JE KIND MEENEMEN OP DE FIETS, WAT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN?

Er bestaan tal van oplossingen op met je kind mee te nemen op de fiets!

je kind meenemen op de fiets

Van fietsstoeltjes tot kinderfietsen, over fietskarren en leerstangen, de oplossingen om je kroost mee te nemen als je er met de fiets op uit trekt, zijn legio!

FIETSSTOELTJES

Het fietsstoeltje is het eenvoudigste, meest praktische en voordeligste systeem om je kind mee te nemen op de fiets.

Vanaf 9 maanden, of eerder zodra de nekspieren van je kindje sterk genoeg zijn om het hoofd recht te houden en rechtop te zitten. Die oplossing is comfortabel en veilig en geeft je kind de eerste fietssensatie, met de wind in het gezicht!

Er bestaan 3 soorten fietsstoeltjes:

– fietsstoeltje vooraan~– fietsstoeltje achteraan met framebevestiging~– fietsstoeltje achteraan met bevestiging op de bagagedrager

Het stoeltje vooraan wordt op het frame geïnstalleerd, tussen het zadel en het stuur, net achter het stuur.

Let wel op, dit model is alleen geschikt voor kinderen van maximum 15 kg, waardoor het niet zo heel lang kan worden gebruikt.

Fietsstoeltjes

Het geeft je de mogelijkheid om je kind in het oog te houden tijdens je verplaatsingen. Zoals alle kinderstoeltjes is het voorzien van arm- en voetsteuntjes en het belangrijkste voordeel is zijn veiligheid, omdat je je kind steeds kunt zien. Ander voordeel: je kind kan de weg zien en gemakkelijker met je praten over wat hij ziet!

Het kinderstoeltje om op het frame te bevestigen, en dat meegaat van 9 maanden tot 4-5 jaar (max. 22 kg), is heel handig omdat je er geen specifiek gereedschap voor nodig hebt.

De bevestigingsmoer kan eenvoudig op de ZADELBUIS worden gemonteerd (opgelet: we hebben het hier over de framebuis en niet de zadelpen, het deel dat het zadel verbindt met het frame) en het stoeltje is dus heel snel te installeren en ook snel van de fiets af te halen.

Wanneer het stoeltje van de fiets is gehaald, blijft enkel deze moer, die weinig weegt, op de fiets zitten. Het enige kleine nadeel is dat dit soort stoeltjes niet universeel is:fietsen met centrale ophanging, met carbon frame en vouwfietsen zijn niet compatibel met dit systeem.

fietsstoeltjes btwin

FIETSKARREN

Het voordeel van een fietskar is dat je er twee kinderen in kunt vervoeren, van 9 maanden tot 5 jaar, op voorwaarde dat ze samen niet meer dan 25 kg wegen.

Ideaal voor langere fietstochten maar minder handig voor in de stad. Een fietskar vergroot de omvang van je fiets en steekt er langs weerskanten uit.

Opletten dus als je door een smalle doorgang moet, dat de fietskar er ook door past!

Aan de andere kant is een fietskar heel comfortabel: zachte zitjes, bescherming tegen regen en wind, opbergruimte voor eten en drinken, knuffels, ... Kortom alles wat nodig is voor jonge kinderen!

Sommige fietskarren zijn zelfs voorzien van een "Isofix"-bevestiging zodat je er heel veilig een autostoeltje voor baby's in kunt zetten.

Wat de veiligheid betreft is het belangrijk om bij de aankoop na te gaan of de fietskar beantwoordt aan de nieuwe Europese norm EN15918. Een heleboel criteria moeten worden goedgekeurd aan de hand van verplichte tests: sterkte van het frame, kunnen de vingers nergens in gekneld raken, blijft het kind goed in zijn stoel zitten als de kar omvalt, is er in dat laatste geval een afstand van minstens 5 cm tussen het hoofd van het kind en de schaal van de fietskar, ...

Momenteel is de B’TWIN-fietskar de enige op de markt die beantwoordt aan de norm.

Sommige fietskarren kan je ook gebruiken als buggy. Let wel dat het hier niet om een echte buggy gaat, de fietskar blijft veel breder en zwaarder. Dit is dus enkel aan te bevelen voor occasioneel gebruik en korte wandelingen.

Wil je meer weten over fietskarren, lees dan het artikel "Je kind vervoeren: de fietskar".

Fietskarren btwin

DE KOPPELSTANG

Met de koppelstang kan je een kinderfiets achter een volwassen fiets hangen.

Het voorwiel wordt dan opgetild en het stuur geblokkeerd, zodat jullie in alle veiligheid kunnen fietsen.

Het voordeel van dit systeem is dat je in luttele seconden kunt switchen tussen je kind zelf laten rijden of het meetrekken, en dat is handig als je kind leert fietsen.

Een ander voordeel is de uitbreiding van het gebruik. Zo kan een jonge mama samen met haar kind naar school fietsen, het kinderfietsje daar loskoppelen en laten staan en 'gewoon' weer naar huis fietsen.

Dit systeem is compatibel met fietsen van 16 tot 20 inch, of 105 tot 135 cm.

de koppelstang

Ziezo, we hebben je de populairste oplossingen getoond om je kind mee te nemen met de fiets. Je vindt al deze producten online te koop op Decathlon.be