Waarom doen ruiters en amazones aan yoga?

Heb je wel eens gehoord van yoga voor ruiters en amazones? Yoga voor ruitersport is meer dan een modetrend, het is een echte meerwaarde!

header-yoga-voor-ruiters-amazones-ruitersport

Ik rijd al 15 jaar lang paard, ben eigenaar sinds 9 jaar en yogini (yoga-beoefenaarster) sinds 5 jaar. In het begin stemde ik beide sporten niet zozeer op elkaar af, maar ik kwam er al snel achter dat mijn dagelijkse yogasessies mij enorm hielpen als ik op mijn paard zat: ik reed soepeler, meer ontspannen en bleef beter in het zadel zitten. Aangezien niet alleen je trouwe compagnon zijn atletische lichaam moet verzorgen, vind je hier enkele (heel goede) redenen om wat yoga-oefeningen te doen als je niet in het clubhouse ben blijven hangen.

Yoga voor een betere houding op je paard

Door eenvoudige yoga-oefeningen te doen, versterk je je diepe spieren en neem je een betere houding aan in het zadel. Tijdens mijn yogasessies word ik me echt bewust van iedere spier die ik samentrek of ontspan. Door op deze manier naar je lichaam te leren luisteren, zal je automatisch ook een betere houding aannemen op je paard. Je zult je er immers van bewust worden als je je schouders laat hangen en jezelf onmiddellijk corrigeren, totdat dit een reflex wordt.

Bovendien spannen wij onze spieren soms op zonder dat we ons ervan bewust zijn. Zoals je weet, kun je op die manier tegenstrijdige signalen geven aan je paard, waardoor het op zijn beurt gaat verkrampen. Als je aan yoga doet, ga je na welke spieren je allemaal samentrekt, om ze daarna een voor een te ontspannen, zodat je alleen nog die spieren samentrekt die je nodig hebt om je beweging uit te voeren.

Wil je je diepe spieren nog verder verstevigen, dan raad ik je ook pilates aan, een sport die de ideale aanvulling vormt op yoga.

yoga-ruitersport-diepe-spieren-verstevigen

Yoga voor een betere ademhaling op je paard

Heeft jouw monitor, monitrice of coach je nog nooit “Vergeet niet te ademen!” toegeroepen tussen twee hindernissen in? Naar mij in ieder geval wel. Vaak zelfs.

Dat komt goed uit, want je adem en ademhaling staan centraal in yoga. Het is je ademhaling die je bewegingen stuurt en niet andersom. Ook op je paard is je ademhaling van cruciaal belang. Wil je vermijden dat je in ademnood komt op het einde van je parcours, start dan met yoga en adem via je buik!

yoga-ruitersport-ademhaling

Yoga voor minder stress tijdens je wedstrijden

Wist je dat yoga al 5000 jaar bestaat? In het begin waren de oefeningen vooral op meditatie en het observeren van de ademhaling gericht. Door beter te ademen, kun je je beter ontspannen en vermijd je dat je in de paddock al gespannen bent, nog voordat je de piste op moet. Adem in… en adem uit. Het zal allemaal goed verlopen.

Ik raad je ook aan om meditatiesessies in te plannen. In het begin volstaan 5 tot 10 minuutjes, dat is voldoende om er een gewoonte van te maken. Regelmaat is het allerbelangrijkste, ook al gaat het om korte sessies.

meditatie-yoga-ruitersport

Mijn yogaroutine als amazone

Ik deel graag mijn eigen gewoontes, maar raad je vooral aan om eens verschillende types yoga uit te proberen, zodat je de routine vindt waar jij het meest aan hebt en waar je ook plezier aan beleeft! Het maakt niet uit of je recreatief paardrijdt of wedstrijden rijdt, je compagnon zal je er dankbaar voor zijn dat je soepel en ontspannen op zijn rug zit ;)

Elke ochtend de zon begroeten...

Zodra ik mijn ogen open, zet ik me met beide voeten op mijn yogamatje (dat overigens altijd klaarligt, geen uitvluchten meer!).

Ik doe minsten 3 zonnegroeten, soms meer als ik er zin in heb. Ik begin immers niet zomaar aan mijn dag en warm mezelf eerst op.

WAAROM DOEN RUITERS EN AMAZONES AAN YOGA?

Je heupen en bekken verlichten... 

Zelf hou ik erg van de houdingen die helpen om de heupen te "openen" en te ontspannen. Op die manier zit ik beter in het zadel en voel ik me beter verbonden met mijn paard. Bovendien is het vaak in mijn buik en heupen dat ik mijn "spanningen" en felle emoties opsla. Als dat voor jou ook het geval is, dan zullen deze houdingen niet alleen je spieren helpen ontspannen, maar je ook mentaal opkrikken. Laten we niet vergeten dat yoga bijdraagt tot een gezonde geest in een gezond lichaam, en dat het ene een invloed uitoefent op het andere.

Je kunt de kindhouding (een klassieker), de blije baby (een aangenaam ontspanningsmoment) of zelfs de duifhouding of de vlinderhouding proberen (gebruik voor deze laatste oefening een yogablok als dat nodig is!).

Vervolgens kun je je sessie nog aanvullen met andere houdingen (en tegenhoudingen om evenwicht te brengen in je oefeningen). Heb je geen inspiratie of wil je niet te veel tijd verliezen, dan kun je een sessie volgen op het yogakanaal van Decathlon ;)

yoga-ruitersport-heup-bekken-verlichten-openen

Heb je er de tijd voor en spreekt het je wel aan, dan kan ik je sterk aanraden om je eens aan yin yoga te wagen, waarbij je een houding minutenlang moet aanhouden om je lichaam diep te ontspannen. Wees gerust, als je een houding 4 minuten lang moet aanhouden, dan kun je gebruik maken van accessoires om je lichaam te ondersteunen, zodat je je helemaal kunt ontspannen. Het is immers geen spiertraining! Integendeel.

agathe-kabour

Agathe

Recreatief amazone en eigenares

Ik ben al 9 jaar de trotse eigenares van Kabour, een grijze ruin van 22 jaar oud. Ik rij vooral recreatief en spits me toe op ethologie om met hem te blijven werken en spelen nu hij ouder wordt. 

Ik werk graag met mijn paard in het zadel én op de grond, en ik hecht veel waarde aan zijn welzijn zodat hij zich zowel fysiek als mentaal goed voelt.