Unselected
Je duiklamp op het vliegtuig: toegelaten of niet?

Je duiklamp op het vliegtuig: toegelaten of niet?

.

Unselected

Heb je een duiktripje gepland, maar ken je de reglementen niet voor het transport van je duiklamp in het vliegtuig? Dankzij ons ben je weer mee!

De regels voor het transport van bepaalde voorwerpen in het vliegtuig kunnen zeer strikt zijn, waardoor je in sommige gevallen zelfs niet zal mogen vertrekken als je hierop niet anticipeert. Je duiklamp geldt als een van deze voorwerpen.

Unselected

Waarom is het transport van je duiklamp gevaarlijk?

Iedereen weet ondertussen wel dat je gevaarlijke voorwerpen, zoals messen, vooraf moet registreren en moet vervoeren in je bagage. En dat voor de eenvoudige reden dat je geen andere passagiers of vliegtuigpersoneel zou kunnen aanvallen of kwetsen. Hetzelfde geldt voor een duiklamp. In dit geval is er geen gevaar voor geweldpleging, maar wel voor brand. Duiklampen worden namelijk veel sneller warm dan gewone zaklampen. Mochten ze per ongeluk aangezet worden in de handbagage, kunnen ze zomaar vuur vatten. Grotere lampen en batterijen worden sowieso vervoerd in de bagageruimte omwille van hun gewicht.

Unselected

 

 

Je duiklamp op het vliegtuig: toegelaten of niet?
Unselected

Hoe vervoer je je lamp dan het best?

Het is toegelaten om je verlichting te vervoeren per vliegtuig. Maar het is zeer belangrijk om de batterijen van je lamp te verwijderen of te ontkoppelen. Duiklampen vallen namelijk in de categorie van 'gevaarlijke goederen'. Door de batterijen te scheiden van de rest, mag je ze echter wel meenemen. 

Unselected
Je duiklamp op het vliegtuig: toegelaten of niet?

Geldt deze regel voor alle batterijen?

Het antwoord is ... neen. Een lithium-batterij heeft andere regels in functie van het vermogen van de batterij. Lithium-batterijen met een vermogen van meer dan 160 W zijn verboden aan boord van een vliegtuig, zowel in de bagageruimte als in de cabine. Een lithium-ion-batterij (Li-ion) met een vermogen tussen de 100 en 160 W zijn wel toegelaten als ze ingepakt zijn. Afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij dienen ze ofwel in je bagage of handbagage opgeborgen te worden. Opgepast, want ook al zijn ze toegestaan, je mag maximum 2 batterijen van 100 tot 160 W per persoon aan boord hebben. Extra batterijen moeten individueel verpakt worden in een isolerende verpakking (bijvoorbeeld een plastic zak of plastic doos). Om de risico's te beperken, bedek je ook best de klemmen met kleefband, om kortsluiting te vermijden. Je dient ze bovendien mee te nemen in je handbagage. Zoals je ziet worden niet alle batterijen hetzelfde behandeld. Het is altijd aangewezen om je op voorhand te richten tot je vliegtuigmaatschappij om niet voor verrassingen te komen staan!

Unselected

En wat met de technische duikers?

De "tek" duikers hebben verschillende noodlampen nodig met batterijen, en zijn dus geladen met potentiële gevaarlijke voorwerpen die het maximaal toegestane gewicht overschrijden. Zij zijn genoodzaakt om de meerderheid van hun lampen te registreren als bagage.