HOE BALLETSCHOENEN KIEZEN?

Trek dus wat tijd uit om ze goed te kiezen… Volg onze gids!

hoe balletschoenen kiezen

Balletschoenen vormen een onmisbaar onderdeel van je outfit, of je nu pas start met ballet of een gevorderd danser of danseres bent. En iedereen zal zijn eigen voorkeur hebben voor een kleur, materiaal en zelfs voor de zool. Het allerbelangrijkste is de schoenen goed passen! Draaien, pirouettes maken en entrechats uitvoeren ... daarvoor kun je maar beter balletschoenen hebben die perfect comfortabel zitten.

DIVERSE CRITERIA

Beginners, halfgevorderden en gevorderden zullen, afhankelijk van hun smaak en manier van dansen, niet dezelfde balletschoenen kiezen en er niet dezelfde eisen aan stellen: er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals de zool, het materiaal en de kleur. Wie begint met ballet kiest voor demi-pointes om over het parket en het linoleum van de balletklas te bewegen. Later, voor meer gevorderden, zorgen pointes voor prachtige arabesken en cabrioles. Enkele tips om je te helpen bij het kiezen, zodat je balletschoenen perfect zitten!

GOED STABIEL DANKZIJ EEN VOLLEDIGE ZOOL

Alix Scarano, productingenieur bij Domyos, geeft wat meer uitleg. Volgens haar is een van de eerste criteria de aard van de zool. “Aan beginners worden meestal balletschoentjes met een volledige zool aangeraden, zodat hun voeten mooi plat staan en niet naar opzij klikken. Op die manier genieten de dansers en danseressen van meer stabiliteit.” Bovendien moet je met schoenen met een volledige zool wat meer moeite doen om de voet goed te strekken: “en dat helpt om de voetspieren van bij het begin sterker te maken, gaat Alix verder. Daarnaast moet je natuurlijk de richtlijnen van de balletlerares volgen”.

SPLITZOLEN, MEER BUIGZAAMHEID

Balletschoenen met een zogeheten splitzool hebben twee aparte kleine zooltjes, een vooraan en een achteraan, en zijn hierdoor buigzamer. Maar ze bieden minder stabiliteit dan een balletschoen met volledige zool. “Een splitzool is ideaal wanneer de enkel al wat gespierder is en de danser of danseres al meer gevorderd is. Maar ook hier is het de balletlerares die richtlijnen zal geven…

hoe-balletschoenen-kiezen

LEER OF STOF?  Als je dit eerste dilemma hebt opgelost, moet je een volgende keuze maken: balletschoenen in leer of in stof? De eerste hebben als voordeel dat ze sterker zijn en dus minder snel slijten. Een balletschoen in leer is aanvankelijk iets minder soepel, maar zal zich naar je voet vormen en na verloop van tijd soepeler worden. Schoenen in stof hebben als voordeel dat ze zich meteen aanpassen aan de voet. “Ze sluiten perfect aan om de voeten van de danser of danseres en voelen onmiddellijk heel soepel aan", legt Alix uit. “Stoffen schoentjes zullen dan weer wat sneller verslijten dan leren schoentjes. Uiteindelijk moet je als danser of danseres zelf uitmaken wat voor jou het prettigst zit. Sommigen dansen hun hele leven lang met leren schoentjes, anderen zweren bij stoffen schoentjes.EEN TWEEDE HUID  Voor wat de maat betreft, moet je balletschoenen natuurlijk passen: ze moeten perfect aansluiten om je voet. “Begin met je gewone schoenmaat te passen en voel of dat comfortabel zit. Voeten zijn er in zoveel verschillende vormen dat passen absoluut noodzakelijk is.” Net als voor het materiaal is ook hier alles een kwestie van gevoel. Balletschoentjes met een volledige zool hebben een elastiek dat er al aan is genaaid of dat je zelf nog moet naaien, terwijl schoentjes met splitzool een elastiek aan elke kant hebben, die je over de wreef moet kruisen.

hoe balletschoenen kiezen

Pointes, met goedkeuring van de lerares

Op pointes dansen is natuurlijk de droom van iedereen die dol is op ballet. Maar dat vergt veel oefening en een goede techniek. “Pointes worden pas gedragen vanaf een bepaald niveau”, legt Alix Scarano uit. “Bijna altijd zal het de balletlerares zijn die haar leerling vertelt dat zij mag starten met pointes. Dit vereist een zeker technisch niveau. Pointes pas je samen met de lerares zodat jullie kunnen zien of ze goed aangepast zijn aan je voeten.”

OVER SMAKEN EN KLEUREN

Tot slot kan ook de kleur een rol spelen bij je keuze: demi-pointes worden meestal aangeboden in zalmroze, roze en zwart. “De balletschool kan een bepaalde kleurencode hanteren”, legt Alix uit. “Om te beginnen en voor de eerste kennismaking dragen meisjes meestal roze en jongens zwart. Maar zwart kent ook wel succes onder ballerina's… Toch is het klassieke zalmroze nog steeds de meest verkochte kleur. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak.”

Nu ben je perfect geïnformeerd om je balletschoenen te kiezen! Je eigen technische vaardigheid en het comfort zijn alvast een paar criteria om je op te baseren, maar voor de rest ben je helemaal vrij … Maar natuurlijk moet je in de eerste plaats schoenen kiezen die goed en comfortabel zitten, zodat je met plezier kunt oefenen aan de barre of je uitleven in de balletklas.