football_kipsta_decathlon_blessure

Blessures in het voetbal

Blessures... de grootste obsessie van de voetballer! Enkel, voet, knie, spierblessure... hoe bereid je je voor op de grote terugkeer na een lange blessure?

football_kipsta_ice

Als het je overkomt...

Dan moet je onmiddellijk handelen, zonder aarzelen: ijs, warmte, een strap, de eerste minuten zijn van cruciaal belang.​​​​ Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want de vragen rijzen al snel op in je hoofd:

“Heb ik het echt horen kraken?” “Zo erg zal het toch niet zijn, of wel?” “Hoeveel tijd zal ik nodig hebben om te herstellen?” “Zal ik weer op de been zijn tegen de kwartfinale van de beker?”  

Dit soort vragen moet je vooral vermijden, je moet ze blokkeren en je concentreren op het hier en nu. We worden immers zeer snel overmand door emoties en ons onderbewustzijn, die onze geest aan het wankelen brengen waardoor we de feiten gaan ontkennen.   Tegenover onze coach, onze teamgenoten, onze collega's en vooral tegenover onze partner thuis minimaliseren we de zaken vaak door te zeggen: "Het is niet zo erg, maak je geen zorgen, morgen zal het wel beter gaan". En het ergste van al is dat je het zelf nog begint te geloven, dat je jezelf ervan overtuigt.  

Je hebt dan twee opties. Je kunt het hoofd laten hangen en in een hoekje gaan zitten huilen, of je kunt het als een opportuniteit zien, een kans om te vechten en er sterker uit te komen.

pilates voetbal

Tips om zo goed mogelijk met je blessure om te gaan

> Spierverstevigingsoefeningen: een sessie bij de kine, de foam roller, een goede massage, core-oefeningen, buikspieroefeningen, pilates of yoga (met al hun heilzame effecten), ... je mag je zeker niet vervelen.

> Berg alle balvormige voorwerpen op bij je thuis ;-)

> Drink meer water dan gewoonlijk, de hele dag lang

> Gebruik je blessure om je ploeg op een andere manier te volgen: moedig ze aan, analyseer de looplijnen en de tactiek. Misschien schuilt er wel een toekomstige trainer in je!

> Je hebt wat meer tijd: profiteer van je gezin of ga op stap met je vrienden.

> Profiteer ervan om je mentale kracht te verbeteren: yoga, meditatie of andere trucjes...

voetbal kipsta decathlon

We bereiken de laatste fase

Eindelijk bereiken we de laatste fase van deze "poging" om je als voetballer te destabiliseren. Het is de belangrijkste en meest delicate fase, ingeleid door deze welbekende uitspraak: "Je kunt weer gaan sporten en voetballen, maar doe het rustig aan".

Gevaar! Je spelersinstinct steekt opnieuw de kop op, nog heviger dan tevoren. "Yes, het zit erop, ik heb het overwonnen! ". Een grote vergissing. Een blessure laat zich al gemakkelijk vergeten, maar blijft vaak sluimeren in de luwte om nadien feller terug te keren.

Onze laatste tip is dan ook om nooit, maar dan ook nooit, te vroeg of te hevig te herbeginnen. Probeer om dat duivelse stemmetje in jou het zwijgen op te leggen: "Hey, het is dit weekend match, het zal wel lukken".

Wees dus redelijk en neem de draad geleidelijk weer op. Doe mee met enkele balspelletjes, speel rustig mee met een wedstrijdje onder collega's tijdens de lunchpauze... Alleen op die manier kun je je blessure overwinnen en bereik je je topniveau weer zonder kleerscheuren. Geloof ons, we spreken uit ervaring! 

Een aantal tips die je kunnen interesseren

Kan je gaan voetballen als je ziek bent?

Kan je gaan voetballen als je ziek bent?

Voetballen met een verkoudheid, keelpijn of zelfs koorts, is dat wel een goed idee? Volg deze gids om te weten hoe je best omgaat met deze kleine ziektes.

fysieke voetbaltraining en -testen

Je fysieke grenzen leren kennen bij het voetbal

Waarom zou je je laten testen? Niet voor het plezier van het afzien. Maar een test laat wel zien waar je staat als speler, of je vooruitgang boekt, waar er eventueel iets scheelt, maakt het mogelijk om groepen te vormen om op een meer geïndividualiseerde manier te werken, en om het vormpeil van een speler op te volgen.

voetbalveteraan

Voetballen na 35 jaar... Ben jij een voetbalveteraan?

Je bent verzot op voetbal, bent de 35 al voorbij en moet er niet aan denken om te stoppen met voetballen? Dan is dit artikel iets voor jou! Je weet het misschien nog niet, maar je zet binnenkort je eerste stappen in de wereld van de veteranen.

Football_reprise_saison

Voetbal: je trainingsprogramma tijdens het seizoen

Wil je een betere voetbalspeler worden? Verbeter je conditie en techniek dankzij ons individueel trainingsprogramma.

VOETBAL

Walking Football: voetbal zonder tackelen ... en rennen

Je bent altijd blijven houden van het voetbalspelletje? Komt dat even goed uit! Wij stellen je walking football voor, een sport om ook als senior prachtige goals te blijven maken!

voetbal kipsta decathlon

Waarom is voetballen goed voor je?

Voetbal is een eenvoudige en universele sport. Het is meer dan enkel een balsport, het is een sport die je zal doen werken aan je conditie en uithoudingsvermogen.

Hoe word je een goede trainer

Hoe word je een goede voetbaltrainer?

Zin om een voetbaltrainer te worden? Het leven van een coach is niet altijd even gemakkelijk. Enkele tips voor je eerste stappen!

hoe verbeter je je spelinzicht?

Verbeter je spelinzicht om beter te voetballen

Wil je meer weten over spelinzicht, sneller leren spelen en je team aan de overwinning helpen? Dat is dit artikel iets voor jou.

voetbal koud weer

Je uitrusting om bij koud weer te voetballen

Nu het weer kouder wordt, begin je je hoofd al te breken over welke outfit je tijdens wedstrijden en trainingen moet dragen!Hoe geef je de kou geen kans, zonder dat je te veel transpireert en toch nog in alle vrijheid kunt bewegen?

KIPSTA-startersset

6 clichés over het damesvoetbal

We staan even stil bij 6 clichés die de ronde doen. Let wel, enige ironie is nooit veraf.

outdoor zaalvoetbal

Zaalvoetbal: ontdekken en beginnen

Je voetbalt graag, maar wilt de bal meer dan drie keer per match aan de voeten krijgen? Zaalvoetbal biedt je een technisch spel aan een hoog tempo.