Wandelen met een kind - titel

Wandelen met jonge kinderen

Route, duur, aantal pauzes... Volg onze raad op voor een onvergetelijke gezinsuitstap die verglijdt in een hel!

Wandelen met jonge kinderen

De route goed voorbereiden

Neem de tijd om de kaart en zelfs de hoogtelijnen zorgvuldig te bestuderen, om zo de route te leren kennen.~Besteed speciale aandacht aan de ligging en kies in de zomer bij voorkeur paden in de schaduw - zo blijf je met je hele gezin fris en kan je ook comfortabeler pauzeren. Weet dat een kind van 3-4 jaar ongeveer 1 à 2 km/u wandelt (en veel pauzes nodig heeft) en de tijdsindicaties van Topoguides dus geen grote hulp zullen zijn. Die geven immers de tijd aan die een volwassen wandelaar nodig heeft. Neem een veiligheidsmarge, zodat je kunt genieten van de wandeltocht zonder je druk te maken over hoe laat het is. Vergeet niet om het weerbericht te raadplegen en aarzel niet om de wandeling af te blazen als het slecht weer wordt of te koud. Kinderen zijn veel gevoeliger dan wij en de wandeltocht moet voor hen wel leuk blijven.~Plan een route met een rustplaats, zodat je van een lange pauze in de schaduw kunt genieten.~En vermijd ten slotte kabelbanen; hoewel ze minder inspanning vragen, kunnen ze voor decompressieproblemen zorgen bij jonge kinderen.      

Vind het juiste ritme

Begin met enkele korte en gemakkelijke wandelingen. Als je ziet dat je kind zich vermaakt en zich goed aanpast, drijf dan langzaam de moeilijkheidsgraad op. Vermijd over het algemeen te hoge hoogtes (af te raden vanaf 2.000 m). Hieronder enkele grenzen op het vlak van hoogteverschillen en af te leggen kilometers (natuurlijk aan te passen aan de capaciteiten van je kind): 0-18 maanden: onbeperkt, aangezien de drager de volledige inspanning op zich neemt. Let er wel op dat je er niet te lang op uittrekt, want je kind heeft behoefte aan beweging en aan pauzes. Waak er ook over dat je niet te hoog gaat wandelen, en beperk de blootstelling aan zon en koude. 18 maanden - 3 jaar: afhankelijk van hoe onafhankelijk je kind is, gaat hij een deel van de route zelf willen afleggen. Maar hij zal snel moe zijn en nog veel behoefte hebben aan pauzes. Plan dus korte wandelingen in (met een hoogteverschil van 100-300 m), en een manier om je kind te dragen. 4 - 7 jaar: je kunt tochten gaan uitstippelen met een hoogteverschil van 400-500 m en een totale afstand van 6-7 km (aan te passen aan de leeftijd en zelfstandigheid van je kind).

Op trektocht met jonge kinderen

Activiteiten voorbereiden

Wanneer ze het gevoel hebben dat ze op "missie" zijn, hebben kinderen des te meer zin om te gaan wandelen.~Toerismekantoren kunnen je hierbij helpen, want zij hebben kaarten met oriëntatielopen die het hele jaar door toegankelijk zijn. Aan de hand van hulpmiddelen moeten de kinderen punten aangeduid op de kaart vinden en zo stap voor stap verdergaan.~Is er geen oriëntatieloop mogelijk op je wandelroute, gebruik dan markeringen langs de weg. Met dat soort activiteit leren kinderen zich oriënteren in de ruimte en worden ze de gids op je wandeltocht!~Voor de allerkleinsten kan je een simpele lijst voorbereiden met dingen die ze op de wandeling kunnen vinden, zo maak je een ware schattenjacht: takken in een bepaalde vorm, al dan niet speciale steentjes, dennenappels, schors, bloemen, bepaalde soorten bladen, enzovoort. Laat je creativiteit de vrije loop en vul de lijst tijdens de wandeling zeker aan voor een volgende keer! Met grotere kinderen kan je ook een herbarium samenstellen.

Zorg voor de juiste uitrusting

Niet te warm, om een inzinking door de hitte tijdens het wandelen en te zware afkoeling in de pauze te voorkomen, en niet te koud; ademend, maar goed bedekkend, want hun ogen en huid zijn nog niet volwassen... Vind de juiste outfit. Denk ook aan zonnebescherming! Wat betreft een rugzak is het zeker een goed idee om je kleine avonturier autonoom te maken, maar laat hem of haar niet meer dragen dan 10% van het lichaamsgewicht.