Wandelsokken

Wandelsokken

Hulp bij je keuze
Hoe kies je wandelsokken?
Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
€1999 −25%
€1499
*Van ‪26/1/2023‬ tot ‪27/2/2023‬
€1999 −25%
€1499
*Van ‪1/2/2023‬ tot ‪27/2/2023‬
€1999 −25%
€1499
*Van ‪20/1/2023‬ tot ‪27/2/2023‬
€1999 −25%
€1499
*Van ‪31/1/2023‬ tot ‪27/2/2023‬
€2852
Vanaf
€1762
Vanaf
€1525
€2746
Sokken Falke TK2
FALKE

Sokken Falke TK2

Uitsluitend online verkocht
Vanaf
€1800 −12%
€1570
*De uitverkoop begint op 3/2/2023
Vanaf
€2038
Vanaf
€1611
€2499 −23%
€1908
*De uitverkoop begint op 3/2/2023
€2099 −22%
€1627
*De uitverkoop begint op 3/2/2023
4.3/5 Op basis van 8177 Beoordelingen in de winkels en online

WANDELSOKKEN: HET GESCHIKTE PAAR VOOR ELKE WANDELING

Een wandeltocht is niet alleen leuk maar biedt ook voordelen voor je gezondheid en het is een geweldige manier om er even tussenuit te zijn na een drukke werkweek. Ware het niet voor die pijnlijke voeten die al snel roet in het eten kunnen gooien. De geschikte wandelsokken bieden zowel bescherming als ondersteuning voor je voeten tijdens lange wandelingen. Bovendien helpen ze je om pijnlijke voeten en blaren effectief te voorkomen.


WAT ZIJN NU EIGENLIJK GOEDE WANDELSOKKEN?

Tijdens het wandelen worden onze voeten langdurig blootgesteld aan een enorme belasting. Onze huid, weefsels, spieren en onze botten worden hierbij immers serieus belast. Dit staat in contrast met de manier waarop we ons lichaam gebruiken tijdens onze dagdagelijkse activiteiten (op kantoor). Wandelsokken zijn speciaal ontwikkeld om onze voeten tijdens het wandelen te ondersteunen. In feite moeten ze aan de volgende eisen voldoen:
• Ze moeten je voeten in je schoenen extra ondersteunen.
• Ze moeten het draagcomfort van je wandelschoenen verhogen.
• Ze moeten je voeten kunnen verwarmen of verkoelen.
• Ze moeten overmatig vocht tegengaan (anders gezegd door transpiratievocht ofwel op te nemen of af te voeren) om zo de vorming van blaren en eelt te voorkomen.


Het is volkomen normaal dat je meer zweet bij een zware lichamelijke inspanning. Dit kan echter voor problemen zorgen. Een natte huid verhoogt namelijk het risico op de ontwikkeling van blaren en wonden. Bovendien kan het, vooral op moeilijkere terreinen, gevaarlijk worden wanneer je plotseling uitglijdt bij gebrek aan grip op de schoen. In elk geval mag je in geen geval je speciale wandelsokken achterwege laten tijdens je wandeltochten en trektochten als je:
• een gevoelige huid hebt;
• je snel zweet;
• of wanneer je een bijzonder lange wandeling hebt gepland.


WAT MOET JE PRECIES ZOEKEN BIJ DE AANKOOP VAN EEN PAAR WANDELSOKKEN?

Katoen, elastaan of polyamide? Hoge wandelsokken, middelhogesokken of lage sokken? Lichte sokken voor de zomer of een paar extra-warme wintersokken? De keuze aan wandelsokken is enorm. Welke sokken nu precies voor jou geschikt zijn, hangt af van een aantal factoren, maar eigenlijk vooral van het beoogde gebruik en de pasvorm. Hou rekening met de volgende punten bij je zoektocht naar een nieuw paar sokken.


De optimale pasvorm

Specifieke wandelschoenen die niet aangepast zijn aan je voeten veroorzaken mogelijk meer problemen dan een gewoon standaard paar dat wel goed past. Daarom is het belangrijk om een perfecte pasvorm te hebben. Deze wandelaccessoires moeten ook zo strak mogelijk zitten, zonder dat je voeten knellen of geïrriteerd raken, want zo krijg je mogelijk last van vervelende blaren. De goede pasvorm van je sokken hangt af van de volgende factoren:
• de vorm van je voet (smal of breed);
• je schoenmaat;
• de periode van het jaar (vergeet niet dat winterschoenen vaak nog gevoerd zijn waardoor dikke sokken niet geschikt zullen zijn);
• de keuze van je paar wandelschoenen (hoge of lage sok).


In het algemeen koop je best altijd je wandelschoenen en de bijhorende sokken samen. Zorg er dus ook voor dat je de juiste keuze maakt door je sokken af te stemmen op de type schoen uit het assortiment.


Het materiaal van je wandelsokken: synthetisch of natuurlijk materiaal?

Je vindt wandelsokken terug in beide materialen:
• in natuurlijk materiaal (zoals scheerwol of katoen);
• in synthetische vezels (zoals elastaan, polyester en polyamide).


Katoenen sokken

Katoenen sokken absorberen snel het zweet. Daarom is katoen ideaal voor korte, zwaardere tochten. Maar net als synthetische materialen, absorbeert katoen het zweet zonder het echt af te voeren. Daardoor ontstaan na verloop van tijd vaak blaren en onaangename geurtjes. Kies dus voor meerdaagse wandelingen en trektochten voor wandelsokken van hoogwaardige synthetische vezels. Voor korte en zwaardere tochten zijn sokken met een hoog gehalte katoen nog steeds de perfecte optie.


Puur scheerwol (bijvoorbeeld merinowol)

Puur scheerwol absorbeert natuurlijk ook het zweet. Dit absorptieproces gebeurt langzamer bij dierlijke wolvezels (zoals merinowol van hoge kwaliteit) dan bij katoenen sokken.


Bovendien wordt het vocht afgevoerd, wat vooral tijdens lange wandelingen een groot voordeel is. Op deze manier voorkom je onaangename geurtjes en pijnlijke voeten. Scheerwol heeft onder andere de volgende voordelen:
• het droogt sneller;
• het biedt een groter draagcomfort;
• en het heeft bovendien een antibacteriële werking.


Scheerwol houdt je voeten warm bij koud weer. Daarom zijn merinowandelsokken een populaire keuze in de winter en in koude gebieden.


Synthetische vezels

Als het op vochtafvoer aankomt, zijn synthetische vezels gelijkwaardig aan zuivere wolvezels. Een hoog gehalte aan elastaan zorgt voor een goede pasvorm en verhoogt het draagcomfort. Een kleine hoeveelheid elastaan daarentegen zorgt voor een snelle afvoer van transpiratievocht. Synthetische wandelsokken houden over het algemeen je voeten minder warm dan gewone wollen sokken. Polyestervezels hebben anderzijds een temperatuur regulerende functie. Dit regulerend effect wordt natuurlijk bijzonder op prijs gesteld door hikers die in de zomer wandelen.


Afhankelijk van de context en het beoogde gebruik hebben de verschillende materialen elk hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. Daardoor wordt er in de sportsector vaak gekozen voor een combinatie van verschillende materialen. Dikke sokken hebben trouwens ook een dempend effect. Dunne sokken daarentegen voeren zweet sneller af en veroorzaken over het algemeen minder wrijving.


BIJ DECATHLON VIND JE WANDEL- EN TREKKINGSOKKEN VOOR ELKE GELEGENHEID

Ontdek in de DECATHLON winkels ons uitgebreid gamma aan wandel en trekkingsokken. Ons assortiment biedt sokken aan in alle maten, kleuren en modellen voor zowel dames, heren als kinderen. Iedereen die graag wandelt vindt bij ons zijn gading.


Je vindt er ook ademende lichte modellen voor de zomer en dikke, warme wandelsokken voor het koudere seizoen. Voorzien van goede wandelsokken, een comfortabele en geschikte wandeljas en een wandelbroek ben je klaar om op pad te gaan, of het nu voor een korte of lange wandeling of trekking is. Met onze producten trotseer je elk weer.


☄☄☄

FAQ


Welke sokken draag ik best tijdens trektochten?

Idealiter draag je speciale wandelsokken, zeker wanneer je een langere trektocht maakt. Deze beschermen je voeten immers beter en bieden je voeten meer steun. Het geschikte paar wandelsokken hangt af van:
• het seizoen;
• je schoenen (hoge of lage schoenen, gevoerde winterschoenen of lichte zomerschoenen);
• en van de lengte en type wandeltocht.


Sokken uit ademende materialen die transpiratievocht goed afvoeren (bijvoorbeeld merinowol of synthetische vezels) zijn over het algemeen nog steeds ideaal. Let er wel goed op dat je schoen niet oncomfortabel schuurt of knelt.


Welke sokken kan ik gebruiken voor wandeltochten in de zomer?

Bij hogere temperaturen, moeten wandelsokken aan twee belangrijke eisen voldoen: warmte en vocht afvoeren. Dit komt omdat je bij hogere buitentemperaturen, in combinatie met lichamelijke inspanning, sneller zweet. Sokken uit polyamide of spandex zijn dan de beste optie. Deze dunne, lichte materialen voeren het vocht af naar buiten. Mooi meegenomen is dat je ze makkelijk kan schoonmaken.


Hoeveel paar moet ik in gebruik nemen en wanneer moet ik ze wassen?

Vochtige of natte sokken moet je echt onmiddellijk vervangen. Alleen al het contact tussen de stof en de natte huid kan blaren en irritatie veroorzaken. Daarom neem je beter meerdere paren wandelsokken mee wanneer je vertrekt voor een lange tocht. Vooral als je veel wandelt, heb je best meer dan één paar sokken. Je wast je wandelsokken sowieso al vaker. Aangezien de geschikte wandelsok ook nog verschilt naar gelang je schoenen, heb je best verschillende paren om uit te kunnen kiezen.


Hoe en hoe vaak moet ik mijn wandelsokken wassen?

Om hygiënische redenen moet je zeker je wandelsokken na elke beurt wassen. Transpirerende voeten bevorderen immers voetschimmels en andere soorten infecties. Rest dan nog de vraag op welke temperatuur je de sokken moet wassen en op welke manier: in de wasmachine of met de hand? Welk wasmiddel geschikt is, hangt grotendeels af van het materiaal van de sokken. Voor een antwoord op deze vragen volg je best de instructies van de producent.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken