Olain surf

Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

Om vooruitgang te boeken in het surfen, moet je weten hoe je je aanpast aan alle soorten golfcondities. Dus begin met kleinere golven om de techniek onder de knie te krijgen!

Waarom zijn de golven kleiner in de zomer?

De oorzaak hiervoor ligt bij het hogedrukgebied van de Azoren, dat elk jaar in de zomer meer naar het noorden trekt. Hierdoor vermindert de depressieactiviteit op de Noordelijke Atlantische Oceaan en wordt de deining minder constant.

Daarom is de zee altijd anders in de zomer: de massieve deining die het gevolg is van winterstormen maakt nu plaats voor een kleine windswell, kleine en minder krachtige golven, de zogeheten "mushy" golven.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de kleine golven in de zomer een ideale gelegenheid om je surftechniek bij te schaven en je tegelijk te blijven amuseren. Op voorwaarde natuurlijk dat je een geschikt surfboard in je quiver hebt:

Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

Bodysurfen

Bodysurfen is surfen in zijn meest pure vorm. Voordat je gaat surfen, neem je best eens een paar golven zonder surfplank, dicht bij de kust, en laat je je gewoon meeglijden met de golven, met de armen voor je uit gestrekt. Die opwarmingsoefening is vooral interessant voor beginnende surfers omdat het helpt om meer inzicht te krijgen in de golfbewegingen en het het gevoel van "timing" verbetert.

De kleine golven in de zomer zijn ideaal om je surftechniek bij te schaven

Om beter te worden in het surfen, moet je je kunnen aanpassen aan alle soorten golven. Probeer daarom steeds te surfen met boards met een shape die geschikt is voor de kleine golven in de zomer  :

1. Het beste is om te (starten met) surfen op volumineuze surfboards

Een surfboard met meer volume laat je toe om gemakkelijker en eerder uit te peddelen op weinig krachtige of "mushy" golven. Afhankelijk van het soort golven zie je deze zomer op het water :

Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

- Het longboard: surfen op mushy golven

Het longboard laat toe om eerder te starten dan met een klein board, wanneer de golf zich nog maar net begint te vormen. Eens je alle andere surfers met een klein board achter je hebt gelaten, kun je met een longboard langer op de golf surfen, zodat je eindeloos kunt doorgaan, zelfs op mushy golven.

- De "twin fish" of de "mini simmons": pumpen in de shorebreak

Kort, afgerond en volumineus, dit zijn de ideale surfboards om je te amuseren en moves te maken op kleine golven in de zomer. Meer en meer surfers verkiezen dit type boven een longboard omwille van zijn wendbaarheid en compactheid.

Die boards, soms in twin gemonteerd, hebben weinig rocker en bieden een interessant drijfvermogen, maar zijn vooral beter dan eender welk ander board geschikt voor "old school" moves.

Anders dan een longboard is dit type board moeilijker om mee te surfen op grote en holle golven, maar het is dan weer perfect om je mee te amuseren in de kleine golven dicht bij het strand. Op de shorebreak surfen is voor beginners echter af te raden, die golven breken over het algemeen erg krachtig op het strand en er staat een vrij sterke onderstroom.

  • Olaian Twin Fish surfboard

    Twin fish

    Met dit surfboard van het type fish met een goed volume kan je zonder problemen bochten aan elkaar rijgen wanneer de golven niet al te krachtig zijn.

  • Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

    Mini simmons

    Met dit surfboard kan je "zonder" risico's in de shorebreaks of in de mushy golven surfen en alle moves uitproberen zonder schrik te hebben je pijn te doen.

Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

De kleine golven in de zomer zijn ideaal om je gewoon te amuseren

Een foam surfboard is ideaal om je te amuseren met surfen in de zomer omdat het tal van voordelen heeft:

1. Het is stabiel dankzij het grote volume, dit is een board waarmee je kunt leren surfen zonder gefrustreerd te raken en een maximum aantal golven kunt nemen bij elke sessie,

2. Het is sterker dan een klassiek surfboard dankzij de constructie in versterkte schuimstof, er is geen gevaar dat je board breekt wanneer je op de shorebreak gaat surfen

3. Beperkt het risico op ongevallen: niet onbelangrijk in de zomer wanneer het erg druk kan zijn op en in het water.

4. Een foam surfboard is betaalbaar, doordat het van een eenvoudiger ontwerp is dan een surfboard in epoxy of in polyester

Zo is in de zomer surfen met een foam surfboard voor meer ervaren surfers een uitstekende manier om je te amuseren met vrienden of met het gezin en nieuwe moves uit te proberen zonder gevaar dat je board breekt of dat je jezelf bezeert.

2. Leer snelheid halen bij het surfen

Voordat je je waagt aan het repertorium surfmoves, moeten we je eraan herinneren dat je in de eerste plaats genoeg snelheid moet kunnen halen om los te komen en de moves aan elkaar te rijgen. Alleen wanneer je snel genoeg gaat, kun je langer blijven surfen op golven, voorbij de "sections" geraken (zones waar de golf geneigd is om te sluiten), grotere bewegingen maken, van richting veranderen en je eerste moves maken.

Mushy golven zijn ideaal om te oefenen met het halen van snelheid. En wanneer de golven later op het jaar opnieuw hoger zijn, is het resultaat fantastisch!

Trainingsoefening voor surfers:

De bottom turn

De timing en de plaats t.o.v. van de golf is belangrijk, want wanneer je op de top bent, wacht je best niet tot het laatste moment om de golf te nemen. De gouden tip is hoe sneller je begint te peddelen, hoe kleiner het risico is dat je wordt opgeslokt door de golf.

Nu wanneer alles goed gaad en je rechtop staat op je surfboard, zijn er twee manieren om op de golf te surfen:

A) je gaat in het midden van de golf staan en glijdt mee met de golfbeweging, met dezelfde snelheid als de golf.

B) je probeert met je board sneller te zijn dan de golf :

1. Door snelheid te nemen door te "pumpen" (op en neer door je benen gaan) en je hele lichaamsgewicht te brengen op je voorste been
2. Maak je bocht onderaan de golf
3. Maak jezelf "lichter", door weer recht te komen en surft richting het bovenste derde deel van de golf 
4. Door deze bewegingen steeds te herhalen kun je een maximumsnelheid halen
5. Eens dit allemaal lukt kun je moves doen op het einde van de golf: in volgorde van moeilijkheid heb je de re-entry, floating of aerials

Je kan ook je surftechnieken trainen op het droge :

Surfers gebruiken meer hun armspieren dan hun beenspieren. Maar voor deze oefening heb je explosiviteit nodig. Train dus ook wanneer je niet op het water bent, door bijvoorbeeld squats te doen of door te fietsen.

Het resultaat: Met sterkere beenspieren kun je je krachtiger en sneller afzetten wanneer je snelheid wil maken op de golf en zal je beter je surfboard kunnen sturen.

Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

3. Nieuwe moves leren bij het surfen

Nose riding is de vetste move in het longboarden. Deze move bestaat erin dat je tot helemaal vooraan je surfboard gaat staan, tot aan de nose. Er zijn twee manieren om te nose riden: de "hang ten", je tien tenen hangen aan weerskanten over de nose; en de "hang-five" waarbij je logischerwijs met slechts één voet over de nose hangt (zie afbeelding).

Naar voren gaan op je surfboard is een goede oefening om snelheid te maken wanneer de golf uitdeint, maar betekent ook dat je minder wendbaar wordt.

De moeilijkheid van deze move zit hem erin dat je je lichaamsgewicht naar de voorkant van het board verplaatst, wat geleidelijk moet gebeuren, met kleine gekruiste passen. Zodra de nose van je board onder water begint te duiken, moet je je lichaamsgewicht licht naar achteren brengen, of zelfs weer achteruit gaan.

Opmerking: deze oefening kun je doen met een surfboard dat vooraan een concave heeft, bij voorkeur een longboard.

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

goede redenen om deze zomer te beginnen surfen

5 goede redenen om deze zomer te starten met surfen

Het ontdekken van het ultieme surfplezier of ongelooflijke surfspots, het werken aan een "summer body" : we hebben allemaal een goede reden om te beginnen.

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

juist vallen

Hoe val je (het best) bij het surfen?

Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Olaian keyshot Surf Goofy Regular

Goofy of regular? Welke voet zet je vooraan op je surfplank?

In surftaal wijst goofy of regular op de voet die vooraan op de plank staat. Wat houdt dat in en hoe kies je die voet?

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

Olaian UV T-shirt Teaser

Hoe kies je een anti-uv t-shirt voor je kind?

Pas op voor een zonnesteek tijdens je zomervakantie! De ogen en huid van kinderen, en vooral van baby's, zijn erg kwetsbaar voor uv-straling.Maar dat betekent daarom niet dat je kinderen helemaal uit de zon moeten blijven: Zorgeloos spelen bij het water, zandkastelen bouwen, in de golven zwemmen... met een uv-werend T-shirt zijn ze beschermd tegen de zon en verliezen ze niets van hun bewegingsvrijheid. Hier zoomen we even in op deze bijkomende bescherming tegen de zon!

Olaian UV-bescherming UV-shirt Surf

Hoe kies ik een anti-uv t-shirt voor het surfen?

Vindt hier onze tips die je kunnen helpen je anti-UV top te kiezen om te gaan surfen

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

surfpak-front-zip-of-back-zip-de-vergelijking

Surfpak met back zip of front zip: de vergelijking

Welke sluiting moet je kiezen voor je surfpak: back zip (sluiting op de rug) of front zip (sluiting op de borst)? Waarom kiezen sommige surfers voor een pak met een front zip in plaats van met een back zip?

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

Yoga & surfen

De voordelen van yoga voor surfers

Yoga om beter te surfen, innerlijke rust te vinden en terug te keren naar de natuur.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

partir_vacance_suf_olaian

Wat je zeker moet meenemen als je op surftrip vertrekt!

Het inpakken van je surfuitrusting en -materiaal is de eerste stap wanneer je op surftrip wilt vertrekken. Wat moet je op je surftrip zeker meenemen?

surf_voyager_planche_housse_olaian

Hoe maak je je boardbag klaar om op surftrip te gaan?

Maak met deze tips je boardbag / reishoes klaar om je surfplanken te beschermen tijdens het transport per vliegtuig. Zo voorkom je brokken bij het begin van je trip!

surftassen decathlon

Hoe kies je een boardbag?

Ondanks zijn mooie formaat is je surfboard bijzonder breekbaar, daarom is het heel belangrijk om hem goed te beschermen tegen schokken en tegen de zon.

bodysurf-nouvelle-marque-radbug-decathlon

Wat is bodysurfen?

Vaak verward met bodyboarden, ontdek hier wat bodysurfen is: de kunst van het surfen op de golven met je lichaam!

Fysieke voorbereiding om te surfen

Waarom moet je je fysiek voorbereiden om te surfen?

Natuurlijk blijft surfen in zee de beste manier om te oefenen, maar je kunt nu eenmaal niet altijd surfen wanneer je wilt volgens de omstandigheden, je woonplaats of agenda. Wist je dat je ook vooruitgang kunt boeken als surfer door uit het water te trainen?

Comment lire des prévisions de surf

Hoe lees je een surf voorspelling ?

Getijdenverschil, grootte van de deining, periode, windrichting: wij leggen je uit hoe je een surf report analyseert.

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!

Teaser Olaian

Olaian, het surfmerk van Decathlon!

De surfproducten van Decathlon dragen de naam OLAIAN, het merk van Decathlon dat gewijd is aan surfen & skimboarden.