Snowboards & Materiaal

Snowboardmateriaal

Ben je een snowboard fan? Freestyle, freeride, carving of all-mountain snowboarden, ontdek ons ruime assortiment aan snowboardmateriaal voor heren, dames en kinderen. Maak zeker ook gebruik van onze reparatie- en onderhoudsservice voor snowboards.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
Huur je materiaal in een station !
Huur je materiaal in een station !
€1900
BEST BEOORDEELD
€2500
BEST BEOORDEELD
€2500
BEST BEOORDEELD
€2500
€7500
BEST BEOORDEELD
€2500
€1900
€3800/KG
€8000 −12%
€7000
*Van 19/9/2022 en zolang de voorraad strekt
€11990
€22000 −9%
€20000
*Van 24/10/2022 en zolang de voorraad strekt
€11990
€9990
€9990
€11990
4.3/5 Op basis van 4626 Beoordelingen in de winkels en online

SNOWBOARDEN: DE PERFECTE COMBINATIE VAN SKIËN, SKATEBOARDEN EN SURFEN


Glijden door de sneeuw terwijl je grote bogen maakt, een sneeuwwolk in je kielzog achterlaten of met hoge snelheid van de ramp naar beneden razen ... Snowboarden is de perfecte samensmelting van skiën en andere populaire sporten zoals skateboarden, windsurfen, kitesurfen en surfen. Het is dan ook een van de meest veelzijdige wintersporten.


HET BOARD: ONMISBAAR VOOR ELKE SNOWBOARDER


Snowboards worden over het algemeen ontwikkeld voor een specifiek gebruik (ondergrond, stijl, niveau van de rider ...). De modellen verschillen dan ook door de vorm, het profiel of het contactoppervlak en de soepelheid.

Eigenschappen van een snowboard

Profiel

Het profiel bepaalt de manier waarop het board op de sneeuw ligt. Het heeft een grote invloed op de prestaties van het board, m.a.w. hoe het board in bepaalde omstandigheden zal reageren. De meest gebruikte profielen zijn:
de Camber: contact met de sneeuw tussen de uiteinden en de bindingen;
de Reverse Camber/Rocker: contact met de sneeuw tussen het midden van het board en de bindingen;
de Flat: bijna vlak contact, haast zonder profiel.


Vorm

De vorm heeft ook een directe invloed op de prestaties en vloeit voort uit het gewenste gebruik.


Flex

De 'flex' geeft de stijfheid van het snowboard aan. Hoe soepeler het board, hoe vlotter je het kunt plooien en hoe minder inspanning je moet leveren. Een soepel board, m.a.w. een board met een lage flexwaarde, wordt gekozen voor zijn hoge tolerantie. Dergelijke boards zijn dan ook erg geschikt voor beginners. Ze zijn bovendien eenvoudiger om je tricks in snowparks of op de skipistes te oefenen. Freestylers kiezen dan ook vaak voor deze boards.


Het juiste snowboard kiezen

Houd rekening met de volgende punten om te weten welk snowboard het beste bij je past, voordat je een definitieve beslissing neemt:


Gebruik

Hierbij maken we een onderscheid tussen freestyle, all-mountain en freeride. Freeriders houden het meest van open terrein waar ze nonchalant door diepe, ongerepte sneeuw kunnen glijden. Freestylers trekken het liefst naar snowparks waar ze nieuwe figuren, tricks op rails en sprongen (kickers) kunnen oefenen. All-mountain snowboards zijn dan weer geschikt om op of buiten de pistes te boarden, maar ook om in snowparks te gebruiken.


Lengte

De optimale lengte van het board kun je berekenen met een formule op basis van je lengte en lichaamsgewicht. De lengte hangt echter ook af van de vorm, het gebruik en je niveau. Kies bijvoorbeeld een kort of lang board als je gaat freestylen. Beginners raden we aan om steeds een kort board te kiezen. Als je het board rechtzet, zou het eigenlijk tot aan je kin moeten komen.


Breedte

Voor de breedte van het board kun je een eenvoudige regel gebruiken. Zijn je boots langer dan de breedte van je board of heb je schoenmaat 44 (of hoger)? Kies dan voor een extra breed board, een zogenaamd 'wideboard'.


Niveau

Als beginner moet je aan het begin van je 'carrière' als rider geen veeleisend board kopen. Een vrij soepel en kort all-mountain board is een uitstekende keuze om het boarden onder de knie te krijgen. Oefenen kun je zowel in een snowpark als op een open terrein.


BOOTS EN BINDINGEN: JOUW CONTACT MET HET BOARD


De juiste uitrustingen (goede boots en bindingen) zijn haast even belangrijk als de aankoop van het snowboard zelf om het gedrag van het board te optimaliseren. Boots en bindingen verschillen vooral op het vlak van stijfheid (flex). De meest soepele modellen hebben een grotere flex en zijn erg vergevingsgezind. Die boards zijn dan ook perfect voor beginners.


Extra stijve en robuuste schoenen met een harde binding zijn dan weer interessant om:
sneller te zijn op de pistes;
agressieve bochten te maken;
je skivaardigheden te maximaliseren.
Je gaat hierdoor veel nauwkeuriger en met meer kracht kunnen boarden.


Een gemiddelde flex is perfect voor freestylers. Ze hebben namelijk een soepeler board nodig om in het park te kunnen jibben. Zoals je merkt is het dus erg belangrijk om je snowboard, schoenen en bindingen op elkaar af te stemmen.


Bindingen

De bindingen voor beginners — zoals onze modellen 100 — zijn eerder soepel. Ze zijn dan ook erg aangenaam om te gliden. Naast de flex verschillen snowboardbindingen ook in hun draagcomfort en de verschillende afstelmogelijkheden. Een dempend schuimkussen in de zool (Full EVA Pad) biedt meer comfort. Straps van 3D-schuim zorgen er dan weer voor dat je de binding comfortabel kunt aanspannen. Door de highback te verstellen, kun je ook de bindingshoek perfect aan je niveau en wensen aanpassen. Verder kun je ook het voorste deel van je snowboardbindingen aanpassen. Zorg ervoor dat je boots steeds perfect in de bindingen staan.


Boots

Je gebruikt je boots om je board te besturen. Ook hier bepaalt de flexwaarde in grote mate het verschil. Hoe hoger de waarde, hoe stijver je snowboardboots zullen zijn. Bij DECATHLON werken we met een schaal van 1 (soepel) tot 10 (stijf) om de flex aan te duiden. We hebben drie verschillende sluitsystemen voor onze boots.
De eenvoudigste versie is een sluiting met 'twee zones' en een extra riempje. 'Two Zones' betekent dat de binnenschoen en de boot apart worden afgesteld. Je vindt die sluiting op onze modellen 100.
Onze snowboardboots 500 hebben een 'Cable Lock Two Zones'-sluiting. Met dat systeem kun je de boots nog beter sluiten.
Het model 900 heeft een 'Double Cable Lock Two Zones'-sluiting. De twee zones op de boot kun je afzonderlijk afstellen.


SNOWBOARDKLEDING: EEN PERFECTE OUTFIT VAN TOP TOT TEEN


De juiste kleding is van cruciaal belang om je goed te beschermen tegen de kou en andere weersomstandigheden. We raden je aan om steeds voor drie lagen te kiezen om je optimaal te beschermen.


Thermisch ondergoed en sokken

De onderste laag, de basislaag of de eerste laag dient om het vocht (transpiratie) van de huid af te voeren. Je lichaam koelt namelijk sneller af als er meer vocht op blijft. Dat kan zelfs tot onderkoeling leiden.


Trui of softshell jas

De tussenlaag of tweede laag heeft hoofdzakelijk een verwarmende functie. Die laag voert eveneens het vocht af van de huid.


Ski-/snowboardjas en snowboardbroek

De derde laag bestaat uit een snowboardjas en een snowboardbroek. Die laag beschermt je rechtstreeks tegen sneeuw, regen en wind.
Snowboardjas: een sneeuwvanger voorkomt dat er sneeuw in de jas komt. De meeste snowboardjassen hebben ook verluchtingen voor een beter ademend vermogen tijdens zware inspanningen.
Snowboardbroek: Snowboardbroeken zijn vaak voorzien van kniebeschermers en extra versteviging aan het zitvlak om je tegen de kou en verwondingen na een val te beschermen. Onze snowboardbroeken hebben een 'warm seat' en comfortabele kniebeschermers. Zo krijg je de best mogelijke bescherming wanneer je valt of in de koude sneeuw gaat zitten.


Handschoenen, mutsen en handige nekwarmers beschermen je handen, oren en nek tegen de koude wind en negatieve temperaturen.


SNOWBOARDACCESSOIRES

Naast het materiaal en de kleding behoren een goed passende helm en een bril van hoge kwaliteit ook tot de basisuitrusting van elke snowboarder. Een snowboardbril beschermt je tegen de wind en de zon zodat je beter kunt zien. Een helm (eventueel met een rugbeschermer) is onmisbaar om schokken op te vangen en zware verwondingen te voorkomen.


De kleur van de lens is overigens ook doorslaggevend om de juiste skibril te kiezen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kies je een bril met een hoge lichtdoorlatendheid (schemering, sneeuwval, mist, enz.) of een zeer donkere lens (zon). Het is echter ook mogelijk om een bril met een verwisselbare of meekleurende (fotochromische) lens te kiezen. Die brillen spelen perfect in op de veranderende lichtomstandigheden.


SNOWBOARDEN VAN A TOT Z, EXCLUSIEF BIJ DECATHLON


Voor heel wat mensen is snowboarden veel meer dan zomaar een sport. Als echte glijsportfanaten vertoeven ze tijdens de winter op of naast de geprepareerde pistes of zijn ze aan het jibben in snowparks. Wanneer de sneeuw verdwenen is, nemen ze hun skateboard. Anderen trekken dan weer naar de kust om te surfen. Met goed materiaal wordt een dag op het board een echt plezier!


FAQ


Wanneer is het eerste snowboard uitgevonden?

In werkelijkheid is snowboarden ontstaan uit het surfen. Samen met een producent van bowlingballen ontwikkelde de Amerikaan Sherwin Popper de snurfer. Dat was een soort surfboard waarmee in de jaren 60 over sneeuw werd gegleden. In de jaren 70 groeide de snurfer uit tot het eerste echte snowboard, hoewel de vorm meer doet denken aan die van een ski.


Is snowboarden een soort skateboarden?

De twee sporten zijn allebei uit het surfen ontstaan en lijken dus erg op elkaar. Skateboarders hebben dus zeker een streepje voor.


Waar kun je snowboarden?

In principe kun je in alle ski- en wintersportstations gaan snowboarden.


Snowboarden voor kinderen: vanaf welke leeftijd kun je leren snowboarden?

Kinderen kunnen snowboarden snel onder de knie krijgen. De eerste snowboardlessen worden gegeven vanaf de leeftijd van ongeveer zes jaar (of vanaf een lengte van 90 cm). Vergeet ook niet dat het plezier voor kinderen steeds op de eerste plaats moet komen.


Skiën of snowboarden: wat is het eenvoudigst?

Wanneer het op de bewegingen en het gevoel aankomt, lijken skiën en snowboarden meer op elkaar dan je op het eerste gezicht zou denken. Toch is skiën voor heel wat mensen eenvoudiger omdat de positie van de voeten natuurlijker is dan op een snowboard. Je hebt ook meer mogelijkheden om te remmen, te sturen en recht te staan omdat je je skistokken kunt gebruiken om je evenwicht te bewaren.


Veel snowboarders vinden dan weer dat je minder bewegingen tegelijk moet coördineren op het board. Dat is een groot voordeel, vooral voor beginners. Algemeen genomen kun je skiën en snowboarden snel onder de knie krijgen. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak of je eerder een skiër of een snowboarder bent. Als je een van de twee sporten al beheerst, zul je de andere ook vrij snel kunnen leren.


Laat ze kiezen