'DUIKEN ALS KOPPEL OF MET HET GEZIN IS ZOVEEL LEUKER! '  GETUIGENIS VAN ROMAIN

'Er is me iets opgevallen toen ik het huidige duikpubliek, in een club of op reis, eens van dichterbij ging bekijken: de meeste duikers zijn mannen. En ze duiken alleen. Slechts op bepaalde exotische of zeer toeristische bestemmingen zie je gezinnen of koppels samen duiken. En meestal is het dan nog hun eerste duik of behoren ze tot niveau 1. Ik moet zeggen dat ik dat een beetje jammer vind. Een beetje verandering kan dan ook geen kwaad. Mensen moeten hun instelling veranderen en zelf kunnen ervaren dat het zoveel leuker is om een passie met je gezin of geliefde te delen.'

duikene_subea_decathlon_couple_famille

LAAT JE KIND ONTDEKKEN HOE LEUK DUIKEN IS

Alleen maar pretoogjes ...

Telkens ik naar het strand ga, zie ik die verwonderde blik van kinderen die uit het water komen gespurt en vol bewondering roepen: 'Mama, papa, ik heb een supergrote vis gezien!' Met de nodige overdrijving laten ze zien hoe groot de vis wel niet was. Beeld je nu eens in hoe verwonderd ze zullen zijn als ze na het duiken nog maar een moeraal of een inktvis gezien hebben ... Wel, als je met je gezin duikt, kun je die magische momenten beleven met de mensen waar je het meest van houdt. En ik moet eerlijk bekennen dat ik haast niet kan wachten vooraleer mijn zoon samen met mij kan duiken. Momenteel kan ik enkel nog maar mijn ervaringen of foto's/video's met hem delen. Maar je kunt je passie, je gevoel of zelfs je kijk op het leven pas echt aan iemand doorgeven als hij/zij alles zelf kan ervaren. Dan kun je pas echt bepaalde ervaringen en waarden overbrengen en kun je met hart en ziel spreken over de wonderen van de zeebodem die je zelf ontdekt hebt. Er gaat dan wel steeds een begeleider mee, toch is er niets leukers dan achteraf aan je kind uit te leggen hoe en waarom hij moet beschermen wat hij gezien heeft. Op die manier beseft hij dat verantwoordelijk gedrag erg belangrijk is. Uiteindelijk komt het erop neer dat het altijd eenvoudiger is om samen met je gezin te duiken. Je hebt immers geen kinderoppas meer nodig en je hoeft niet meer na te denken over welke activiteit je nu weer uit je hoed moet toveren terwijl jij een andere wereld gaat ontdekken. Neem je kind gewoon mee en deel je ervaringen! Zo leid je meteen ook onze duikers van de toekomst op.

duikene_enfant_famille_decathlon_subea

HET IS LEUKER MET Z'N TWEEËN!

En als je nu eens samen met je geliefde zou duiken? 

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar in mijn relatie is het budget nogal een gevoelig onderwerp. En dat is al helemaal zo wanneer het over het 'duikbudget' gaat. Hoewel de situatie al verbeterd is, moet ik bekennen dat duiken niet meteen de meest toegankelijke sport is. Maar waarom zou je je vriend of vriendin niet eens meenemen om aan te tonen dat deze unieke ervaring het geld meer dan waard is? Bij mij is het alvast gelukt! En ik moet zeggen dat er nog heel wat meer redenen zijn om als koppel te gaan duiken. Ten eerste wordt het tijd om deze sport, die door mannen gedomineerd wordt, eens wat vrouwelijker te maken. Tot op vandaag is de duiksport hoofdzakelijk een mannenwereld en dan heb ik het nog niet over de begeleiding en het technisch duiken. Maar beetje bij beetje, net zoals in onze maatschappij, begint de mentaliteit te veranderen. De tweede reden is de beste. Je deelt lief en leed met je vriend of vriendin, dus waarom zouden jullie dan niet samen jullie tweede grote liefde delen: duiken. Je denkt misschien dat duiken een eenzame sport is omdat je onder water haast geen contact hebt, je alleen maar stilte rond je hoort en je niet altijd naar dezelfde dingen kijkt als je partner. Toch is er heel wat om met elkaar te delen!!

Vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat ik nog nooit zo gelukkig ben geweest als toen ik de ogen van mijn vrouw zag nadat we de eerste keer samen hadden gedoken. Ik moet bekennen dat ik me nog nooit zo verbonden met haar had gevoeld. Ze begreep nu waarom ik er zoveel opofferingen voor deed en waarom ik naar de club en op reis ging om te gaan duiken. En bovendien begon haar angst geleidelijk weg te gaan, haar angst voor die tweede vrouw die haar man zo opslorpte zonder dat ze wist of ze hem nog wel zou terugkrijgen. En dat is ook een belangrijk aspect: de angst voor een duikongeval. We duiken nu weliswaar niet altijd samen maar het duiken vormt geen muur meer tussen ons. Een andere reden is om de verwondering over de onderwaterwereld met elkaar te delen. We zijn allebei gefascineerd door wat we tijdens het duiken zien maar het is toch zoveel leuker als we dat met elkaar kunnen delen? Zeg nu zelf, bestaat er iets beters om samen met je partner te doen? Hoe meer we die liefde voor de natuur en de oceaan overdragen, hoe meer personen we enthousiast kunnen maken om het ecosysteem te beschermen en hoe meer zorg we kunnen dragen voor hetgeen deel uitmaakt van ons leven en waar we 's nachts van dromen.

HOE MEER ZIELEN, HOE MEER VREUGD!

Uiteraard kun je je passie ook delen met je vrienden, je ouders, ...

Vaak is het immers zo dat je de passie overgenomen hebt van iemand uit je kennissenkring. Het is aan ons om op die manier verder te gaan en zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor deze sport. Voor alle redenen die ik eerder al aangehaald heb maar ook voor een reden die nog niet ter sprake is gekomen: het plezier. Vraag maar aan een instructeur of begeleider, zelfs na tien of twintig jaar duiken is de passie nog niet vervlogen. Als je geen plezier hebt in het duiken, hang je je duikpak beter aan de haak. Het plezier om telkens opnieuw verrast te worden, zelfs na je tiende duik op dezelfde locatie of in het zwembad, maar ook het plezier om je ervaring over te dragen en te delen. Het plezier om jezelf een beetje bang te maken als je op de boot staat en je afvraagt wat er je onder het wateroppervlak te wachten staat. Sinds mijn eerste duik is dat kleine beetje spanning nooit weggegaan. Voor elke duik kijk ik telkens opnieuw naar het oppervlak, met een beetje angst, en probeer ik in te schatten wat er me te wachten staat ... En het eerste wat ik doe als ik in het water ben, is naar beneden kijken, om een eerste idee te krijgen van de omgeving waar ik, de mens, de indringer, me bevind. Dat kleine beetje angst maakt deel uit van het plezier van het duiken, net als de debriefing met de groep wanneer we terug boven het wateroppervlak komen. Net als het gevoel een vreemde te zijn in het water, om je vervolgens beetje bij beetje aan te passen tot je het gevoel krijgt een veemde te zijn wanneer je terug met je beide voeten op de grond staat. Al die kleine pleziertjes die we ervaren als we onze ademautomaat in onze mond stoppen, zijn zoveel leuker als we ze delen met onze geliefden.

duikene_subea_decathlonfamille_couple_amis

DEEL DE VERWONDERING OVER HET LEVEN ONDER WATER

Smile Underwater! 

Wat is er leuker dan, tijdens de terugvaart op de boot, de glimlach en de verwondering op de gezichten van je geliefden te zien? Al die ervaringen, die je met elkaar deelt zonder een woord te zeggen, terwijl jullie allemaal omringd worden door de stilte die enkel verstoord wordt door het geluid van de ademautomaat. En tot slot een verbazing die groter en intenser is dan elk van jullie ooit ervaren heeft. En voor ons allemaal het plezier om een unieke wereld te ontdekken en te beleven, net alsof het onze allereerste keer was.

duikene_bonheur_smile_subea_decathlon_plaisir