Kampeertenten

Kampeertenten

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Filter op prijs
€15114
€28399
€33230
4.3/5 Op basis van 4260 Beoordelingen in de winkels en online

KAMPEERTENT: EEN KEUZE OM EVEN BIJ STIL TE STAAN


Er bestaan zoveel verschillende soorten kampeertenten in alle prijscategorieën en met verschillende opzetsystemen en accessoires... het is niet gemakkelijk om direct de ideale tent te vinden. Neem er daarom zeker de tijd voor. De volgende vragen kunnen je helpen de tent te vinden die het beste past bij wat jij nodig hebt.


  • Waarom heb je een tent nodig en waar wil je kamperen?
  • Welk opzetsysteem past bij jouw noden?
  • Hoeveel personen moeten er in de tent slapen en hoeveel bagage en uitrusting gaat er mee?
  • In welk seizoen en bij welk weer ga je de tent gebruiken en wat betekent dat voor de keuze van de materialen?


JE KAMPEERTENT KIEZEN OP BASIS VAN HET GEBRUIK


Of het nu gaat om een kampeertent, een flexibele tent voor trektochten of een speciale tent voor alpinisme, de verschillen zitten hem vooral in de grootte, het gewicht en de afmetingen. Daarnaast zijn er ook verschillen op het vlak van weerbestendigheid.


De 'klassieke' kampeertent

Een zogeheten klassieke kampeertent moet zo ruim mogelijk zijn, bescherming bieden tegen zon en regen en instaan voor een zeker comfort. Er moet ook voldoende ruimte zijn voor een campingtafel en campingstoelen en in sommige gevallen voldoende opbergruimte voorzien. Zo'n tent doet immers vaak enkele weken lang dienst als vakantiehuisje. Kampeertenten bestaan in verschillende groottes: tenten voor 2 tot 3 personen of gezinstenten voor 4 tot 8 personen.


De trekkingtent

Waar kampeerders en gezinnen liever een grote tent met voldoende opbergruimte en een zo groot mogelijke slaapruimte hebben, gaat het bij de aankoop van een trekkingtent om een zo klein mogelijke pakmaat en een zo laag mogelijk gewicht. Zo kan je de tent het comfortabelst meenemen van punt A naar punt B.


De opblaasbare tent

Opvouwbare of opblaasbare tenten zijn heel gemakkelijk en snel op te zetten. Ze onderscheiden zich vooral door hun grootte. Tegelijkertijd moeten ze bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden over de hele route en moeten ze dus gemaakt zijn van stevige en waterdichte materialen.


De alpinismetent

Bij alpinisme en bergbeklimmen krijg je soms te maken met extreme weersomstandigheden. Daarom gebruik je hiervoor expeditietenten die niet alleen dienst doen als slaapplek, maar je ook een ruimte bieden om je in terug te trekken. Alpinismetenten van dit type zijn zo ontwikkeld dat ze probleemloos zware (sneeuw)stormen doorstaan en bestand zijn tegen sneeuw- en watermassa's. Hun speciale geodetische vorm maakt expeditietenten bijzonder ruim en stabiel. Omdat die kampeertent bijna zelfdragend is, heb je maar enkele haringen nodig om ze op te zetten.


KAMPEERTENT: HET IDEALE OPZETSYSTEEM


Afhankelijk van het geplande gebruik en persoonlijke voorkeuren en eisen hebben tentenfabrikanten verschillende opzetsystemen ontwikkeld. We kunnen die ruwweg onderverdelen in de traditionele tenten met stokken, werptenten en opblaasbare tenten.


Klassieke kampeertenten met tentbogen

Het wijdst verbreide type is zonder twijfel de tent met tentstokken. Je hebt ze als koepeltent, die overeind kan blijven staan zonder haringen en doorgaans een grotere binnenruimte heeft, of als tunneltent, die met scheerlijnen moet worden vastgezet, maar doorgaans wat lichter is. De tentstokken zijn meestal van aluminium of glasvezel. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Aluminium stokken komen vaker voor bij trekkingtenten, terwijl kampeer- en gezinstenten doorgaans een frame van glasvezel hebben.


Om het opzetten van de kampeertent gemakkelijker te maken, hebben de meeste bogen extra elastieken die de verschillende buizen met elkaar verbinden. Zo kan je de tent sneller opzetten. Als al die verschillende bogen je wat te ingewikkeld of te veel werk lijken, ben je beter af met een van de alternatieven.


Pop-uptenten, de zogeheten 2 seconds tenten

Pop-uptenten zijn bijzonder snel op te zetten en zijn daarom zeer populair, vooral bij occasionele kampeerders en festivalfans. Maar de kleine versies zijn ook ideaal voor spontane uitstappen met de fiets of de motor en voor meerdaagse trektochten. Dankzij een veermechanisme zet de kampeertent zich in feite zelf op zodra je ze uit de verpakking haalt. Zo duurt het opzetten maar enkele seconden.


Met een beetje oefening gaat ook het afbreken bijzonder snel. Het enige nadeel: door de specifieke ringconstructie zijn pop-uptenten meestal rond, waardoor ze moeilijk in een rugzak passen. Door hun grote afmetingen zijn grote tenten voor meer dan twee personen daarom niet geschikt om te voet of op de fiets mee te nemen.


Handige opblaasbare tenten

In een zogeheten opblaasbare tent zijn de traditionele glasvezel of aluminium stokken vervangen door verschillende luchtslangen die je kunt oppompen met een geïntegreerde pomp, waardoor de tent vorm krijgt. Zelfs grote gezinstenten kunnen zo heel snel en in een oogwenk worden opgezet. De gevulde luchtkamers zijn bijzonder flexibel, waardoor de tent heel stabiel staat. Tegelijkertijd gaan luchtslangen langer mee dan glasvezel stokken en kunnen ze waar nodig worden vervangen of gerepareerd.


Opblaasbare tenten zijn vaak wel wat duurder dan klassieke tenten met stokken en hebben ook een wat grotere pakmaat. Dat komt omdat de verschillende elementen niet over verschillende tassen kunnen worden verdeeld, wat vooral nadelig is voor trektochten te voet of met de fiets.


Tarps, een licht alternatief voor liefhebbers van de natuur

Een tarp is een stuk tentdoek zonder grondzeil dat je meestal kunt opzetten met wandelstokken. Door het lichte gewicht zijn tarps zeer populair bij fans van outdoor activiteiten, als vervanging van een kampeertent of als extra bescherming tegen weer en wind. Ze zijn ideaal voor liefhebbers van de natuur die onder de blote hemel willen slapen.


GROOTTE, GEWICHT EN PAKMAAT VAN JE TENT: EEN KWESTIE VAN PRIORITEIT


Of het nu gaat om een kleine trekkingtent voor 1 persoon of een XXL kampeertent voor 8 personen, je hebt tenten in alle mogelijke maten en modellen. Maar er is vaak ook een groot verschil in het gewicht en de opbergruimte.


Het aantal personen: tenten voor 1, 2, 3 personen ... of meer

De slaapbreedte van de gemiddelde tent schommelt rond 60-70 cm. Dat laat niet veel ruimte over voor bagage in de slaapcabine. Het is dus vaak een goed plan om een tent te kopen die gemaakt is voor een persoon meer, zodat je die extra ruimte kunt gebruiken voor je uitrusting en bagage of gewoon voor wat meer bewegingsvrijheid. De opbergruimte die je zo wint kan heel nuttig blijken, vooral op regenachtige dagen, maar gaat altijd ten koste van het gewicht en de pakmaat.


Gewicht en pakmaat: pluimgewichten voor trekking en avontuur

Bij wandelingen, fietstochten of trektochten (kortom, in alle situaties waarbij het kampeermateriaal lange tijd moet worden gedragen of vervoerd), spelen het gewicht en de pakmaat van de tent een belangrijke rol. Wie zijn kampeertent de hele dag lang op zijn rug of bagagedrager moet dragen, is al snel bereid concessies te doen in termen van comfort, zolang de tent dan maar enkele kilo's lichter is.


De kleinste en compactste modellen vinden we dan ook terug bij trekking. Dankzij hun compacte vorm stop je de tent gemakkelijk in je campingtas of maak je ze vast aan de buitenkant van je rugzak. Wie bijzonder veel waarde hecht aan een pluimgewicht kan bovendien kiezen voor de vederlichte variant, dat zijn tenten die maximaal 1 kg per persoon wegen.


KAMPEERTENT VOOR WEER EN WIND


Of je nu op de camping staat of lange trektochten maakt, je krijgt bij kamperen hoe dan ook te maken met verschillende weersomstandigheden. Een degelijke kampeertent moet je dus beschermen tegen wind, regen en uv-straling (die vooral in de zomer intens kan zijn). Het principe is: hoe slechter en extremer de weersomstandigheden, hoe hoger de eisen voor het gebruikte materiaal.


De meest verkochte kampeertenten zijn gemaakt van stevige kunststoffen als polyester (nylon) of polyamide. Natuurlijke vezels als katoen zijn niet bijzonder geschikt als tentmateriaal, omdat ze relatief zwaar zijn, veel water opnemen en maar heel langzaam drogen. Polyester en polyamide hebben allebei waterafstotende eigenschappen.


De gewenste waterdichtheid wordt vervolgens verkregen door een extra behandeling van de buitenkant van het materiaal (bijvoorbeeld een PE-coating). Voor een betrouwbare bescherming tegen regen en andere neerslag moet een tent een waterkolom van minstens 2.000 tot 3.000 mm hebben. Daarnaast is ook een goede afwerking van de naden cruciaal om te voorkomen dat er op die plaatsen water binnensijpelt.


VIND DE PERFECTE KAMPEERTENT, ACCESSOIRES EN DE NODIGE VERVANGSTUKKEN BIJ DECATHLON


DECATHLON biedt je een ruime waaier aan kampeertenten. Van de 'gewone' bogentent over handige werptenten tot innovatieve opblaasbare modellen, je vindt hier de geschikte kampeertent voor je volgende avontuur, of je nu alleen, met twee of in groep vertrekt. Handige tools en reserveonderdelen vervolledigen ons aanbod en maken elke uitstap met een tent tot een onvergetelijke ervaring.


Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken