Fiets en step : Onze tips om boetes te vermijden

Onze tips om boetes te vermijden met de fiets en de step

In alle veiligheid fietsen is key. Je beschermt jezelf, maar ook de anderen. En op die manier vermijd je bovendien mogelijke boetes!

Heb je beslist om wat vaker de fiets te gebruiken en heb je een opfrissing van de huidige regelgeving nodig?
Dan is dit artikel precies wat je nodig hebt. Want boetes, die vermijd je liever ...

Fiets en step : Onze tips om boetes te vermijden

Verplicht op de fiets

We vergeten het (soms) wel eens, maar wat er wel en niet verplicht is op je fiets vind je allemaal netjes uitgelegd op de website van de FOD Mobiliteit. Een snelle blik op het lijstje leert je al een paar zaken die je hopelijk niet snel meer zal vergeten ...

Over deze onderdelen moet je fiets verplicht beschikken:

- een fietsbel
- goed werkende remmen, zowel vooraan als achteraan
- een geel of wit licht vooraan en een rood licht achteraan
- reflectoren op de pedalen
- reflectoren in de wielen of banden met een reflecterende rand.

Zo, dat was de theorie. De FOD Mobiliteit verduidelijkt daarbij nog dat kinderfietsen, koersfietsen en mountainbikes niet moeten uitgerust zijn met lichten en reflectoren wanneer het niet donker is.

Fiets en step : Onze tips om boetes te vermijden

Geen licht? € 58 boete!

Overdag zal je natuurlijk zelden tot nooit controle krijgen op de lichten van je fiets.

Maar 's avonds wanneer de avond valt, of net 's morgens wanneer de zon opkomt, kan het wel voorkomen. Tijdens het eerste semester van 2020 werden 552 pv's opgesteld in België voor het fietsen zonder (brandende) verlichting. Van zodra het zicht beperkt is tot minder dan 200 meter, dient een fiets voorzien te zijn van:

- een geel of wit voorlicht
- een rood achterlicht dat zichtbaar is vanop 100 meter.

Die verlichting kan een onderdeel zijn van je fiets, maar mag ook manueel aangebracht worden op je fiets, helm, jas of t-shirt.

Fiets en step : Onze tips om boetes te vermijden

Gsm'en aan het stuur? € 174 boete!

Je GSM gebruiken achter het stuur van de auto is verboden. Maar op de fiets ook! Het is de overtreding die misschien wel het vaakst voorkomt onder de fietsers. En die kan wat kosten ook ... Al rijdend je GSM gebruiken op de fiets is een inbreuk van de derde graad. Als de politie je tegenhoudt, kan het je zomaar even € 174 kosten. Oppassen dus!

Je kan dit probleem makkelijk oplossen door een smartphonehouder te monteren op het stuur van je fiets. Dat is bovendien ook een pak comfortabeler om je eventuele route op af te lezen.

Fiets en step : Onze tips om boetes te vermijden

Voetgangerszones en verkeerslichten

Begeef je je al rijdend door een voetgangerszone? Dat kan je een boete opleveren van € 174. Bij deze ben je gewaarschuwd. En daarbij, je hoffelijkheid tonen en rekening houden met de anderen, da's altijd beter toch?

Opgepast ook als je de gewoonte hebt om verkeerslichten te negeren. Indien je hierop wordt betrapt, levert je dat eveneens een boete van € 174 op. En dan hebben we het nog niet gehad over de risico's die je neemt voor jezelf en de andere weggebruikers ...

Fiets en step : Onze tips om boetes te vermijden

Een helm, niet verplicht maar ...

In België is het dragen van een helm (nog) niet verplicht, toch niet als je niet met een speed pedelec rijdt. Maar dat wilt niet zeggen dat je er niet beter wel een zou dragen. Bij ongevallen vermindert een fietshelm de kans op hersenletsels met maar liefst 85%!

Fiets en step : Onze tips om boetes te vermijden

En wat met de elektrische steps?

Sinds het begin van de zomer van 2022 zijn er nieuwe regels van kracht betreffende elektrische steps. Love them or hate them, maar je kan er niet meer aan voorbij gaan: ze zijn alomtegenwoordig in onze grote steden.

Indien je dus een elektrische step gebruikt, kan je maar beter deze verkeersregels even doornemen. Zeker wat betreft het vervoeren van passagiers.

In 2021 kregen 34 fietsers per dag een boete in België. Wij hopen dat jij - dankzij het lezen van onze tips - niet de volgende zal zijn!

Hoe kies je een elektrische step?

Hoe kies je een elektrische step?

Wil je je mobiliteit veranderen door over te stappen op een elektrische step? Dan heb je een step nodig die bij jou past, en aansluit bij jouw gewoontes, beperkingen, routes en budget. Op basis van die factoren kan jij een step kiezen die van je woon-werkverkeer iets leuks maakt!

Vooroordelen over de (elektrische) fiets en step: terecht of niet?

Vooroordelen over de (elektrische) fiets en step: terecht of niet?

Ze nemen in hoeveelheid toe, en dus zijn er ook veel vooroordelen over de (elektrische) fiets en step. Terecht of niet? We leggen ze onder de loep!

5 goede redenen om de fiets te nemen naar het werk

5 goede redenen om de fiets te nemen naar het werk

Wat als je nu eens de fiets nam naar het werk? Wij proberen je graag te overtuigen om de stap te zetten. Je zal het je niet beklagen!

Hoe kan je fietsdiefstal voorkomen?

Hoe kan je fietsdiefstal voorkomen?

Uiteraard is het risico nooit 0, maar met een goed slot, een goede infrastructuur en enkele innoverende oplossingen kom je al een heel eind.