Hoe kies ik een squashbal?

Het kiezen van de juiste squashbal kan soms een hele klus lijken. In dit artikel geven we je enkele handige tips om die keuze een stuk eenvoudiger te maken! 

hki squashbal

Er bestaan vijf soorten squashballen die je herkent aan de kleur van de stip op de bal.~Verder heeft ook de omgevingstemperatuur een invloed op je uiteindelijke keuze.

Welke kleur moet ik kiezen?

De blauwe squashbal (blauwe stip) wordt vaak gebruikt om kennis te maken met de sport. De bal stuit makkelijk op waardoor je je eerste slagen zonder al te veel problemen kunt uitvoeren. Bovendien hoef je de bal niet in te spelen om hem goed te laten opstuiten.

De squashbal met rode stip en de bal met witte stip zijn perfect voor beginnende spelers. De bal stuit goed op en zorgt voor sportieve en leuke rally's tijdens je eerste wedstrijden.

De ballen zijn al na enkele slagen ingespeeld zodat je snel aan je wedstrijd kan beginnen. Je kunt deze ballen ook gebruiken om vooruitgang te boeken, voordat je kiest voor ballen met een gele stip.

Houd er rekening mee dat ballen met een witte stip lager opstuiten dan ballen met een rode stip. Rally's met een witte bal verlopen dus meestal een stuk sneller.

De squashbal met gele stip is geschikt voor gevorderde spelers. De bal stuit vrij laag en minder op dan de vorige ballen. Je moet de bal enkele minuten inspelen om hem optimaal te kunnen gebruiken. Met deze bal kun je je techniek en de vlucht van de bal bijsturen. Het spel verloopt sneller omdat de bal lager opstuit en je alert moet zijn om hem terug te slaan.

De squashbal met dubbele gele stip is geschikt voor ervaren spelers en wordt tijdens officiële toernooien gebruikt. De bal stuit zeer laag op waardoor het spel op maximale snelheid verloopt. Je moet explosief zijn om de bal te kunnen terugslaan. Je dient de bal ongeveer vijf tot tien minuten in te spelen voordat hij optimaal kan presteren.

Squashballen en de temperatuur op de baan

Warmte en kou hebben een grote invloed op de prestaties van de bal. Als het koud is, warmen de ballen langzamer op en zullen ze allemaal minder hoog opstuiten. Wees niet verbaasd als je in koude omstandigheden een blauwe of rode bal moet gebruiken. Omgekeerd stuit de bal hoger op als het warm is. Je kunt dat effect tegengaan door een bal met een gele of dubbele gele stip te gebruiken. Die ballen stuiten immers lager op.

Hoe weet je of je bal aan vervanging toe is?

Nieuwe squashballen zien er mat en ruw uit. De baan, de besnaring en de slagen bepalen hoe snel een bal verslijt. Het is tijd om je squashbal te vervangen als je veel krasjes ziet of als de bal een glanzend uiterlijk begint te krijgen. Je kunt de bal nog steeds gebruiken maar de stuit zal veranderen. De bal schiet door op de grond en de muur waardoor hij een andere baan krijgt. Na verloop van tijd kun je de bal dus niet meer gebruiken.