEWICHT

Het eerste criterium om een keuze te maken is het gewicht. Als je een trektocht of hike hebt gepland en dus al je spullen meedraagt in je rugzak, is het essentieel dat je een licht en compact model kiest. Een laag gewicht beperkt het aantal kilo's van je rugzak en hoe compacter, hoe minder ruimte het inneemt.

Een trekkingmatje past ook veel gemakkelijker in een kleine trekkingtent, met een luchtbed bestaat de kans dat dit de wanden van de tent raakt. Sommige modellen zijn bijvoorbeeld smaller aan de voeten waardoor ze nog compacter zijn. Voor dit soort matras hoef je ook geen luchtpomp mee te nemen! Slaapmatjes zijn ofwel van schuim, ofwel zelfopblazend. Alles is erop berekend om het gewicht en volume zo beperkt mogelijk te houden! Andersom zal je voor de camping of als je binnen slaapt waarschijnlijk de voorkeur geven aan een luchtbed.

Dit soort matras is comfortabeler, dikker en breder, meer als een echt bed! Meestal heb je een luchtpomp nodig om een luchtbed op te blazen. Luchtbedden zijn over het algemeen rechthoekig en groot genoeg voor wie zich vaak omdraait in zijn slaap ;) Ze zijn prima geschikt voor de grote kampeertenten. Sommige modellen bestaan in verschillende breedtes: 70, 120 of 140 cm. 

slaapmat-ultralight-trek-licht-compact

JE MAAKT VOORAL TREKTOCHTEN?

Als je je tent, matras en slaapzak meedraagt in je rugzak, raden we aan een licht model te kiezen. De slaapmatjes voor trekking zijn relatief smal en dun zodat ze gemakkelijk in een klein trekkingtentje passen waar de ruimte beperkt is. 

luchtbed-camping-comfort-dik

JE BENT MEER EEN KAMPEERDER?

Als je je tent op één vaste plaats opzet voor je hele verblijf, kan je kiezen voor een comfortabel luchtbed! De luchtbedden voor de camping zijn zwaarder en dikker. Vaak bestaan ze ook als tweepersoonsversie. 

HET TYPE

Van schuim, zelfopblazend of om op te blazen: er bestaan verschillende systemen om je bedje te spreiden. 

Luchtbedden zijn geschikt voor de camping omdat je meestal ook een luchtpomp moet meenemen om ze op te blazen. Ze zijn dikker dan de andere modellen en liggen bijna net zo comfortabel als een echt bed. Sommige luchtbedden zijn voorzien van een Seconds-ventiel zodat ze in een paar minuten opgeblazen zijn, dankzij het venturi-effect dat het debiet van de ingeblazen luchtstroom versnelt.  

Voor een hike of trektocht is een schuimmat een betere keuze. Dat is ultralicht en heel gemakkelijk open te leggen en op te vouwen. Een andere mogelijkheid zijn de zelfopblazende slaapmatten. Die bestaan uit een luchtdichte buitenlaag gekleefd op opencellig schuim waarin de lucht circuleert. Wanneer je het slaapmatje openvouwt, zuigt het zich vol lucht en neemt het vanzelf zijn vorm en dikte aan. De meeste zelfopblazende matjes blazen zich automatisch op tot 60%, gewoon door het ventiel open te laten. Daarna blaas je bij met de mond tot je de gewenste hardheid hebt. 

slaapmat-schuim-ultralight-licht

JE WIL EEN SLAAPMAT IN SCHUIM

slaapmat-zelfopblazend-autonomie-eenvoud

JE WIL EEN MAT DIE (BIJNA) AUTOMATISCH OPBLAAST

luchtbed-camping-dik

JE WIL ZELF OPPOMPEN!

TIP

Wanneer de luchtbedden de fabriek verlaten, werd de lucht eruit gezogen door een machine zodat ze gemakkelijk in de zak passen. Daarom is het belangrijk dat je ze eerst een keer thuis opblaast voor je vertrek. Zelfopblazende matjes moet je voor het eerste gebruik openrollen op een vlakke ondergrond.

Zo laat je ze 24 uur opgeblazen liggen, met het ventiel dicht. Een laatste tip? Voor je comfort en om ervoor te zorgen dat je matje lang meegaat, is het belangrijk dat je het nooit te hard opblaast. Wanneer je op je opgeblazen matje gaat zitten, moet je de grond voelen onder je billen. Als je dan languit op het matje gaat liggen, zal de lucht zich onder je hele lichaam verdelen en lig je optimaal comfortabel. 

kiezen-slaapmat-luchtbed-tip-opblazen