Surfen met je kind: elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes !
Natuurlijk is het uitkijken om samen met je kind tot aan de line-up te peddelen en hem het plezier van golven pakken aan te leren. Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, ... zal je kleine surfer snel beter worden dan jezelf.

Maak je peuter vertrouwd met de elementen
Je houdt van de sfeer op de surfspots, op het strand. Neem je kind mee zodat het jouw wereld op zijn eigen tempo kan ontdekken. Eén must: volledige zonbescherming!
DE ZEE TEMMEN
Op het strand begin je met de vijf zintuigen te prikkelen van je kind zodat het de elementen leert voelen: stap in het zand, luister naar het geluid van de golven, adem de zeelucht in, voel de wind, kijk naar surfers, raak het water aan - proef er zelfs eens van. Dit is een uitstekende sensorische stimulatie en het maakt je kind vertrouwd met de elementen waar het zich later mee zal meten.
VERTROUWD WORDEN MET HET BOARD
Kinderen bootsen graag volwassenen na. Dit is de manier waarop ze dingen leren. Laat je kind spelen met je board, op het zand natuurlijk: laat het zich amuseren door er chrijlings op te zitten of op handen en voeten over het deck te kruipen. Hierdoor zal het zich later meer op zijn gemak voelen op het water, omdat het het board zal associëren met iets leuks.
BESCHERMD TEGEN DE ZON
Of je kind nu gaat pootje baden in zee of op het strand speelt, vergeet het nooit goed in te smeren met zonnecrème. En bedek het van kop tot teen, zelfs als het heel warm is. Onbeschermde blootstelling aan de zon kan negatieve gevolgen hebben op latere leeftijd. Voorkomen is beter dan genezen!
Bewonder je kind wanneer het voor het eerst surft op kleine golfjes aan het strand (voor kleuters van 3 tot 6 jaar)
JE MOET EERST KUNNEN LOPEN VOOR JE KUNT SURFEN
Zelfs voor je het laat pootjebaden in het water, kun je al met je kind spelen en «de golven achternazitten»: ren samen naar het water dat zich terugtrekt, draai dan om en ren zo snel mogelijk terug naar het droge zand voordat de volgende golf jullie inhaalt. Plezier gegarandeerd en een goede manier om kennis te maken met de getijdenbeweging.
JE MOET EERST KUNNEN ZWEMMEN VOOR JE KUNT SURFEN
Neem alle tijd die nodig is om je kind te leren zwemmen, in en onder water. Hoe meer het zich op zijn gemak voelt, hoe beter het de golven zal begrijpen en hoe sneller het orderingen zal maken bij het surfen.
Waar en wanneer beginnen?
Vermijd om je kind mee te nemen naar een superdrukke spot zodat het zich op zijn gemak voelt voor zijn allereerste manoeuvres. Het midden van de zomer is natuurlijk een ideaal moment om te starten, maar het beste tijdstip kan variëren van juni tot september. Alles hangt af van de watertemperatuur en de geografische ligging.
Bescherm je kind tegen de kou
Ook al lijkt het snikheet te zijn, toch moet je kind een neopreen wetsuit dragen om zich te kunnen amuseren in koud water (< 17 °C). Vergeet niet dat kinderen het veel sneller koud krijgen dan volwassenen, en niets geeft je zo’n groot schuldgevoel als je kind te zien klappertanden van de kou. Jog samen een eindje op het strand of doe wat opwarmingsspelletjes voor jullie samen het water in gaan. Sla ook een zachte poncho om hem/haar heen zodra hij/zij uit het water komt.
Vraag een vriendje of vriendinnetje mee
Omdat je kind zich met twee sterker zal voelen dan alleen om een spot te gaan verkennen, te surfen over kleine golfjes of naar de line-up te trekken, kun je voorstellen om een vriendje of vriendinnetje mee te nemen naar het strand. Bovendien zul je zo geruster zijn.
Kies een uitrusting met zorg
EEN NEOPREEN WETSUIT
Regel nr. 1: ook al ben je misschien geneigd om een iets te grote wetsuit te kopen omdat je kind zo hard groeit, toch moet je altijd de maat kiezen die het beste aansluit, om te vermijden dat er water in het pak komt.
Regel nr. 2: kinderen hebben de neiging om sneller af te koelen, beknibbel dus niet op de dikte van het neopreen: als je zelf surft met een zomerpak van 3/2 mm of 2/2 mm, kies voor je kind dan een dikkere wetsuit: 4/3 mm.
GEEF DE VOORKEUR AAN EEN SOFT TOP LONGBOARD
Soft top boards in zijn "relatief" volumineus en drijven dus beter. Ze zijn dus ideaal om gemakkelijk golven te leren pakken. Ze zijn buigzamer en dankzij het polystyreen dempen ze schokken zodat je kind zich niet bezeert. Een belangrijke tip, want de helft van de surfongevallen is te wijten aan een harde inslag van het eigen board. Afhankelijk van gewicht en lengte van je kind kies je een board tussen 6’0 en 8’0. En vergeet niet hem/haar aan te sporen om een surfhelm te dragen.
Help je kind om de golf te pakken
De kans is groot dat je kind nog niet genoeg kracht heeft in de armen om helemaal alleen te peddelen en een golf te pakken.
Wacht dus op een gunstig weerbericht, wanneer de golven niet erg hoog zijn. Jij kunt dan rechtop blijven staan en hem/haar voortduwen in de branding en helpen om zich op een golf te gooien. De techniek: houd het board vast bij de tail, en zodra er een golf aankomt en breekt, stuur je het board recht de branding in naar het strand toe. Laat het surfboard niet los voordat het goed wordt meegenomen door de golf, anders is het veel te onstabiel en kan je kind zijn take-off niet maken.
Draag een helm
Het dragen van een helm is niet verplicht, maar het wordt wel sterk aanbevolen om hersenletsel te vermijden en het hoofd te beschermen. Tegen je eigen board, maar ook tegen dat van andere surfers en tegen bijvoorbeeld rotsen of een harde bodem. Kies een lichte helm, een compromis tussen bescherming en comfort, doeltreffend en betaalbaar. En ga na of hij je oren beschermt en je toch nog goed alles kunt horen.