Kampeertenten en schuiltenten

Tenten en tenten accessoires

Kleine kampeertenten of Bivouac Quechua & Forclaz. Grote kampeertenten van Quechua. Opblaasbare kampeertenten van Quechua. Pop-up tenten zeg "2 seconden" Quechua. Fresh&black tenten van Quechua en Forclaz. Ontdek ons volledig gamma aan tenten, tenten voor 2 tot 8 personen, van pop-up tot fresh&black, schuiltenten, dagtenten en tarps voor camping. Van de kleine trekkingtent tot de grote familietent, met bogen of opblaasbaar, van de kleine schuiltent tot de grote dagtent, je vindt er alles wat je nodig hebt om alleen, met het gezin of met vrienden te gaan kamperen.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
media description
Huren vanaf 6€ per dag Wil je een nacht onder de sterrenhemel doorbrengen? Er is al een tent te huur.
€11000
VERLAAGDE PRIJS
€6500
Verlaagde prijs voordien €7000
VERLAAGDE PRIJS
€5500
Verlaagde prijs voordien €6000
VERLAAGDE PRIJS
€3500
Verlaagde prijs voordien €4000
VERLAAGDE PRIJS
€4500
Verlaagde prijs voordien €5500
Tweedehands
Nieuwprijs: €1.40000 −12%
€1.23000
VERLAAGDE PRIJS
€15000
Verlaagde prijs voordien €17000
4.2/5 Op basis van 26361 Beoordelingen in de winkels en online

4 STAPPEN OM DE KAMPEERTENT VAN JE DROMEN TE VINDEN


Gezien de verschillende types tenten, de prijsklassen, de montagesystemen en de uiteenlopende kenmerken, is het soms moeilijk om de juiste kampeertent te kiezen. Aan de hand van volgende vragen kan je het exemplaar vinden dat optimaal aan je individuele behoeften beantwoordt:
•  Waarom heb je een tent nodig en waar wil je kamperen?
•  Welk systeem om je tent op te zetten?
•  Hoeveel mensen moeten in de tent slapen en hoeveel bagage nemen ze mee?
•  In welke periode van het jaar wil je de tent gebruiken? Wat zijn de implicaties daarvan voor de materiaalkeuze?


1. KAMPEREN, TREKKING Of ALPINISME: VERSCHILLENDE TYPES TENTEN IN FUNCTIE VAN HET GEBRUIK


De verschillende modellen kampeertenten onderscheiden zich hoofdzakelijk door hun grootte, hun gewicht, de ruimte die ze innemen en hun weerbestendigheid. We maken een onderscheid tussen: klassieke kampeertenten, tenten voor wandelaars en trekkers en tenten voor alpinisten.


Een klassieke kampeertent moet zo ruim mogelijk zijn én bescherming bieden tegen zon en regen. Ze moet een zeker comfort waarborgen. Bovendien moet ze voldoende plaats bieden voor een kampeertafel, kampeerstoelen en opbergruimte. In feite moet je tent een tijdje als vakantiewoning fungeren. Kampeertenten bestaan in verschillende afmetingen. Zo zijn er tenten voor 1-3 personen, gezinstenten, ...


Wie tijdens de vakantie gaat kamperen, geeft meestal de voorkeur aan een ruime tent (met veel opbergruimte en een grote slaapruimte). Trekkers kiezen doorgaans voor een model met beperkte afmetingen en minder gewicht. Zo is de tent makkelijker van punt A naar punt B mee te nemen. Trekkerstenten worden bovendien aan uiteenlopende weersomstandigheden blootgesteld, afhankelijk van de route. Ze worden dan ook vervaardigd uit bijzonder stevig en ondoorlaatbaar materiaal. De meeste van die tenten zijn trouwens voorzien van een kleine voortent (vestibule). Daarin kan je je rugzak en je schoenen kwijt.


Wie in de bergen tochten maakt en klimt, komt soms in extreme weersomstandigheden terecht. In dat geval kan je maar beter gebruik maken van een zogenaamde 'expeditietent'. Die dienen om in te slapen en bieden een zekere privacy. Tenten voor alpinisten zijn probleemloos bestand tegen zware stormen en sneeuw- en watermassa's. Hun speciale geodetische vorm maakt expeditietenten bijzonder ruim en stabiel. Die tenten zijn bijna zelfdragend, waardoor enkele haringen volstaan om ze op te zetten.


2. HET IDEALE SYSTEEM OM JE TENT OP TE ZETTEN


In functie van het geplande gebruik en de persoonlijke voorkeuren en eisen hebben fabrikanten van kampeertenten verschillende montagesystemen ontwikkeld. Over het algemeen onderscheiden we tenten met klassieke palen, roltenten en opblaasbare tenten.


de paaltent: de klassiek op te zetten tent

Het gaat wellicht om de meest gebruikelijke kampeertent. Zogenaamde 'koepeltenten' zet je zonder haringen op. Ze bieden een grote binnenruimte. Voor zogenaamde 'tunneltenten' heb je haringen nodig, al wegen ze minder zwaar.


De tentpalen zijn gemaakt uit aluminium of glasvezel. Die twee materialen hebben elk hun voor- en nadelen. Aluminium tentpalen vinden we vooral terug in trekkerstenten. Kampeer- en gezinstenten zijn vaak voorzien van palen in glasvezel.


Palen in aluminium

  • Voordelen: Uiterst stabiel, Licht, Elastisch, UV-bestendig
  • Nadelen: Iets duurder dan glasvezel
  • Mogelijk gebruik: Trekking, vooral in extreme weersomstandigheden

Palen in glasvezel

  • Voordelen: Goedkoop alternatief voor aluminium
  • Nadelen: Niet helemaal dezelfde kwaliteit als aluminium
  • Mogelijk gebruik: Kamperen, trekking en minder extreme weersomstandigheden


Om je tent makkelijker te kunnen opzetten, zijn de meeste tentpalen voorzien van extra elastieken. Die verbinden de verschillende buizen met elkaar en zorgen er zo voor dat je tent snel opstaat. Vind je het nog altijd een langdradig karwei om de palen apart op te zetten? Koop dan een plooitent.


De pop-up tent: in een oogwenk opgezet

Montagetenten, pop-up tenten en zelfs bijtenten zijn uitzonderlijk snel op te zetten. Ze zijn enorm populair met name bij occasionele kampeerders en festivalgangers. Kleine pop-up tenten zijn ook ideaal voor spontane uitstappen met de fiets of de motor en voor meerdaagse wandeltochten.


Dankzij het veermechanisme, zet de tent zichzelf bijna op nadat je ze uit de verpakking haalde. Het opzetten duurt amper enkele seconden. Na een beetje oefenen, gaat ook het afbreken vanzelf. Het enige nadeel is dat door de speciale ringconstructie een pop-up tent meestal rond is. Daardoor kan je ze moeilijker in je rugzak stoppen. Een dergelijke tent voor meer dan twee personen valt trouwens vrij groot uit en is moeilijker mee te nemen als je wandelt of fietst.


De opblaasbare tent: stevig en handig

In een zogenaamde 'luchttent'vervangen via een geïntegreerde pomp opgeblazen buizen de tentbogen in glasvezel of aluminium. Die geven de tent haar vorm. Zelfs ruime gezinstenten van dat model staan in een handomdraai op. De gevulde luchtkamers zijn uitermate flexibel, wat die tenten heel stabiel maakt.


Luchtbuizen gaan trouwens langer mee dan palen in glasvezel. Indien nodig, kan je ze herstellen of vervangen. Anderzijds zijn ze duurder dan de klassieke tentpalen. En ze zijn ook groter in omvang. Daardoor kunnen de verschillende onderdelen van de tent niet in verschillende tassen worden opgeborgen, wat voor fietsers een groot nadeel is.


De tarp: het lichte alternatief voor natuurliefhebbers

Wie graag onder de sterren slaapt, maar de bescherming van een tent niet helemaal wil missen, kan opteren voor een tarp. Het gaat om een tentzeil (zonder vloer) dat vaak met behulp van wandelstokken wordt opgespannen. Liefhebbers van het buitenleven waarderen dat lichtgewicht bijzonder. Tarpen zijn trouwens bijzonder populair als alternatieven voor een tent of als bijkomende bescherming bij slecht weer.


3. AFMETINGEN EN GEWICHT VAN JE TENT: EEN KWESTIE VAN PRIORITEITEN


Van een kleine trekkerstent tot een XXL kampeertent: tenten zijn er in verschillende groottes en modellen. De verschillen op het vlak van gewicht en afmetingen van de tentzak zijn enorm.


Het aantal personen: een tent voor één of meerdere personen

De slaapbreedte van een gemeenschappelijke tent schommelt rond 60-70 cm. In de slaapruimte is er dus niet te veel plaats voor bagage. Veel mensen kopen dan ook een kampeertent met een extra slaapplek. Daarin kan je makkelijk materiaal en koffers kwijt én heb je iets meer bewegingsvrijheid. Die extra opbergruimte ken haar nut bewijzen, al gaat dat altijd ten koste van het gewicht en de afmetingen van de tentzak.


Gewicht en afmetingen: een lichtgewicht voor trekkers

Tijdens wandelingen, fietsuitstapjes en trektochten spelen het gewicht en de afmetingen van de tentzak een belangrijke rol. Moet je je tent de hele dag op je rug of je bagagedrager meezeulen? Kies dan voor een lichter model dat iets minder comfort biedt. Voor trekking bestaan er dan ook kleinere en compactere modellen.


Dankzij hun afmetingen en hun gewicht, passen ze moeiteloos in een kampeertas. Je kan ze ook aan de buitenkant van je rugzak vastmaken. Vind je het gewicht echt doorslaggevend? Opteer voor een ultralicht model! Een dergelijk model weegt maximaal 1 kg per persoon.


4. DE JUISTE TENT ALS BESCHERMING TEGEN WIND EN SLECHT WEER


Ga je kamperen of maak je een lange trektocht? Je krijgt sowieso met grillige weersomstandigheden te maken. Een degelijke tent moet je beschermen tegen de wind, de regen en de stralen van de zon, die vooral in de zomer intens kunnen zijn. Hanteer volgende vuistregel: hoe slechter en extremer de weersomstandigheden, hoe hoger de eisen die aan het gebruikte materiaal worden gesteld.


De meeste kampeer- en trekkingtenten die worden verkocht, zijn gemaakt uit stevige synthetische materialen als polyester (nylon) of polyamide. Beide zijn waterafstotend. De gewenste waterdichtheid is het resultaat van een bijkomende behandeling van het materiaal aan de buitenzijde. Voor een betrouwbare bescherming tegen regen en neerslag moet een tent een waterkolom van minstens 2.000 tot 3.000 mm hebben. Degelijk uitgevoerde naden zijn essentieel om te voorkomen dat regenwater je tent binnendringt. Natuurlijke vezels (bv. katoen) zijn niet aangewezen als basismateriaal voor kampeertenten. Ze zijn immers zwaarder, absorberen makkelijk water en drogen erg traag.


Tenten, accessoires en onderdelen voor een geslaagde kampeervakantie

DECATHLON heeft een uitgebreid gamma kampeer- en trekkingtenten. Tenten met klassieke palen, roltenten en opblaasbare modellen: op de website vind je de ideale tent voor je volgende kampeertrip. Handige accessoires en reserve-onderdelen vervolledigen ons gamma en maken elke uitstap met een tent tot een onvergetelijke ervaring.


FAQ


Waar kan ik kamperen? Is wildkamperen verboden?

Er zijn geen specifieke regels rond kamperen in volle natuur. Alles hangt af van het land en de gemeente. In principe is het verboden om in natuurreservaten en zones voor natuurbehoud te kamperen. Ook in bossen van particuliere eigenaars mag je niet kamperen.


Wie wil kamperen, kan de nacht doorbrengen op een camping en speciaal daartoe voorziene kampeerplaatsen. Je kan je tent ook neerzetten op zogenaamd 'natuurlijke' locaties: kleine open plaatsen die meestal met de fiets of te voet bereikbaar zijn. Je tent kan er één of twee nachten blijven staan.


Wat heb ik nodig om te kunnen kamperen?

Naast een geschikte kampeertent, moet je alles meenemen om de nacht op een camping of in volle natuur te kunnen doorbrengen. Denk aan een tenttapijt, een slaapzak en een geïsoleerd matje of een luchtbed. Wil je voldoende licht in je tent? Koop een hanglamp of een hoofdlamp. Verder is de lijst van benodigdheden voor een tentvakantie vergelijkbaar met die voor een verblijf in een caravan of een campingcar.


•  Gas- of houtvuurtje, kookpotten en pannen, vaatwerk, bestek en ander keukengerei.
•  (Functionele) kledij in functie van het seizoen.
•  Een zonnebril, zonnecrème en een muggenbestrijdingsmiddel.
•  Een EHBO-kit (met alle nodige medicatie).
•  Persoonlijke documenten.

Wat betekent de 'waterkolom' als je een kampeertent koopt?

De waterkolom geeft aan hoeveel waterdruk het tentzeil aankan vóór het water je tent binnendringt. Volgens de Europese norm wordt een tent als waterdicht beschouwd vanaf een waterkolom van 800 mm. Een regendichte tent moet een waterkolom van minstens 2.000 mm hebben. Alleen dan ben je er zeker van dat je tent aan de binnenkant droog blijft, zelfs tijdens een lange regenbui.


Bij DECATHLON testen we de waterdichtheid en de windbestendigheid van elke tent tijdens een aantal tests. Als het materiaal als ondoordringbaar wordt bestempeld, wordt de volledige tent in de regen gezet. Daar wordt ze langs alle kanten 'besproeid' met tot 200 liter water per vierkante meter en per uur. Ter vergelijking: de hevigste regenbuien in Europa halen een gemiddelde van 100 l/m²/uur. Daarna gaat de tent naar een windtunnel. Trekkingtenten moeten een grondwind van 70 km/uur kunnen weerstaan. Voor kampeertenten ligt die grens op 50 km/uur.


Hoe verduister ik mijn tent?

Er is één belangrijk nadeel aan in een tent slapen, zeker tijdens de zomermaanden. Je geniet zelden van een goede nachtrust omdat het 's ochtends vroeg licht wordt en omwille van de sterke zonnestralen. Om in de zomer rustig te kunnen slapen, koop je het best een tent die je kan verduisteren. De Fresh & Black tenten van ons populair buitenmerk Quechua zijn in die optiek uit gebrevetteerde tentstof vervaardigd. Op die manier ben je er zeker van dat de slaapruimte overdag fris en donker blijft.


Laat ze kiezen