Biljart

Hoe onderhoud je je poolmateriaal?

Wil je al je kansen gaaf houden op winst bij je volgende partijtje pool? Ontdek dan hier hoe je zorg draagt voor je materiaal.

Zelfs al speel je voor je plezier, pool blijft een precisiesport. Dat wil onder andere zeggen dat je succes soms in heel kleine details schuilt. Om je te helpen beter te worden, maar ook om langer genot te hebben van je materiaal en in optimale omstandigheden te spelen, leggen we je haarfijn uit hoe je je materiaal onderhoudt.

De tafel en het laken

We beginnen met het belangrijkste stuk van elk spel: de pooltafel zelf, en vooral dan het laken. Je pooltafel is je speelterrein, en bepaalt dus de kwaliteit van je partijtjes.

HOE DRAAG JE ZORG VOOR JE POOLTAFEL?

Omdat een pooltafel toch heel wat plek inneemt, heb je het recht om ze te behandelen als een kwaliteitsmeubel. Om ze schoon te maken en te onderhouden, kan je ze bijvoorbeeld geregeld afstoffen met een zachte, droge doek. Afhankelijk van de materialen waaruit je tafel gemaakt is, kan je bijvoorbeeld bijenwas gebruiken om het hout te voeden, en een speciale rvs-reiniger voor de metalen delen.

 

Biljart

HOE ONDERHOUD JE HET LAKEN? 

 

We starten met goed nieuws: de kans dat je gaatjes in een biljartlaken maakt, is echt heel klein. Een goed onderhouden laken is vooral belangrijk om je spelkwaliteit en de duurzaamheid van je pooltafel te verzekeren. Hier zijn onze tips:  

- Tenzij je een speciale outdoortafel hebt, is je laken niet bestand tegen zonlicht. Trouwens, je tafel tussen spelletjes afdekken met een plaat of hoes is ook goed om vlekken en beschadigingen te vermijden.

 

- Ook al draait het bij pool vooral om ontspanning en plezier, toch raden we je aan om niet te eten, te drinken of te roken in de buurt van het laken. In een vijftigmeterbad doe je dat ook niet.

 

- Wist je trouwens dat het laken ook geen krijtsporen verdraagt! Als je je keu krijt, doe je dat dus best niet boven het laken. Zo valt er geen krijtstof op en blijft het mooi glad en effen.

- En wil je je laken weer helemaal als nieuw maken, dan kan je een stofzuiger gebruiken voorzien van een platte borstel om het af te stoffen. Dan stop je een stuk laken in warm water en wring je uit, om er vervolgens het laken mee schoon te maken. Met die techniek verwijder je bepaalde sporen van vuil en zet je de haartjes van het laken weer goed, zodat het weer mooi glad wordt.

Biljart

De ballen

De poolballen dan. Die verdienen uiteraard ook de nodige aandacht. Ze zullen onvermijdelijk verslijten, maar door ze regelmatig te onderhouden verleng je niet enkel hun levensduur, maar ga je ook beter stoten en zo vooruitgang boeken. We vertellen je er alles over:

Als je vaak speelt, en vooral dan met mensen van uiteenlopend niveau, dan kan het interessant zijn om af te wisselen tussen sets ballen: zodra je set ballen wat begint te verslijten, bewaar je die best voor wat ruwere spelletjes tussen beginners. Investeer in een nieuwe set voor partijtjes met meer gevoel. Door te 'roteren' met je ballensets, houd je je beste set langer goed.

Voor elk spelletje is het belangrijk om de ballen schoon te wrijven met een katoenen doek. Zo krijgen ze niet enkel hun glans terug, maar ook hun rolkwaliteit.

We raden je aan ze bij tijd en wijle te poetsen met wat wasmiddel, lauw water en een doek. 

Biljart

De keus

De keu is er niet enkel om op te leunen terwijl je tegenstander punten scoort. Een biljartkeu is bovenal het meest persoonlijke stuk uitrusting bij pool. We leggen je alle nuttige handelingen en juiste reflexen uit om je keu goed te onderhouden.

Je keu bewaren doe je het best door hem in zijn tas te stoppen. Kan dat niet, of bewaar je je keu bij je thuis, let er dan op dat je hem plat legt of mooi rechtop zet. Zet hem niet diagonaal tegen een muur of tegen de pooltafel, daardoor gaat het hout doorbuigen.

De butt (het achterste deel waarmee je de keu vasthoudt) is gelakt. Het volstaat om daar even over te gaan met een droog doek. Blijven er toch sporen zichtbaar, maak de doek dan heel lichtjes nat.

De shaft (het deel waarmee je richt) heeft geen lak, om beter te glijden. Om te vermijden dat je krijt- en andere sporen er niet meer af krijgt, raden we je aan de shaft geregeld schoon te vegen met een vochtige doek en daarna meteen af te drogen met een droge doek.

Pomerans

De pomerans

De pomerans of 'cue tip' is het stuk aan het uiteinde van de keu waarmee je tegen de ballen stoot. Dat maakt dat hij onvermijdelijk verslijt. De pomerans zal je dus geregeld moeten vervangen. Wij vertellen je hoe:

     - Trek eerst de versleten pomerans van de keu en schraap het uiteinde van de biljartkeu (de dop of het 'beentje') schoon met een cuttermesje, om leer- en lijmresten te verwijderen.

     - Maak kleine groefjes in de dop met het cuttermesje. Zo zal de lijm beter hechten.

     - Neem een stukje schuurpapier om het vlakke deel van de pomerans op te schuren (de kant die je vastlijmt) om de lak te verwijderen.

     - Doe heel voorzichtig wat lijm op de dop en op de pomerans. Het komt erop aan dat de lijm er niet uit spuit wanneer je de twee samenlijmt.

     - Zet de shaft recht met de pomerans tegen het werkblad en duw aan, zodat alles zeker mooi vast zit. Snijd in die positie de randen van de pomerans weg, mooi verticaal, zodat ze uitgelijnd zijn met de dop.

     - Ga tot slot over de pomerans met een stukje schuurpapier, zodat die zijn bolle vorm krijgt en mooi gelijkloopt met de shaft van de keu. Gebruik schuurpapier met een steeds fijnere korrel, om te vermijden dat je het hout van de shaft beschadigt.

Liever de uitleg in beeld? Bekijk dan hier gewoon even het filmpje dat we voor je hebben gemaakt.

Nu je materiaal perfect is onderhouden, kan je je stoten en effecten beter beheersen. En wat zijn jouw tips om je biljartmateriaal beter te onderhouden? Deel ze gerust met ons!

Biljart

Merwen

Redacteur team decathlon

Vaste gast op de playgrounds, liefhebber van het parket, doorwinterd watersporter en vooral groot sportliefhebber.

Ontdek onze andere pooltips

teaser over de juiste houding om biljart te spelen

Biljarttechniek: wat is de juiste houding?

Biljart is sport! En zoals elke sport is het essentieel de correcte houding aan te nemen om efficiënte bewegingen te maken.En? Wat is dan de juiste houding?

Leer je biljartkeu vasthouden

Biljarttechniek: leer je biljartkeu vasthouden

Leer je biljarten? Wil je leren hoe je je biljartkeu correct moet vasthouden? Dan is deze handleiding je op het lijf geschreven!

Effecten bij biljart

De effecten bij biljart: TOP 4 van effecten waarmee je niet te kloppen bent!

Ben je het beu om het onderspit te delven? Heb je zin om indruk te maken? Trekstoot, doorschietstoot, massé... tijd om een echte prof te worden.

biljart

Vijf clichés over biljarten

Ik sport al jaar en dag en onlangs kreeg ik de biljartmicrobe te pakken. De reacties bleven echter niet uit ... alsof ik me voortdurend moest verantwoorden voor mijn keuze. Hoog tijd dus om al die clichés voor eens en altijd van tafel te vegen!

cadeau biljartspeler

Welk cadeau geef je aan een biljartspeler?

Op zoek naar een leuk biljartcadeautje? Je kent iemand die echt verzot is op zijn keu maar voor jou is de biljartsport eigenlijk een grote blinde vlek. Met welk cadeautje kun je een biljarter dan echt een plezier doen? Wel, pieker je hoofd er niet over, ons team helpt je graag op weg!

pomerans biljart

Een pomerans vervangen: hoe repareer je een biljartkeu?

Lijkt je pomerans, het dopje aan het uiteinde van je biljartkeu, versleten? Dat is perfect normaal!

waar kan je biljart spelen?

Waar biljarten?

Biljart spelen... Goed en wel, maar waar? Thuis? In een biljartclub? In een openbare gelegenheid? Alles is mogelijk. Je moet gewoon voor jezelf uitmaken waarom je voor het ene of het andere of voor alle drie zou kiezen.

biljart

Biljart, een sport?

Eigenlijk is het vrij simpel: biljart bevordert je fysieke conditie, helpt bij de ontwikkeling van je sociale leven en biedt verschillende competities. Met biljart onderhoud je wel degelijk je fysieke conditie.

biljartmateriaal: wat heb je nodig?

Biljartmateriaal: wat heb je nodig?

Wil je biljart spelen? Mooi! Op zoek naar het juiste materiaal? Nog beter!Maar waar moet je beginnen? Eerst en vooral natuurlijk bij de biljartkeu… Maar voor de rest? Volg de gids, we vertellen je er alles over.