Welke elektrische fiets past bij jou?

Stadsfiets, mountainbike, hybridefiets, cargofiets... ? Net als bij de gewone fietsen zijn er vandaag de dag ook verschillende elektrische modellen volgens gebruik. De wereld van elektrische fietsen verandert voortdurend, daarom geven we je een kort overzicht zodat je de fiets vindt die bij jou past.

De soorten elektrische fietsen

Het is goed voor het milieu, het is ideaal voor verplaatsingen binnen de stad, het zorgt ervoor dat je meer beweegt ... er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand kiest voor elektrisch fietsen. Maar het is niet altijd eenvoudig om te weten welk fietsmodel het meest geschikt is voor jou. Vooral omdat het aanbod elektrische stadsfietsen, vouwfietsen, hybridefietsen, mountainbikes en cargofietsen steeds groter wordt! Geen paniek, we zijn er om je te helpen zodat je het model kan vinden dat perfect past bij jouw behoeften en profiel. Volg de gids ...

PODCAST: Hoe kies ik een elektrische fiets?

Hoor je het liever iemand vertellen dan het zelf te moeten lezen? Geen probleem! Een van onze fietsexperts Gilles De Backer legt het je allemaal haarfijn uit. Want waar moet ik nu precies op letten? Welk type fiets past het best bij mij? Wat is het verschil tussen een midden- of achtermotor? Hoe kan ik zelf mijn batterij onderhouden?

Het antwoord op deze en nog tal van andere vragen zorgt er hopelijk voor dat jij precies weet welke fiets je nodig zal hebben. En is dat nog steeds niet het geval? Dan kan je hieronder nog eens alle verschillende types terugvinden, elk met hun specifieke voordelen en eigenschappen. Veel succes!

Welke elektrische fiets past bij jou?

De elektrische stadsfiets

Je houdt van fietsen, maar je vindt het niet langer fijn om hellingen te beklimmen, tegenwind te trotseren en natgezweet aan te komen op het werk? Stap dan over op een stadsfiets met elektrische ondersteuning. Je wint behoorlijk wat tijd, je stressniveau is een pak lager en je transpireert ook veel minder! 

In grote steden zien we steeds meer elektrische fietsen die veel comfort en krachtige ondersteuning bieden zodat je moeiteloos al je trajecten kan afleggen en die bovendien heel onderhoudsvriendelijk zijn. Vaak kan je ook kiezen uit diverse accessoires (fietsmand, fietstassen, fietsstoeltje ...) die heel handig zijn in het dagelijks leven. 

De soorten elektrische fietsen

De elektrische vouwfiets 

Je wil overstappen op elektrisch fietsen en tegelijk de vrijheid behouden om af en toe de auto of het openbaar vervoer te nemen. Of misschien wil je zelfs de drie combineren om je verplaatsingen efficiënter te maken en aan sport te doen nog voor je werkdag begint? Dan is de vouwfiets precies wat je nodig hebt!

Je kan hem op twee manieren gebruiken. Allereerst kan je hem vrijwel de hele tijd opengevouwen laten en gebruiken als een gewone fiets maar dan eentje van kleiner formaat. Of je kan de vouwfunctie optimaal benutten en je fiets meenemen in de auto, op de trein of op het vliegtuig. 

Dankzij de elektrische ondersteuning gaat het fietsen makkelijk en kom je overal vlot door.

De soorten elektrische fietsen

Test gratis onze elektrische fietsen

Zin om onze elektrische fietsen te testen? Dat kan gratis in onze winkels! Het enige wat je moet doen is online een afspraak maken. Daarna kan je een fiets gedurende 30 tot 45 minuten testen. Let's go!

De elektrische cargofiets

Een nieuwkomer die we steeds meer zien in het stadsbeeld: de cargofiets - ook wel cargobike, bakfiets of longtail genoemd - waarmee je kinderen of spullen kan vervoeren over grote afstanden, ongeacht het reliëf en met weinig inspanning. Voor steeds meer gezinnen en ondernemers vormt de elektrische cargofiets een waardige vervanging voor een auto of zelfs kleine bestelwagen, dankzij zijn grote laadvermogen en manoeuvreergemak.

Cargofietsen zijn ongetwijfeld de fietscategorie waar elektrische ondersteuning het snelst ingang vond. En daar is een goede reden voor, want sterke hellingen of veel extra gewicht maken het fietsen soms heel zwaar.

De soorten elektrische fietsen

De elektrische hybridefiets

Zoals de naam al zegt zijn hybridefietsen een mengvorm waarmee je zowel de stadsjungle kan trotseren als bospaadjes kan verkennen.

Meestal zijn ze voorzien van veelzijdige banden en kleine veringen, dit type fiets is het perfecte compromis van sport en comfort. Met een elektrische versie kan je er grotere afstanden mee afleggen, en dat is vooral interessant voor wie niet gewoon is om lange tijd een flinke inspanning te leveren.

De soorten elektrische fietsen

 De elektrische mountainbike

De elektrische mountainbike is ideaal om op een leuke manier nieuw terrein te verkennen en de kick van het mountainbiken te ervaren zonder de zware inspanning die er meestal bij komt kijken! Door de elektrische ondersteuning kost het fietsen je immers heel wat minder kracht en ligt je snelheid hoger, zodat mountainbiken binnen ieders bereik ligt.

Elektrische mountainbikes hebben een superkrachtige motor en robuust frame en worden om die reden erg gewaardeerd door beginnende mountainbikers, maar ook door vijftigers die willen starten of doorgaan met mountainbiken maar liever niet willen achterblijven op meer getrainde of jongere mountainbikers.

De soorten elektrische fietsen

De speed pedelec

De speed pedelec is een snelle elektrische fiets, met een vermogen dat doorgaans hoger is dan 250 watt zodat je er een maximumsnelheid van 45 km/u mee kan halen. Dankzij die hoge snelheid vormt de speed pedelec een volwaardig alternatief voor de auto of motor. 

Denk er echter aan dat een speed pedelec wettelijk niet als een fiets of gewone elektrische fiets wordt beschouwd. Omwille van zijn maximumsnelheid valt hij onder de categorie van de motorfietsen. Om die reden moet je precies dezelfde verkeersregels volgen als voor bromfietsen die tot 45 km/u kunnen halen. 

De verschillende soorten elektrische fietsen

Nu je alles weet over de verschillende modellen elektrische fietsen die er op de markt zijn, kan je een doordachte keuze maken op basis van je behoeften en voorkeuren ...  Veel fietsplezier!

Onze andere adviezen rond fietssport

elektrische fiets optimaliseren

Hoe kun je de accu van je elektrische fiets optimaliseren?

De accu van je elektrische fiets is afhankelijk van het aantal laadcycli, dus je kunt er maar beter optimaal gebruik van maken. 5 tips voor een langere levensduur van je accu

De voordelen van een bakfiets

De voordelen van een bakfiets

Bakfietsen winnen elk jaar aan populariteit. In dit artikel vertellen we je waarom!

E-bike btwin

Top 10 reflexen voor gebruikers van een elektrische fiets

Onderhoud, praktisch advies, veiligheid, gebruik… Hieronder sommen we 10 belangrijke reflexen op voor gebruikers van een elektrische fiets. 

meisjes aan het fietsen

5 goede redenen om een stadsfiets aan te schaffen

Je vindt hem erg mooi, hij past perfect bij je en staat daar al een tijdje te blinken.Waarom zou je dan nog langer aarzelen om een stadsfiets te kopen? Tijd voor verandering en nieuwe, goede gewoontes!

velo_tilt_btwin

Combineer de fiets met andere vervoersmiddelen in belgië

Wil je de fiets combineren met andere vervoersmiddelen? Lees dan snel verder.

met de fiets naar het werk

Hoe kun je fris en monter op het werk aankomen?

Elke ochtend met de vouwfiets naar het werk rijden heeft, a priori, alleen maar voordelen.Maar toch twijfel je een beetje: gaan je collega's de zweetdruppeltjes op je voorhoofd opmerken, of de kringen onder je oksels? Geen stress: we hebben aan alles gedacht!

Stadsfiets

Je eerste kilometers op de stadsfiets: 8 aan te leren reflexen

Mag je fietsen op het voetpad? Ben je verplicht om op het fietspad te rijden? Is een fietsslot onmisbaar? Iedereen kan en mag dan wel door de stad fietsen, het is toch belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Geen paniek, je zult al snel een aantal automatismen onder de knie krijgen zodat je veilig en gezwind door de stad kunt trekken.

vélo éléctrique decathlon

De elektrische fiets: voor meer fietsplezier

Misschien heb je geen baat bij een gewone fiets, maar is een elektrische fiets eerder iets voor jou? Dankzij de vele voordelen is de keuze vaak snel gemaakt!