Thermokledij

Thermokledij voor heren

Ontdek hier onze verschillende modellen thermische kledij voor heren, zoals ondershirts, thermobroeken en ondershorts om je te beschermen tegen de kou!
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
BEST BEOORDEELD
€4000 −25%
€3000
*Van 20/8/2023 en zolang de voorraad strekt
Vanaf
€3000 −25%
€2250
*De uitverkoop begint op 29/9/2023
€3000 −11%
€2650
*De uitverkoop begint op 26/9/2023
4.5/5 Op basis van 18050 Beoordelingen in de winkels en online

HET BELANG VAN THERMISCHE ONDERKLEDIJ


Of het nu is om te gaan skiën, wandelen, voor je ochtendloop op zondag of om op wintervakantie te gaan, je kledij moet je genoeg warmte bieden om lange uren buiten door te brengen, in alle comfort. En wie comfort zegt, zegt droog blijven en geen kou krijgen. Die ongemakken worden vaak veroorzaakt door kledij die niet aangepast is aan je behoeften. Om dat te vermijden is het belangrijk om de juiste outfit te vinden. En dat begint bij de keuze van de juiste thermische onderkledij. Het doel van onderkledij is je lichaamswarmte regelen en efficiënt je transpiratie afvoeren.


DE KEUZE VOOR HET MATERIAAL VAN THERMISCHE ONDERKLEDIJ


Voordat we ook maar gaan praten over de verschillende materialen van thermische onderkledij, is het interessant om er even aan te herinneren dat die warm en elastisch moet zijn. Zo heb je optimale bewegingsvrijheid, wat cruciaal is om op je gemak te zijn tijdens het sporten. Die eerste laag moet ook goed omkunnen met geurtjes, want het is de laag die meteen op je huid ligt en dus ook het meeste zweet opneemt.
Elasticiteit, warmte, ademend vermogen en geurbestendigheid zijn dus sleutelbegrippen bij de keuze voor thermische onderkledij. De stoffen zijn dan eigenlijk het resultaat van al die kenmerken. Algemeen gesproken zijn er twee categorieën in de stoffen: natuurlijke vezels en synthetische vezels. Die hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Denk er ook aan dat katoen echt geen goed materiaal is om in te sporten: het ademt weinig, neemt alle transpiratie op en het duurt enorm lang eer het droog is.


THERMISCHE ONDERKLEDIJ IN NATUURLIJKE EN SYNTHETISCHE VEZELS


Natuurlijke vezels

  • Materiaal : Wol, Merinowol, Bamboe
  • Voordelen : Lichaamswarmte, Lichtheid, Voelt heel aangenaam aan, Uitstekend tegen geurtjes
  • Nadelen : Kwetsbaarheid (gevoelig voor scheuren en niet slijtvast), Duurder dan synthetisch materiaal, Droogt trager dan synthetisch materiaal

Synthetische vezels

  • Materiaal : Polyester, Polyamide, Elastaan, Polypropyleen
  • Voordelen : Droogt sneller dan natuurlijke vezels, Zeer slijtvast, Minder duur dan natuurlijke vezels, Elastischer, Onderhoudsgemak
  • Nadelen : Zwaarder dan wol, Niet zo goed tegen geurtjes, Minder warm

Je hebt het al begrepen: thermische onderkledij in synthetisch materiaal heeft het voordat dat ze heel snel droogt, lang meegaat en onderhoudsvriendelijk is. Daardoor is het de ideale partner voor je activiteiten met gemiddelde intensiteit of om te reizen.
Technische onderkledij in synthetische vezel is doorgaans echter zwaarder, houdt meer geurtjes vast en is minder warm dan die in natuurlijke vezel. Kledij in natuurlijke vezel geeft je daarentegen een natuurlijke warmte, ze is licht en kan uitstekend tegen geurtjes. Kies dus voor dit type kledij voor technischer en intensiever gebruik, zoals bijvoorbeeld alpinisme en langlaufen.


Kledij in natuurlijke vezel voor in de bergen is ook zachter op je huid. De kost van baselayers in natuurlijke vezels is dan weer hoger, en die doen er ook langer over om te drogen. Ze zijn kwetsbaarder, wat hen minder onderhoudsvriendelijk maakt dan een basislaag in synthetische vezels. Bovendien worden talrijke technologieën, in navolging van bijvoorbeeld Polartec® en Primaloft®, steeds vaker gebruikt voor thermische synthetische onderkledij om hun zwaktes te compenseren, namelijk dat ze slecht tegen geurtjes en transpiratie kunnen. Zo vormen zij concurrentie voor de kwaliteiten die thermische onderkledij in merinowol biedt.


Om deze voor- en nadelen te combineren, stellen bepaalde fabrikanten technische onderkledij voor de winter voor met een mix van materialen, wat meestal resulteert in zones met synthetische dan wel natuurlijke vezels. Deze hybrideconstructie is bijzonder voordelig en komt meer en meer voor bij onderkledij voor in de bergen.
De keuze voor het materiaal van je basislaag mag dan wel een belangrijke rol spelen, toch zijn er nog andere selectiecriteria waar je rekening mee moet houden om de juiste thermische onderkledij te kopen. Het gewicht van je thermoregulerende kledij is ook zo'n gegeven waar je rekening mee moet houden bij je keuze.


HET BELANG VAN SNIT EN COMFORT


De snit van je basislaag is cruciaal voor het warmtebehoud en je comfort. Een baselayer met een wijde snit laat warmte ontsnappen maar biedt je meer bewegingsvrijheid. Een technische onderlaag met een nauwaansluitende snit houdt beter warmte vast maar kan je bewegingen enigszins beperken. Zorg er dus voor dat je thermische onderkledij koopt waarin je goed kunt bewegen en die toch strak genoeg zit, zodat je je de hele dag lang comfortabel voelt. Bovenop de snit kunnen nog andere kenmerken bijdragen aan je comfort, de soort naden bijvoorbeeld. Fabrikanten bieden steeds vaker thermische onderkledij zonder naden of met platte naden aan, die toch wel voor een stevig bijkomend comfort zorgen. Technische onderkledij kan namelijk irritatie of jeuk veroorzaken, vooral doordat de naden op je huid schuren terwijl je beweegt. Als er geen naden zijn, of het zijn platte naden, dan wordt dat ongemak vermeden, wat echt wel een verschil kan maken gedurende een lange, actieve dag.


HOE MOET JE JE THERMISCHE ONDERKLEDIJ ONDERHOUDEN?


Net zoals elke onderlaag is ook thermische onderkledij vrij dun. En wie aan dunne technische kledij denkt, denkt ook vaak aan de kwetsbaarheid daarvan, vooral als het gaat om wol. Dat is namelijk een bijzonder kwetsbaar materiaal. Om je thermische onderkledij te verzorgen moet je dus enkele eenvoudige regels respecteren. Om te vermijden dat je baselayer krimpt, raden we je aan om ze niet boven 30°C te wassen bij een machinewas. Het is ook aan te raden om je basislaag in openlucht te laten drogen en ze vooral niet te strijken of ze in de droogtrommel te doen. Zo zorg je ervoor dat je thermisch materiaal zo lang mogelijk meegaat! Meng deze kledij ook niet met andere kleren die schade zouden kunnen veroorzaken. Vooral met wol moet je heel goed opletten, die raakt heel snel beschadigd.

Laat ze kiezen