Comment choisir des chaussures de hockey ?

Hoe kies ik een hockeyschoen?

Waarom kies ik voor een specifieke hockeyschoen? Hockeyschoenen hebben 2 sportspecifieke eigenschappen..

Comment choisir des chaussures de hockey ?

Waarom kies ik voor een specifieke hockeyschoen?

Hockeyschoenen hebben 2 sportspecifieke eigenschappen:

• versteviging, in het bijzonder in de neus en de hiel, om de voet te beschermen tegen de
impact van stick en bal.,
• een zool gemaakt voor zand- en watervelden, die zorgt voor de benodigde grip op het
hockeyveld.

De specificaties van een hockeyschoen

 • Comment choisir des chaussures de hockey ?

  De buitenzool

  De buitenzool, het deel wat direct in contact staat met het veld, is normaal gesproken gemaakt van rubber en bevat noppen van verschillende vormen en op verschillende plekken. Deze zolen zijn geschikt voor kunstgrasvelden, zowel zand gestrooid als waterveld. De noppen zorgen voor grip tijdens het wenden en keren en voorkomt uitglijden. Er wordt gebruik gemaakt van rubber, om de hockeyvelden te beschermen tegen slijtage. 

 • Les spécificités d’une chaussure de hockey sur gazon

  De tussenzool

  De tussenzool, het dikke gedeelte van de zool, boven de buitenzool, wordt in bijna alle gevallen gemaakt van EVA ((Ethyl Vinyl Acetate). Deze tussenzool absorbeert schokken tijdens het rennen en bewegen. Aangezien hockeyvelden over het algemeen een vrij harde onderlaag hebben, is deze tussenzool essentieel voor een hockeyschoen. Deze tussenzool komt iets omhoog bij het binnenste deel van de voet, wat zorgt voor stabilisatie van de voet bij richtingsveranderingen.

 • Comment choisir des chaussures de hockey ?

  De upper

  De upper van een schoen, dus het deel boven de middenzool, wordt voornamelijk gemaakt van PU (kunstleer) en mesh. De upper is een belangrijk onderdeel van de hockeyschoen, omdat deze, in combinatie met de veters, de juiste ondersteuning van de voet dient te bieden. Vaak wordt er extra PU op de neus van de schoen verwerkt voor meer bescherming tegen impact van bal en stick.

 • Comment choisir des chaussures de hockey ?

  De hiel

  De hiel van de schoen wordt gemaakt van meer flexibel PU, aan de binnenkant versterkt met een stijve PU plaat, die zorgt voor stabilisatie van de hiel en bescherming van de achillespees.
  De tong, of lip, van de schoen, wordt gemaakt van foam en mesh, biedt extra bescherming en voorkomt het binnendringen van water of zand.

Comment choisir des chaussures de hockey ?

Hockeyschoenen unisex, dames of heren model?

Er is een aantal modellen dat, volgens de producent, speciaal ontworpen is voor dames. Naast de kleur, zijn deze modellen over het algemeen iets lichter, bieden dus support aan minder gewicht en hebben een wat smallere pasvorm.

Dames met een kleine schoenmaat kiezen nog wel eens voor een junior model. Junior schoenen zijn echter niet gemaakt voor de eigenschappen van een volwassen vrouw. Wij raden zodoende altijd aan om in dit geval te kiezen voor een volwassenen schoen.

Hoe kies ik de juiste maat?

Zorg ervoor dat je een schoen kiest die past bij de vorm van je voet. Trek altijd een paar (of twee paar wanneer je met twee paar sokken speelt) hockeysokken aan wanneer je de schoenen past., Zet, wanneer je de schoen gestrikt hebt een stevige stap op de grond en probeer je voet in alle richtingen te bewegen. Hier mag niet teveel beweging in zitten. Een extra hulpmiddel kan zijn om met de voet plat op de grond, voorover te buigen

Wat is nog meer belangrijk? Ondersteuning van de voet, lichtheid van de schoen en demping zijn andere criteria die belangrijk zijn voor het maken van de juiste keuze. Hoe lichter een
schoen, hoe makkelijker je (hard) kunt rennen, wenden en keren. Demping wordt aangeraden wanneer er veel op zandvelden, of oudere velden wordt gespeeld. Deze velden zijn vaak harder wat de impact op voet, enkel en knie groter maakt. Heb je ooit last gehad van blessures, kies dan altijd voor een stevige schoen met veel demping

Hoe kies ik een hockeystick?

Hoe kies ik een hockeystick?

De stick die het beste bij jou past, heeft de perfecte combinatie van lengte, materiaal, kromming, gewicht en balans.

Hockeybal

Hoe kies ik een hockeybal?

Een gladde bal is geschikt voor zandingestrooide hockeyvelden. ‘Dimple’ ballen (ballen met kleine ronde gaatjes) zijn geschikt voor watervelden aangezien deze bal beter hecht aan zowel veld als stick onder vochtige omstandigheden.

hockeyhandschoen

Hoe kies ik een hockeyhandschoen?

Je linkerhand heeft altijd contact met je hockeystick. Dit is ook de hand die tijdens verdedigen of tackelen het laagst bij de grond zit. Deze hand is zodoende kwetsbaarder en wordt vaker blootgesteld aan contact met de bal of een stick van de tegenstander.

Comment jouer en sécurité au hockey sur gazon ?

Hoe kun je veilig hockeyen?

Hockey is leuk, maar vergeet nooit je veiligheid! Draag altijd je bitje, scheenbeschermers en een handschoen. Houd er rekening mee dat een scheenbeschermer voor voetbal, niet geschikt is voor hockey.

De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen

De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen

Hoe kun je een hockeywedstrijd begrijpen als je de regels niet kent? De 5 hoofdregels om te begrijpen wat er op het veld gebeurt

sticktas

Hoe kies ik een sticktas?

We hebben veel verschillende hockeytassen. Bij het maken van je keuze is het belangrijk om te bepalen waarvoor je de tas wilt gebruiken, denk hierbij aan...

Comment entretenir et stocker son équipement de hockey ?

Wat is de beste manier van onderhoud van je hockeymateriaal?

Hoe onderhoud en bewaar ik mijn grip, stick, bitje, scheenbeschermers,...?