5 tips om het nooit meer koud te hebben in je slaapzak - titel

5 Tips om het nooit meer koud te hebben in je slaapzak

Heb je het al koud gehad toen je in een tent sliep? Dat is geen pretje en kan je hike- of kampeerplezier behoorlijk vergallen! Lees hier hoe je het nooit meer koud hebt in je slaapzak zodat je in topconditie bent om de bergen te verkennen!

De 'comforttemperatuur' die op de zakken van de slaapzakken van Quechua en Forclaz staat, werd bepaald aan de hand van Europese gestandaardiseerde tests. Maar gevoeligheid voor kou verschilt sterk per persoon en naargelang de weersomstandigheden.

slapen trekking warm

Controleer de comforttemperatuur van je slaapzak

Als de omgevingstemperatuur op je kampeerplek lager is dan de comforttemperatuur van je slaapzak, bestaat het gevaar dat je het koud hebt en slecht slaapt, dat is zo klaar als een klontje! 

Comforttemperatuur, limiettemperatuur, je raakt er niet wijs uit? Ik leg het even uit.

De comforttemperatuur is de temperatuur waarop je je moet baseren om je slaapzak te kiezen. Dat is de laagste temperatuur waarbij de gebruiker in een ontspannen houding algemeen in thermisch evenwicht is en het dus niet te warm of te koud heeft.

De limiettemperatuur: geeft aan bij welke uiterste omgevingstemperatuur de gebruiker van de slaapzak in een opgekrulde houding algemeen in thermisch evenwicht is en het niet te warm of te koud heeft. Sommige merken vermelden ook een extreme temperatuur, vanaf die temperatuur kan het leven van de gebruiker in gevaar zijn. We hebben beslist om die temperatuur niet te vermelden, omdat we niet willen dat onze klanten in potentieel gevaarlijke situaties terechtkomen. 

5 tips om het nooit meer koud te hebben in je slaapzak

Kies de juiste maat!

Inderdaad! Slaapzakken zijn er in verschillende maten! Om het warm te hebben in je slaapzak, moet je de juiste maat hebben voor jouw lichaamslengte. Als je slaapzak te groot is, kan het lang duren voordat alle lucht rondom je lichaam opgewarmd is. Als je slaapzak te klein is, is er niet genoeg lucht rond je om je warm te houden en kan je je bovendien niet helemaal in je slaapzak wikkelen.

Vergeet ook niet de capuchon van je slaapzak goed aan te spannen rond je hoofd. De meeste lichaamswarmte (ongeveer 30%) verlies je via je hoofd! De capuchon van je slaapzak helpt je dus om je lichaamstemperatuur te reguleren: heb je het koud? Wikkel je lekker in je slaapzak en span de capuchon aan. Heb je het te warm? Zet de capuchon af, dan zou je je snel beter moeten voelen.

Ook je slaapmat speelt een rol

Een slaapmat isoleert je van de grond waarop je ligt, die vaak koud of zelfs vochtig is.

Om de isolatiewaarde van je matje te kennen, moet je naar de R-waarde kijken.

Die waarde werd getest in het lab en geeft de prestaties en thermische weerstand van een slaapmat aan. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de mat je isoleert tegen de kou die uit de grond komt.

Nooit meer koud bij het kamperen
5 tips om het nooit meer koud te hebben in je slaapzak

Trek een (extra) laag kleding aan...

Als je ondanks alles toch nog bang bent dat je het koud zal hebben, kan je een baselayer in merinowol aantrekken om te slapen. Dit soort dunne, aansluitende kleding reguleert je temperatuur dankzij de wol en is perfect om je warm te houden en indien nodig ook overtollige warmte af te voeren. 

Je beweegt veel in je slaap en bent bang dat je capuchon 's nachts van je hoofd glijdt? Zet een muts op!

Bonus:  merinowol beperkt geurtjes!

5 tips om het nooit meer koud te hebben in je slaapzak

Investeer in een zijden lakenzak

Je zal er beslist geen spijt van hebben!

Een zijden lakenzak betekent een paar graden warmte extra en voelt bovendien heerlijk zacht aan, iets dat je beslist zal waarderen na een dag trekken in de bergen. Daarenboven is een lakenzak heel gemakkelijk te wassen en zorgt hij ervoor dat je je slaapzak minder vaak moet wassen!

Een laatste slimme tip! 

Nog altijd bang om kou te hebben? Gebruik een metalen drinkfles als warme kruik!

Vul de drinkfles met heet water, sluit goed, wikkel er een handdoek of kledingstuk rond en stop hem zo in je slaapzak. Zo is je slaapzak gegarandeerd warm wanneer je gaat slapen. Opgelet dat je je niet verbrandt en doe vooral geen heet water in een kunststof drinkfles die zou kunnen smelten (en jou verbranden ...).

Heb je zelf nog meer tips om het altijd warm te hebben in je slaapzak? Laat het ons weten!

Berg je slaapzak op de juiste manier op

Zorg dat je slaapzak, ongeacht of die een synthetische of donsvulling heeft, zijn isolerend vermogen behoudt en bewaar hem in een speciale opbergzak. Dat voorkomt dat hij te lang samengedrukt zit en beschadigd raakt. 

Dit soort opbergzak wordt vaak meegeleverd bij donsslaapzakken, omdat dons hier nog gevoeliger voor is.