squash

Alles over squash

Squash is een sport die je even al je zorgen laat vergeten. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is het een zeer toegankelijke sport!

squash

Is squash iets voor jou?

Squash is een sport voor alle leeftijden, van mini-squash vanaf de leeftijd van drie jaar tot een vrijetijdsbesteding voor sportieve senioren.

Het is helemaal geen gevaarlijke sport. Squash is zelfs goed voor je gezondheid omdat je even wat stoom kunt afblazen en aan je lenigheid en conditie kunt werken.

De sport is een echte aanrader voor iedereen die op zoek is naar een sportieve activiteit om de dagelijkse stress tegen te gaan.

Ben je op zoek naar een intens fysieke sport die zowel leuk als tactisch uitdagend is, dan is squash echt iets voor jou!

Zoals bij elke sport raden we je aan om eerst even bij je arts langs te gaan om je hart te laten controleren en er zeker van te zijn dat je geen gezondheidsrisico loopt.

Squash is ontstaan aan een prestigieuze Engelse school in het midden van de 19e eeuw. Het is een sport met de nodige status vanwege de eisen en de voordelen die het met zich meebrengt. Laten we even een duik nemen in de geschiedenis van deze sport voor twee, drie of vier spelers die aan de overkant van het Kanaal bijzonder populair is! We vertellen je alles over de belangrijkste regels, de vele voordelen, de toegankelijkheid voor het grote publiek en de uitrusting die je nodig hebt om het rubberen balletje moeiteloos te raken.

Wat is squash?

Net als tennis en badminton is squash ontstaan uit het Franse 'jeu de paume'. In het midden van de 19e eeuw speelden twee leerlingen van de prestigieuze Harrow School in Groot Brittannië het zogenaamde 'racquetball', een populaire variant van het Franse 'jeu de paume'. Tijdens het spel kregen ze het lumineuze idee om de leren bal tegen de muren van de school te slaan. Zo is squash ontstaan.

De holle, zachte rubberen bal gaf de sport de naam 'squash' (verpletteren/pletten), verwijzend naar het geluid van de bal die tegen de muur slaat.

Een volwaardige sport

In 1883 werd in Oxford de eerste squashbaan aangelegd, een eerste stap in de erkenning van squash als een echte sport. De sport werd populair toen de spelregels en de afmetingen van de baan in 1911 werden vastgelegd. Squash werd vanaf dat moment overal op dezelfde manier gespeeld.

In Engeland werd in 1928 de eerste nationale federatie opgericht onder de naam Squash Racket Association. De federatie maakte het mogelijk om vanaf 1930 de British Open te organiseren. Vrouwen namen vanaf 1950 deel aan dat prestigieuze toernooi. In datzelfde jaar werd de sport geprofessionaliseerd.

De groei van squash

De oprichting van de International Squash Racket Association in 1967 verenigde zeven landen, waaronder Engeland en vele landen van het Gemenebest, zoals Australië, Pakistan, India en Zuid-Afrika.

De World Squash Federation werd in 1993 opgericht en telt bijna 150 landen en meer dan 18 miljoen spelers over de hele wereld.

In Frankrijk werd de Franse squashbond in 1980 onafhankelijk van de Franse tennisbond. Vandaag telt ze 30.000 leden, waarvan 1/3 vrouwen, en 250.000 spelers, met 206 aangesloten clubs en 803 banen.

De kampioenen Grégory Gauthier (nr. 1 van de wereld in 2017) en Camille Serme (nummer 5 van de wereld in 2018) maken van Frankrijk een van de belangrijkste squashlanden ter wereld, naast Egypte, dat de wereldranglijst domineert.

Ondanks verwoede pogingen zal squash helaas nog niet te zien zijn als olympische sport tijdens de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

camille serme squash

Squash in de praktijk

Squash wordt meestal één tegen één gespeeld maar kan ook als dubbelspel worden gespeeld, op standaard of aangepaste banen.

Trainingen kunnen zelfs afwisselend per drie spelers afgewerkt worden: elke rally wordt één tegen één gespeeld waarbij de derde speler het opneemt tegen de winnaar van het vorige punt. Het is een leuke manier om niet te snel uitgeput te raken en tegen meerdere tegenstanders te spelen!

Wist je overigens dat sommige professionele wedstrijden wel op heel bijzondere locaties georganiseerd worden? Zo gaat het avondtoernooi Al-Arham door aan de voet van de piramiden in Caïro en vindt het Tournament of Champions plaats in Grand Central Terminal, het station van Manhattan in New York. De banen worden volledig van glas voorzien, zodat de vele toeschouwers en televisiekijkers de wedstrijden goed kunnen volgen.

squash

De spelregels van squash

De spelers slaan om beurten tegen de bal die direct of indirect de voorwand moet raken.

Een wedstrijd wordt gespeeld naar drie of vijf winnende games van elf punten.

Net als bij tennis mag de bal stuiteren en zijn volleys toegestaan.

Je speelt de bal onder de bovenste lijn (4,57 meter hoog) en de lijn boven de ‘tin’ op het onderste gedeelte van de voorwand (48 cm hoog). Als de bal die lijnen raakt of buiten die lijnen gaat, is hij uit.

De eerste serveerder wordt door het draaien van het racket gekozen, de zogenaamde 'toss'.

Na het slaan van de bal moet de speler de tegenstander vrij rond de slagzone laten bewegen om de bal terug te spelen.

Als de tegenstander te dichtbij is en de andere speler verhindert normaal en veilig te spelen (niet geraakt worden met het racket) of als de speler zich tussen de bal en de voormuur ('niemandsland') bevindt, mag de speler de bal niet spelen.

Hoe spelen?

  • Stroke

    Wanneer een speler de tegenstander (on)vrijwillig verhindert om een slag te maken, heet dit een 'stroke'. Hij verliest in dat geval het punt.

  • Let

    Indien de speler uit vrees om zijn tegenstander te raken de bal niet slaat, vraagt hij een 'let'. De rally wordt dan opnieuw gespeeld. De scheidsrechter beslist of die vraag al dan niet gerechtvaardigd is. Indien er geen scheidsrechter is, wordt er gerekend op de fair play van de spelers.

De voordelen van squash

Squash is een wondermiddel tegen stress. Het is een intense sport waarmee je veel plezier beleeft en stoom kunt afblazen. Zowel in competitieverband als in je vrije tijd is het een superleuke sport!

Squash is goed voor je hart en spieren waardoor je uithouding, snelheid en soepelheid verbeteren. Het is een fysiek veeleisende sport waarbij je heel wat calorieën verbruikt. Squash is dan ook een uitstekende keuze om af te vallen en/of strakker te worden.

Conditie alleen is echter niet voldoende. Je moet sterk in je schoenen staan om op de baan te presteren. Concentratie en tactiek zijn doorslaggevend in een wedstrijd.


Dat betekent niet dat je op de baan niet wat mag dollen met elkaar. Plezier komt nog steeds op de eerste plaats.

De noodzakelijke uitrusting om te squashen: de bal en het racket

Een squashbal heeft een diameter tussen 39,5 en 40,5 mm en weegt tussen 23 en 25 gram. De bal bestaat in feite uit twee halfronde, holle bollen van zwart rubber.

Er bestaan vijf soorten squashballen voor vijf verschillende niveaus.

julien-handtekening

Julien

Redacteur team decathlon

 

Een beetje wild, rijdt graag met zijn fiets over bergen en door valleien, met zijn lunchpakket in zijn fietstas en zijn kompas in alle richtingen.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Hoe kies je een squashracket?

Hoe kies je een squashracket?

In dit artikel geven we je onze tips om het juiste squashracket te kiezen.

Hoe kies ik mijn squashbespanning?

Hoe kies ik mijn squashbespanning?

Heb jij behoefte aan power, duurzaamheid of precisie? Of wil jij liever alle voordelen in één?