HOE KIES IK MIJN VOETBALSCHOENEN?

Voetballers kunnen niet zonder een goed paar schoenen, liefst aangepast aan de ondergrond waarop ze spelen. Bij KIPSTA vind je een heel assortiment voetbalschoenen die perfect inspelen op de specifieke eigenschappen van elk soort veld. Voetbalschoenen met vaste nop, zaalvoetbalschoenen, kunstgrasschoenen en voetbalschoenen met een schroef nop. Welke schoen kies jij?

voetbalschoenen kipsta decathlon

Bij het kiezen van de juiste schoen is het belangrijk om te letten op controle, een goede demping en stabiliteit. Vaak vinden voetballers een lichte schoen erg prettig omdat deze een goede balcontrole geeft en daarnaast een betere tractie heeft. Met tractie bedoelen we het vermogen om snelheid over te brengen op het veld. Daarom is het ook belangrijk om een juiste schoen bij de verschillende ondergronden waar je op kunt spelen te kiezen. Op een hard veld zul je namelijk minder hoge noppen nodig hebben dan bij een zacht of nat veld. De grip van de zool en het type noppen zijn dus bepalende factoren bij het selecteren van de juiste voetbalschoen.

FG (FIRM GROUND)

Een alleskunner en een allround voetbalschoen, voor het gebruik op gras- en kunstgrasvelden. Ook te gebruiken op natte velden. In principe kun je met een firm ground schoen in alle weersomstandigheden voetballen. Let wel op dat deze kicksen sneller zullen slijten op een kunstgrasveld. Kipsta biedt verschillende schoenen die als allround voetbalschoen geclassificeerd kunnen worden. Je kunt deze schoenen herkennen aan de langwerpige of ronde noppen. De noppen zijn over het algemeen wat zachter en zullen op een nat veld minder grip geven omdat er modder tussen de noppen kan blijven hangen. Dit is bij lange noppen minder snel het geval omdat ze zich beter in een nat veld zetten.

schoenen_firm_ground_kipsta

SG (SOFT GROUND)

Als het hard heeft geregend en de velden zijn erg nat of drassig adviseren wij om langere noppen te gebruiken. Soft ground voetbalschoenen zijn in dit geval de juiste keuze en bieden de meeste grip ook tijdens de slechte regenachtige dagen op velden die anders slecht bespeelbaar zijn. Vaak is het mogelijk om de (ijzeren) noppen te verwisselen waardoor je kunt afwisselen met rubberen noppen. Dit type schoen is ook voor rugbyers een populaire keuze omdat het een goede grip garandeert. Echter door het lage aantal noppen (6 tot 8) is de stabiliteit minder en wordt dit type schoen minder vaak gebruikt. Keepers kunnen dit type schoen waarderen omdat ze een minder groot risico hebben om uit te glijden.

schoenen_soft_ground_kipsta

HG/TF (HARD GROUND/TURF)

Kunstgrasvelden kunnen stug en hard zijn en daarom is het belangrijk om hier een juiste schoen bij te kiezen. Doordat hard ground voetbalschoenen vaak korte kleine noppen hebben, bieden ze voldoende grip op een kunstgrasveld, ook al heeft het geregend. Een voordeel van deze schoenen is dat de punt vaak verstevigd is, iets wat de slijtage verminderd. Decathlon heeft een ruim assortiment aan kunstgrasschoenen van verschillende merken. Ons eigen merk Kipsta is de laatste jaren sterk verbeterd en heeft verschillende kunstgras en hard ground voetbalschoenen voor jong en oud.

schoenen_hard_ground_kipsta

ZAALVOETBALSCHOENEN

Indoor- of zaalvoetbalschoenen zijn speciaal voor futsal (zaalvoetbal) gemaakt. Deze schoenen zijn erg wendbaar en hebben geen noppen. De zool is speciaal voor het gebruik in de zaal en is niet strepend. Doordat zaalvoetbal op een houten of kunststoffen vloer wordt gespeeld is het belangrijk dat er geen noppen op de schoenen zitten, wat het beschadigen van de vloer voorkomt. De futsal schoen is speciaal ontworpen voor een snelle, technische balbehandeling. Zaalvoetbal wordt gespeeld in een zaal van teams met 5 spelers. Een wedstrijd duurt 2 x 25 minuten en het spel wordt gespeeld met een speciale plofbal. Een normale bal stuitert veel te hoog op en haalt de snelheid uit het spel. Een goede techniek is daarom erg belangrijk net zoals het gebruik van de juiste zaalvoetbalschoenen

schoenen_futzal_kipsta

AG (ARTIFICIAL GROUND)

Tegenwoordig heeft bijna elke voetbalvereniging wel één of meerdere kunstgrasvelden tot haar beschikking. Dit betekent dat de kans groot is dat jij op een kunstgrasveld komt te spelen. Ook tijdens competitiewedstrijden is de kans groot dat je tegenstanders op kunstgras spelen. Het is daarom aan te raden om een paar artificial ground schoenen aan te schaffen. Dit type schoen kan soms ook op gras gebruikt worden maar het is belangrijk om in te schatten of de zool voldoende grip op gras geeft. Vaak hebben deze schoenen kortere noppen die anders van vorm en anders geplaatst zijn zodat je niet vast komt te staan op het stugge kunstgras.

schoenen_artificial_ground_kipsta

ONDERHOUD VAN JE VOETBALSCHOENEN

Na een wedstrijd is het belangrijk om je kicksen weer voor te bereiden op de volgende wedstrijd maar het is natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je schoenen zo lang mogelijk mee gaan, zodat je het uiterste uit je schoenen kunt halen. Over het algemeen kun je natte voetbalschoenen laten drogen door er krantenproppen in te doen. Als de kranten het vocht uit de schoenen hebben getrokken kun je er weer nieuwe proppen in doen, net zolang totdat je schoenen droog zijn. Leg je schoenen nooit op de kachel want dit kan scheurtjes in het materiaal veroorzaken. Vooral bij leren schoenen kunnen deze scheuren je schoenen verknallen. Het is ook verstandig om je kicksen uit je voetbaltas te halen omdat ze dan sneller drogen. De zooltjes zijn vaak eenvoudig uit je schoenen te halen en kunnen zo goed gedroogd worden. Als je dit niet doet bestaat het risico op schimmelvorming boven het voetenbed. Om de juiste vorm van de schoen te behouden kun je een schoenenspanner gebruiken maar ook de kranten kunnen een juiste pasvorm garanderen.

Voor een optimale verzorging van je leren voetbalschoenen kun je een verzorgingsmiddel gebruiken. Hierdoor blijft het leer sterk en soepel. Spoel je leren schoenen niet af met water maar probeer het vuil met een doek of zachte borstel eraf te poetsen. Synthetische schoenen kun je gewoon met water afspoelen en het materiaal hoeft niet ingevet te worden.Kunststof schoenen zijn dus eenvoudig te onderhouden en ook dit materiaal kan het best drogen met krantenproppen in de schoen. Invetten heeft geen zin want het materiaal neemt de vet niet op. Probeer het materiaal schoon te maken met een vochtige doek waarnaar je de schoen kunt laten drogen op kamertemperatuur (niet op de kachel). 

Hoe kies ik mijn voetbalschoenen?

Florian

Onze voetbalspecialist

Voor een optimale verzorging van je leren voetbalschoenen kun je een verzorgingsmiddel gebruiken. Hierdoor blijft het leer sterk en soepel. Spoel je leren schoenen niet af met water maar probeer het vuil met een doek of borstel eraf te poetsen. Synthetische schoenen kun je gewoon met water afspoelen en het materiaal hoeft niet ingevet te worden.