Olaian surfen bodyboarden met kinderen

Surfen met je kind: elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes !

Natuurlijk is het uitkijken om samen met je kind tot aan de line-up te peddelen en hem het plezier van golven pakken aan te leren. Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, ...  zal je kleine surfer snel beter worden dan jezelf.

Maak je peuter vertrouwd met de elementen

Je houdt van de sfeer op de surfspots, op het strand. Neem je kind mee zodat het jouw wereld op zijn eigen tempo kan ontdekken. Eén must: volledige zonbescherming!

DE ZEE TEMMEN
Op het strand begin je met de vijf zintuigen te prikkelen van je kind zodat het de elementen leert voelen: stap in het zand, luister naar het geluid van de golven, adem de zeelucht in, voel de wind, kijk naar surfers, raak het water aan - proef er zelfs eens van. Dit is een uitstekende sensorische stimulatie en het maakt je kind vertrouwd met de elementen waar het zich later mee zal meten.

VERTROUWD WORDEN MET HET BOARD
Kinderen bootsen graag volwassenen na. Dit is de manier waarop ze dingen leren. Laat je kind spelen met je board, op het zand natuurlijk: laat het zich amuseren door er  chrijlings op te zitten of op handen en voeten over het deck te kruipen. Hierdoor zal het zich later meer op zijn gemak voelen op het water, omdat het het board zal associëren met iets leuks.

BESCHERMD TEGEN DE ZON
Of je kind nu gaat pootje baden in zee of op het strand speelt, vergeet het nooit goed in te smeren met zonnecrème. En bedek het van kop tot teen, zelfs als het heel warm is. Onbeschermde blootstelling aan de zon kan negatieve gevolgen hebben op latere leeftijd. Voorkomen is beter dan genezen!

olaian 2018 surf

Bewonder je kind wanneer het voor het eerst surft op kleine golfjes aan het strand (voor kleuters van 3 tot 6 jaar)

JE MOET EERST KUNNEN LOPEN VOOR JE KUNT SURFEN

Zelfs voor je het laat pootjebaden in het water, kun je al met je kind spelen en «de golven achternazitten»: ren samen naar het water dat zich terugtrekt, draai dan om en ren zo snel mogelijk terug naar het droge zand voordat de volgende golf jullie inhaalt. Plezier gegarandeerd en een goede manier om kennis te maken met de getijdenbeweging.

JE MOET EERST KUNNEN ZWEMMEN VOOR JE KUNT SURFEN

Neem alle tijd die nodig is om je kind te leren zwemmen, in en onder water. Hoe meer het zich op zijn gemak voelt, hoe beter het de golven zal begrijpen en hoe sneller het  orderingen zal maken bij het surfen.

Bescherm je kind tegen de kou

Ook al lijkt het snikheet te zijn, toch moet je kind een neopreen wetsuit dragen om zich te kunnen amuseren in koud water (< 17 °C). Vergeet niet dat kinderen het veel sneller koud krijgen dan volwassenen, en niets geeft je zo’n groot schuldgevoel als je kind te zien klappertanden van de kou. Jog samen een eindje op het strand of doe wat opwarmingsspelletjes voor jullie samen het water in gaan. Sla ook een zachte poncho om hem/haar heen zodra hij/zij uit het water komt.

Vraag een vriendje of vriendinnetje mee

Omdat je kind zich met twee sterker zal voelen dan alleen om een spot te gaan verkennen, te surfen over kleine golfjes of naar de line-up te trekken, kun je voorstellen om een vriendje of vriendinnetje mee te nemen naar het strand. Bovendien zul je zo geruster zijn.

Kies een uitrusting met zorg

EEN NEOPREEN WETSUIT

Regel nr. 1: ook al ben je misschien geneigd om een iets te grote wetsuit te kopen omdat je kind zo hard groeit, toch moet je altijd de maat kiezen die het beste aansluit, om te vermijden dat er water in het pak komt.

Regel nr. 2: kinderen hebben de neiging om sneller af te koelen, beknibbel dus niet op de dikte van het neopreen: als je zelf surft met een zomerpak van 3/2 mm of 2/2 mm, kies voor je kind dan een dikkere wetsuit: 4/3 mm.

GEEF DE VOORKEUR AAN EEN SOFT TOP LONGBOARD
Soft top boards in zijn "relatief" volumineus en drijven dus beter. Ze zijn dus ideaal om gemakkelijk golven te leren pakken. Ze zijn buigzamer en dankzij het polystyreen dempen ze schokken zodat je kind zich niet bezeert. Een belangrijke tip, want de helft van de surfongevallen is te wijten aan een harde inslag van het eigen board. Afhankelijk van gewicht en lengte van je kind kies je een board tussen 6’0 en 8’0. En vergeet niet hem/haar aan te sporen om een surfhelm te dragen.

Help je kind om de golf te pakken

De kans is groot dat je kind nog niet genoeg kracht heeft in de armen om helemaal alleen te peddelen en een golf te pakken.

Wacht dus op een gunstig weerbericht, wanneer de golven niet erg hoog zijn. Jij kunt dan rechtop blijven staan en hem/haar voortduwen in de branding en helpen om zich op een golf te gooien. De techniek: houd het board vast bij de tail, en zodra er een golf aankomt en breekt, stuur je het board recht de branding in naar het strand toe. Laat het surfboard niet los voordat het goed wordt meegenomen door de golf, anders is het veel te onstabiel en kan je kind zijn take-off niet maken.

Draag een helm

Het dragen van een helm is niet verplicht, maar het wordt wel sterk aanbevolen om hersenletsel te vermijden en het hoofd te beschermen. Tegen je eigen board, maar ook tegen dat van andere surfers en tegen bijvoorbeeld rotsen of een harde bodem. Kies een lichte helm, een compromis tussen bescherming en comfort, doeltreffend en betaalbaar. En ga na of hij je oren beschermt en je toch nog goed alles kunt horen.

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

juist vallen

Hoe val je (het best) bij het surfen?

Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!

Olain surf

Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

Om beter te worden in het surfen, moet je je kunnen aanpassen aan alle soorten golven. Ontdek onze tips.

Olaian UV T-shirt Teaser

Hoe kies je een anti-uv t-shirt voor je kind?

Pas op voor een zonnesteek tijdens je zomervakantie! De ogen en huid van kinderen, en vooral van baby's, zijn erg kwetsbaar voor uv-straling.Maar dat betekent daarom niet dat je kinderen helemaal uit de zon moeten blijven: Zorgeloos spelen bij het water, zandkastelen bouwen, in de golven zwemmen... met een uv-werend T-shirt zijn ze beschermd tegen de zon en verliezen ze niets van hun bewegingsvrijheid. Hier zoomen we even in op deze bijkomende bescherming tegen de zon!

Olaian UV-bescherming UV-shirt Surf

Hoe kies ik een anti-uv t-shirt voor het surfen?

Vindt hier onze tips die je kunnen helpen je anti-UV top te kiezen om te gaan surfen

10 onjuistheden over zonnebescherming

Deze 10 weetjes over uv-bescherming zijn helemaal niet waar

Deze tien weetjes over een goede UV-bescherming tijdens je favoriete watersport zijn helemaal niet waar. Wij zetten de puntjes op de zonnecrème-i in een klein overzichtje

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

Yoga &amp; surfen

De voordelen van yoga voor surfers

Yoga om beter te surfen, innerlijke rust te vinden en terug te keren naar de natuur.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

partir_vacance_suf_olaian

Wat je zeker moet meenemen als je op surftrip vertrekt!

Het inpakken van je surfuitrusting en -materiaal is de eerste stap wanneer je op surftrip wilt vertrekken. Wat moet je op je surftrip zeker meenemen?

surf_trip_famille

Met een busje op surftrip: met het gezin naar Bretagne

Een gezinsvakantie combineren met een surftrip: het is mogelijk! Dit zijn de avonturen van de familie Selvi, op roadsurftrip met het gezin, langs de kust van Bretagne.

surf_voyager_planche_housse_olaian

Hoe maak je je boardbag klaar om op surftrip te gaan?

Maak met deze tips je boardbag / reishoes klaar om je surfplanken te beschermen tijdens het transport per vliegtuig. Zo voorkom je brokken bij het begin van je trip!

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!