Hoe kun je veilig hockeyen?

Hockey is leuk, maar vergeet nooit je veiligheid!
Draag altijd je bitje, scheenbeschermers en een handschoen. Houd er rekening mee dat een scheenbeschermer voor voetbal, niet geschikt is voor hockey.
De bescherming rondom de enkels ontbreekt bij een voetbal scheenbeschermer. Gebruik altijd hockeyschoenen, deze zijn ontwikkeld om voeten extra te beschermen tegen impact van bal en stick. Daarnaast zijn de zolen en noppe aangepast op het soort
ondergrond. Maak alleen gebruik van de specifieke maskers en handschoenen voor de strafcorners, dit is zowel belangrijk tijdens wedstrijden als tijdens training.

Comment jouer en sécurité au hockey sur gazon ?

Hoe zorg je ervoor dat je tanden goed beschermd zijn tijdens
het spelen?

Draag een mondbeschermer, ook wel bitje genoemd, dat geschikt is voor hockey (dus bijvoorbeeld geen boks bitje) om je tanden te beschermen tegen de mogelijke impact van een bal of stick.
Een bitje is Personal Protective Equipment, het moet zodoende voldoen aan de standaarden van de European PPE Regulation (EU) 2016/425, geldig in EU landen:

• Specifieke beschermlagen om perforatie te voorkomen.
• Het vastzetten van boven- en ondertanden om de kaak beter te
vergrendelen (bescherming tegen breuken).
• Een tandvleesovertrek om het loskomen van tanden te voorkomen.
• Een geïntegreerde ventilatieruimte die ademen mogelijk maakt, zelfs
wanneer de kaak gesloten is.

Comment jouer en sécurité au hockey sur gazon ?

De gebitsbeschermer moet op zijn plaats blijven als u uw mond open doet. Volg de instructies voor thermo-moulding. Vernieuw uw gebitsbeschermer volgens de instructies van de fabrikant en in ieder geval zodra hij tekenen van slijtage vertoont. Alleen bepaalde producten zijn geschikt voor gebruik met beugels.

Hoe kun je je benen goed beschermen tijdens het hockeyen?

Gebruik scheenbeschermers die geschikt zijn voor veldhockey, om je benen en enkels
te beschermen tegen de impact van een stick of bal. Net zoals een bitje, zijn scheenbeschermers ook Personal Protective Equipment, dus ze voldoen aan de standaarden van de European PPE Regulation (EU) 2016/425, geldig in EU landen.
Een hockeyscheenbeschermer heeft een aantal eigenschappen, specifiek voor hockey:

• het beschermt de enkels en het scheenbeen
• het beschermt grotendeels de zijkanten van scheen- en kuitbeen (hier zit
het grootste verschil met een voetbal scheenbeschermer)
• voor de juiste maat van een scheenbeschermer, kun je ongeveer 2 vingers
dik onder de knie aanhouden, of 2 cm onder de meniscus.

Comment jouer en sécurité au hockey sur gazon ?

Een scheenbeschermer bestaat uit een voorgevormde plastic plaat, bekleed met foam, wat de klappen opvangt. Indien je ziet (of merkt) dat een scheenbeschermer niet meer de juiste
bescherming biedt, vernieuw ze dan, om optimaal beschermd te blijven.

Hoe bescherm je je linkerhand tijdens het hockeyen?

Draag een handschoentje geschikt voor veldhockey om je hand te beschermen tegen de impact van een bal of stick. De linkerhand is belangrijk om te beschermen, aangezien je hiermee altijd je stick vasthoudt én omdat deze hand vaak lager bij de grond is tijdens verdedigend spel. Er zijn ook handschoenen beschikbaar voor de rechterhand.
Ook een handschoen moet voldoen aan de standaarden van de European PPE Regulation (EU) 2016/425, geldig in EU landen, het valt onder Personal Protective Equipment.

Een handschoen heeft een voorgevormde plastic plaat aan zowel de bovenkant van de hand als op 1 of 2 knokkels, aangevuld met foam om de impact van bal of stick te kunnen verwerken. Eventuele bescherming van de duim, bestaat vaak uit alleen foam, om het gevoel met de stick te behouden. Voor het behouden van het gevoel zijn zodoende de meeste handschoentjes open bij de handpalm en zijn de vingers voorzien van een dunner materiaal, vergelijk met een hockeygrip. Indien je ziet (of merkt) dat een handschoen niet meer de juiste bescherming biedt, vernieuw hem dan, om optimaal beschermd te blijven.

Comment jouer en sécurité au hockey sur gazon ?

Hoe bescherm je gezicht en hand optimaal tijdens een
verdedigende strafcorner?

Draagt een veldhockey masker en ‘lijnstopper’ handschoenen tijdens de verdedigende strafcorner, om je gezicht en handen te beschermen.

Hockeymaskers en handschoenen zijn Personal Protective Equipment, het moet zodoende voldoen aan de standaarden van de European PPE Regulation (EU) 2016/425, geldig in EU landen.
Een hockeymasker bestaat uit een harde mal gemaakt van plastic, aangevuld met sterk geconcentreerd foam. Dit foam is zowel bedoeld voor de juiste pasvorm, als voor het opvangen van schokken door bal of stick. Het masker moet het volledige gezicht bedekken, inclusief het volledige voorhoofd, de oren en de onderkant van de kin. Zicht is essentieel, zodoende is de juiste maat van groot belang. De bindingen zorgen ervoor dat het masker op de juiste plek blijft zitten, maar zijn tegelijkertijd ontwikkeld om makkelijk op en af te doen.

Indien je ziet (of merkt) dat het masker een handschoen niet meer de juiste bescherming biedt, vernieuw deze dan, om optimaal beschermd te blijven.

Comment jouer en sécurité au hockey sur gazon ?