De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen

Hoe kun je een hockeywedstrijd begrijpen als je de regels niet kent? De 5 hoofdregels om een idee te hebben van wat er zich op het veld afspeelt...

De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen

Het veldhockey wordt steeds professioneler, sneller en indrukwekkender en krijgt steeds meer aandacht van de media, zozeer zelfs dat sommige wedstrijden op tv worden uitgezonden. Op het eerste gezicht lijkt een veldhockeywedstrijd veel op een voetbalwedstrijd, maar er gelden zeer specifieke regels en spelfasen die nogal onduidelijk kunnen lijken voor wie de sport niet kent of beoefent. Wat moet je weten?

2 Teams van 11 spelers

Zoals bij voetbal wordt een hockeywedstrijd gespeeld tussen twee teams van 11 spelers elk. Onder deze 11 spelers zijn er 10 veldspelers (aanvallers, middenvelders en verdedigers) en 1 keeper. Er zijn 5 wisselspelers per team en per wedstrijd toegestaan.

In tegenstelling tot bij voetbal is er geen beperking van het aantal spelerwissels en deze wissels kunnen op elk moment van de wedstrijd plaatsvinden zonder dat het spel stilgelegd moet worden. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat de teams een of meerdere spelers om de 5-6 minuten wisselen. En dit voor de hele duur van een wedstrijd.

2 teams van 11 spelers

Men mag alleen het platte gedeelte van de stick gebruiken

Een hockeystick bestaat uit een plat binnenvlak en een bol buitenvlak. In tegenstelling tot bij ijshockey, waar men de puck met de twee kanten van de stick mag sturen, mag men bij veldhockey alleen het platte deel gebruiken om de bal te raken. Het aanraken van de bal met het bolle deel van de stick (back stick in het jargon) wordt onmiddellijk bestraft als een overtreding.

Men mag alleen het platte gedeelte van de stick gebruiken

Je kunt alleen scoren als je in de cirkel van de tegenpartij bent

In tegenstelling tot bij voetbal, waar je van om het even waar op het veld kunt scoren, is bij hockey een doelpunt alleen geldig als de laatste aanraking van de bal in de cirkel van de tegenstander plaatsvindt. Een doelpunt wordt niet toegekend indien de bal van buiten de cirkel komt en niemand de bal in de cirkel aanraakt voordat de bal in het doel gaat.

De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen
De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen

Het is verboden de bal met het lichaam aan te raken

Bij hockey is het voor veldspelers ten strengste verboden de bal met enig deel van hun lichaam aan te raken. De bal wordt alleen met de stick gespeeld. Alleen de keepers maken een uitzondering op deze regel en mogen de bal zowel met de stick als met hun lichaam spelen. Om deze reden is hun uitrusting anders en veel indrukwekkender dan die van de andere spelers. Bescherming boven alles...

De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen

Waar alles ingewikkeld wordt...

Net als bij voetbal wordt elke overtreding op het veld bestraft met een vrije slag en wordt elke bal die buiten de zijlijnen gaat door de tegenpartij terug in het spel gebracht op de plaats waar de bal het veld verliet. Niets ingewikkelds dus. Waar het moeilijk wordt, is wanneer er overtredingen worden gemaakt in en rond een cirkel, opzettelijk of onopzettelijk. 

Pc en stroke

Een penalty corner (PC) wordt toegekend wanneer het verdedigende team een onvrijwillige overtreding begaat in zijn cirkel (een verdediger raakt de bal met zijn voet of een bal die hoog wordt voorgezet naar of over een aanvaller van de tegenpartij) of een opzettelijke overtreding in of rond zijn cirkel.

Bij een PC wordt de bal op de achterlijn geplaatst op minstens 10 m afstand van de doelpaal. Een aanvaller duwt de bal in de richting van zijn teamgenoten die buiten de cirkel staan, tegenover het doel. In de verdediging nemen vier spelers en de keeper plaats in het doel om de bal tegen te houden of te doen afwijken. De andere verdedigers moeten achter de middenlijn staan.

In geval van een opzettelijke overtreding door een verdediger in de cirkel, wordt een stroke gefloten. Een aanvaller staat dan tegenover de keeper, net zoals bij een penalty in het voetbal.

De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen

Er zijn nog andere kleine subtiliteiten die specifiek zijn voor veldhockey, maar je bent nu klaar om een wedstrijd te bekijken zonder al te veel moeite om hem te begrijpen. Veel plezier bij de wedstrijd!

Hockeybal

Hoe kies ik een hockeybal?

Een gladde bal is geschikt voor zandingestrooide hockeyvelden. ‘Dimple’ ballen (ballen met kleine ronde gaatjes) zijn geschikt voor watervelden aangezien deze bal beter hecht aan zowel veld als stick onder vochtige omstandigheden.

hockeyhandschoen

Hoe kies ik een hockeyhandschoen?

Je linkerhand heeft altijd contact met je hockeystick. Dit is ook de hand die tijdens verdedigen of tackelen het laagst bij de grond zit. Deze hand is zodoende kwetsbaarder en wordt vaker blootgesteld aan contact met de bal of een stick van de tegenstander.

Hoe kies ik een hockeystick?

Hoe kies ik een hockeystick?

De stick die het beste bij jou past, heeft de perfecte combinatie van lengte, materiaal, kromming, gewicht en balans.

hockey

Hoe kies ik een hockeyschoen?

Waarom kies ik voor een specifieke hockeyschoen? Hockeyschoenen hebben 2 sportspecifieke eigenschappen..

Comment jouer en sécurité au hockey sur gazon ?

Hoe kun je veilig hockeyen?

Hockey is leuk, maar vergeet nooit je veiligheid! Draag altijd je bitje, scheenbeschermers en een handschoen. Houd er rekening mee dat een scheenbeschermer voor voetbal, niet geschikt is voor hockey.

sticktas

Hoe kies ik een sticktas?

We hebben veel verschillende hockeytassen. Bij het maken van je keuze is het belangrijk om te bepalen waarvoor je de tas wilt gebruiken, denk hierbij aan...

Protege dents

Hoe kies ik een hockeybitje?

Gebitsbeschermers zijn allen onderworpen aan wettelijke standaarden. Alle bitjes die wij aanbieden voldoen aan deze vereisten.

Protege tibia

Hoe kies ik een scheenbeschermer?

Scheenbeschermers zijn Personal Protective Equipment, dit betekent dat ze moeten voldoen aan wettelijke veiligheidseisen.

FIH hockey

Wat zijn de richtlijnen van de FIH voor hockey?

Wat zijn de richtlijnen van de FIH voor een hockeystick? Wat zijn de richtlijnen van de FIH voor een hockeybal?