Femme_entretien_sac_à_dos

Hoe een rugzak onderhouden, schoonmaken en opbergen?

Ontdek 5 eenvoudige gewoonten die een groot verschil maken voor jou en je rugzak.

Je rugzak is je onafscheidelijke metgezel op je mooiste tochten. Om ervoor te zorgen dat je er heel wat tochten mee kunt maken, geeft Quechua 10 jaar garantie op alle rugzakken. Maar je kunt ervoor zorgen dat je er nog langer plezier van hebt door hem regelmatig te onderhouden.

Comment_entretenir_laver_et_stocker_un_sac_à_dos

Verwijder het stof na elke tocht

Neem de goede gewoonte aan om telkens wanneer je thuiskomt van een tocht je rugzak volledig leeg te maken, alle ritsen te openen en hem ondersteboven te houden en eens goed te schudden om al het stof te verwijderen. Maak de stof daarna schoon met een zachte borstel om opgedroogde modder en stof te verwijderen. Aan het begin of einde van een seizoen is het tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. De beste manier om goed jacht te maken op vuil en stof is met een stofzuiger als voorbereiding op een wasbeurt met water en zeep.

ne_pas_laver_les_sacs_à_dos_en_machine

Met de hand wassen met heel milde zeep

Na een seizoen van rondtrekken en transpireren, verdient je rugzak een grondige reiniging zodat hij er weer als nieuw uitziet. Om ervoor te zorgen dat de stoffen hun eigenschappen behouden (en dan vooral de waterdichtheid, erg belangrijk om de inhoud van je rugzak te beschermen wanneer je wordt verrast door een regenbui), wordt aanbevolen om een rugzak nooit in de wasmachine te stoppen, niet in de droger te doen, niet naar de stomerij te brengen, geen bleekwater te gebruiken en niet te strijken. De veiligste manier om je rugzak schoon te maken is dus hem met de hand wassen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een lauw sopje en, eventueel, een borstel. Besteed vooral aandacht aan de schouderriemen, rug en heupgordel en alle delen van de rugzak die direct in aanraking komen met je lichaam. Spoel overvloedig met lauw water.

Aan de lucht laten drogen na elke tocht

De rugzak goed laten drogen is heel belangrijk nadat je hem in veel water hebt gewassen. Maar hiervan moet je ook een goede gewoonte maken wanneer je weer thuiskomt na elke tocht. Je hebt immers misschien getranspireerd op de rugzak of hij is nat geworden door regen. In beide gevallen is de methode dezelfde. Open alle ritsen, haal de afneembare delen eraf (een verstelbare rug bijvoorbeeld) en laat je rugzak drogen op een droge plek, buiten het bereik van directe zonnestralen. Hang hem indien mogelijk binnenstebuiten omhoog. Laat je rugzak nooit drogen dicht bij een directe warmtebron, zoals een radiator, hierdoor kan hij beschadigd raken.

Opnieuw waterdicht maken indien nodig

Na een paar jaar gebruik kun je de stoffen opnieuw waterafstotend maken met een "waterdichtmakende" spray. Het is heel belangrijk dat je de rugzak goed hebt gereinigd voordat je hem inspuit met een waterdichtmakende spray. Om het verschil tussen waterafstotend en waterdicht te kennen, lees je ons artikel hieronder. Vuil kan immers het waterafstotend vermogen verminderen.~Stel je vast dat je rugzak niet meer zo goed waterafstotend is als in het begin? Ontdek in het filmpje hieronder hoe je hem opnieuw waterafstotend maakt.

Opbergen op een droge plek

Berg tot slot je rugzak op een droge plek op om schimmelgroei te vermijden. Leg hem dus liever niet in de kelder, maar bijvoorbeeld in een kleerkast. Hang hem omhoog of leg hem plat neer, dat is beter dan hem rechtop te zetten.

Wist je dit?

OP AL ONZE RUGZAKKEN IS 10 JAAR GARANTIE

Omdat je rugzak je allertrouwste metgezel is op tocht, doen wij er alles aan om ervoor te zorgen dat hij je nooit in de steek laat!

Tests op slijtvastheid, scheurvastheid, tests op de bestandheid van de kleuren tegen uv-stralen, tegen wassen, tests op waterdichtheid ... Dankzij een hele reeks strenge tests in het laboratorium kunnen wij de duurzaamheid van onze materialen (stoffen, schuimstof, ... ) garanderen.

Wij doen ook tests op de afgewerkte rugzakken om de sterkte van de assemblages te controleren. De gevulde rugzak wordt op een pop gehangen die de bewegingen tijdens stevig doorstappen nabootst, gedurende duizenden cycli.~Zo gaat je rugzak heel lang mee!