Frontenis

Frontenis

Ontdek de wereld van frontenis met ons merk Urball getekend DECATHLON.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
5/5 Op basis van 1 Beoordelingen in de winkels en online

WAT IS FRONTENIS?


Frontenis - samentrekking van de Spaanse woorden 'frontón' (muur) en 'tenis' (tennis) - is een nationale balsport in Mexico. De sport wordt gespeeld tegen een fronton, op een speelveld van 30 meter lang dat links door een muur wordt begrensd. Deze specifieke vorm van pelota is de meest beoefende ter wereld met duizenden gepassioneerde spelers in Mexico, waar frontenis de tweede nationale sport is, net na voetbal!


De jonge sport is heel populair in de betere kringen. Frontenis ontstond in de Mexicaanse staat Jalisco, op 500 km van Mexico City. Al snel werden overal in steden openbare speelvelden aangelegd. Rijke particulieren legden hun eigen velden aan, zowel in Mexico als in alle andere Spaanstalige landen.


DE POPULARITEITVAN FRONTENIS


Frontenis werd wereldwijd populair in 1968, tijdens een demonstratie op de Olympische Zomerspelen in Mexico. De sport deed het vooral goed in Spaanstalige landen. Het was dan ook geen verrassing dat het podium werd gedeeld door Mexico, Argentinië en Spanje. Een logisch resultaat, aangezien het in die landen geregeld en feilloos werd gespeeld.


PRINCIPE VAN FRONTENIS


Frontenis wordt meestal 2 tegen 2 gespeeld, op een fronton van 30 meter lang dat links door een muur wordt begrensd. Het is de bedoeling de bal met behulp van een racket rechtstreeks op de voormuur te slaan. Die moet van boven naar onder worden geraakt met een forehand of een backhand wanneer de bal de linkermuur raakt en een spin naar rechts maakt. Net als bij tennis moet je de bal strelen, effect meegeven, hakken of slicen, zonder je slag te forceren. Wissel de plaatsen waar je de muur raakt geduldig af. Baltechniek, zelfbeheersing en geduld zijn trouwens belangrijke eigenschappen in deze discipline.


MATERIAAL OM FRONTENIS TE SPELEN


De uitrusting voor frontenis is vrij beperkt en bestaat uit een racket, ballen en een bril die je ogen beschermt. Het racket lijkt redelijk op een klassiek tennisracket en wordt vaak versterkt met een kruisvormige besnaring in het midden. Er zijn twee soorten ballen: ballen voor olympisch en preolympisch frontenis. Welk type bal je gebruikt, hangt dus af van welk type frontenis je speelt.


Ballen voor olympisch frontenis : de holle ballen (pelota) in natuurlijk rubber zijn gevuld met gas onder druk. Net als bij sommige squashballen, raden we aan de pelota koel te bewaren en ze vlak vóór de start van het spel geleidelijk op te warmen om te vermijden dat het poreuze materiaal gas laat ontsnappen.


Ballen voor preolympisch frontenis : die ballen zijn dikker en vaak gekleurd. Ook deze bestaan uit rubber, maar ze staan onder veel minder druk. Dankzij dat type ballen wordt het spel makkelijker, omdat er minder effect op de ballen zit dan bij olympisch frontenis.


FRONTENIS: EEN VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJKE SPORT


Frontenis is een fysieke en veeleisende sport die toch door iedereen kan worden beoefend. Je hoeft niet supersterk te zijn! Het komt er vooral op aan de bal te raken en juist te plaatsen. Vooral je schouder, je pols en je onderarm sturen de bal in de juiste richting en laten hem met zwiepende slagen boven- of onderaan de muur belanden. Vooral de speler achteraan moet zich tijdens het spel vaak verplaatsen. De speler die vooraan staat, moet vooral alert en reactief zijn om de aanval van de tegenstander te kunnen afslaan.


Laat ze kiezen