Denk aan je voeten als je voetbalschoenen kiest!
Elke voetballer moet extra zorg besteden aan een kostbaar deel van zijn lichaam, namelijk zijn voeten. Je vraagt je misschien af waar ik naartoe wil? Lees zeker verder, wat volgt kan heel nuttig zijn.

Aangepaste schoenen voor de ondergrond waarop je speelt
Eerst en vooral is het belangrijk dat je schoenen zijn aangepast aan de ondergrond waarop je speelt. Je moet weten dat er verschillende soorten zolen zijn. HG-zolen (hard ground) zijn geschikt voor kort kunstgras, terwijl FG-zolen (firm ground) eerder gebruikt worden voor droog natuurlijk gras of lang kunstgras en SG-zolen (soft ground) voor vochtig gras. ~
Idealiter heeft een voetballer van elke soort een paar liggen. Het voordeel is dat je als speler dan steeds een goede grip hebt, ongeacht het soort veld waarop je speelt, waardoor je je volledig op je prestaties kunt concentreren. Naast dat voordeel, dat alle competitiespelers zal interesseren, vermindert ook het risico op blessures. Ik kan niet meer bijhouden hoeveel voetballers ik al blessures heb zien oplopen, aan de adductoren of aan de enkels bijvoorbeeld, omdat ze schoenen droegen die niet comfortabel en slipvast genoeg waren voor het veld waarop ze speelden.
~We kunnen dus stellen dat het een onmiskenbaar voordeel is om je voetbalschoenen aan te passen aan de omstandigheden, met hardground, firmground en softground zolen.
Schoenen aangepast aan je speelstijl en lichaamsbouw
Het tweede criterium waar je rekening mee moet houden als je voetbalschoenen koopt, is je speelstijl. Sommige modellen zijn immers ontworpen om je zoveel mogelijk comfort te bieden, terwijl andere je dan weer een uniek balgevoel en/of optimale steun willen geven.
Het is dus van essentieel belang om te weten waar je precies naar op zoek bent alvorens een keuze te maken. Als je je beperkt tot het esthetische aspect of als je simpelweg de schoenen van je favoriete speler kiest, dan kom je misschien wel voor onaangename verrassingen te staan!
Ook met je lichaamsbouw moet je rekening houden. Voetballers met brede voeten zullen het met me eens zijn: té nauwe schoenen zijn niet echt ideaal om het beste van jezelf te geven op het veld.
Kousen met verluchtingszones...
Wil je je voeten zoveel mogelijk comfort geven, dan moet je extra aandacht besteden aan de keuze van de juiste kousen. Ik weet dat je tijdens wedstrijden de uitrusting van je team hoort te dragen, maar voor de training (of voor partijtjes onder vrienden) kies je best stevige kousen met verluchtingszones en een elastische strook op de middenvoet voor meer steun.
Check ook of je kousen niet te dun zijn, om het risico op blaren door wrijving binnenin je schoenen te beperken.
Nog enkele tips...
Om af te sluiten geef ik nog enkele tips mee die je zeker zullen interesseren.
1. Draag in het begin van het seizoen af en toe je nieuwe voetbalschoenen. Om je een idee te geven, tijdens een training van anderhalf uur bijvoorbeeld, is het ideaal om eerst met je voetbalschoenen van het vorige seizoen te trainen gedurende een uur en een kwartier en om het laatste kwartiertje met je nieuwe schoenen te trainen. Naarmate de trainingen vorderen, kun je dan steeds langer met je nieuwe schoenen trainen, telkens 5 minuutjes langer per training, totdat ze comfortabel genoeg zitten om er een volledige training mee af te werken zonder pijnlijke voeten of blaren.
2. Ik raad je ook aan om talkpoeder of vaseline aan te brengen achteraan ter hoogte van de hiel, om wrijving en het risico op blaren te vermijden. Je kunt ook wat vochtig krantenpapier in je schoenen stoppen en 's nachts laten inwerken. Doe dat ongeveer een week. Op die manier zullen je schoenen zich gemakkelijker "zetten" en ook comfortabeler zitten.
3. Voor trainingen zonder bal, waarbij je vooral op je hartslag werkt, draag je best hardloopschoenen in plaats van voetbalschoenen.
Sofiane boumezbar
Communicatieverantwoordelijke kipsta
Van kindsbeen af heb ik een passie voor voetbal, en ik heb ook jarenlang in een club gespeeld. Daar verschoof ik almaar meer naar voor. Ik begon als rechter en linker middenvelder, waarna ik spelverdeler ben geworden om tot slot mijn carrière als aanvaller af te sluiten. Voortaan speel ik onder vrienden of met collega's en blijf ik het voetbal in het algemeen aandachtig volgen.