Hoe kan je fietsdiefstal voorkomen?

Hoe kan je fietsdiefstal voorkomen?

Uiteraard is het risico nooit 0, maar met een goed slot, een goede infrastructuur en enkele innoverende oplossingen kom je al een heel eind.

Elk jaar worden er tussen 70.000 en 100.000 fietsen gestolen in België. En nochtans is fietsdiefstal niet onvermijdelijk. Door enkele regels te respecteren en je gedrag hieraan aan te passen, kan je het risico op diefstal danig verkleinen.

We leggen je graag uit hoe, samen met Erwan Segalen, national leader van onze stadsfietsen bij Decathlon België.

Hoe kan je fietsdiefstal voorkomen?

Waar stal je je fiets in de stad?

Als je de fiets neemt voor naar het werk te gaan, en je bedrijf beschikt over een beveiligde parking ... bingo! Maak dan ook gebruik van deze infrastructuur.

Indien dat niet het geval is, zoek dan naar een veilige plek om je fiets te stallen. Zo'n omgekeerde "U" uit ijzer bijvoorbeeld. Die zijn stevig, en vooral, hangen vast in de grond. Hieraan kan je ook makkelijk je fiets vasthangen met de sloten die we hierboven bespraken. In het ideale scenario staat deze "U" op een plaats waar veel verkeer passeert.

Hoe kan je fietsdiefstal voorkomen?

Beveiligde fietsstallingen

Een andere oplossing voor je fiets: de beveiligde fietsstalling. Het aanbod van deze stallingen wordt steeds groter, zeker in Brussel. Bedrijven als Bepark, Parking Brussels en Roofed spreken vaak particulieren aan om hun plaatsen om te bouwen tot zulke betalende en beveiligde fietsstallingen.

Handig: de applicatie Owlee geeft een overzicht weer van zo'n 2600 verschillende fietsstallingen in ons land, zowel gratis als betalend. Dankzij de community die gelinkt is aan de app krijg je van de gebruikers reviews over welke fietsstallingen 'veilig' zijn en welke een groter risico vormen. Zo kan jij de beste keuze maken voor jouw fiets!

Hoe kan je fietsdiefstal voorkomen?

Bestaan er onbreekbare fietssloten?

Neen, maar ...

Jammer genoeg is geen enkel fietsslot 100% veilig. Maar er zijn fietssloten van alle soorten. En het ene is bijvoorbeeld al veel steviger dan het andere. Is een fietsslot kwalitatiever naarmate je er meer voor betaalt? Lang niet altijd. Waar kan je dan wel op vertrouwen bij de aankoop van een slot? "Onafhankelijke organisaties testen de kwaliteit van fietssloten", aldus Erwan Segalen, leader van de stadsfietsen bij Decathlon België. "We hebben het CNPP (centre national de prévention et de protection) in Frankrijk, het ART-label in Nederland, het Sold Secure-label in het Verenigd Koninkrijk ... Fietssloten van € 100 en meer zijn soms niet erkend door deze organisaties, terwijl een slot van € 30 dat wel perfect kan zijn. Deze organisaties geven het werkelijke kwaliteitsniveau van een product weer op een zo eerlijke mogelijke manier."

Hoe kan je fietsdiefstal voorkomen?

En wat doen de verzekeringen?

In België wordt het ART-label door de meeste verzekeraars erkend. Nog een reden dus om voor een fietsslot met dit label te kiezen. "Bijna alle verzekeraars die een diefstalverzekering aanbieden, eisen tenminste het ART2-label voor fietssloten", gaat Erwan verder. "Het niveau van de geboden dekking is over het algemeen vrij gelijklopend, ook al moet je altijd goed de kleine lettertjes lezen. Want variaties in termen van bijstand, kwaliteit van dienstverlening en waardevermindering van het eigendom kunnen altijd voorkomen ..."

Hoe kan je fietsdiefstal voorkomen?

Je fiets laten graveren, is dat nuttig?

Je fiets laten graveren is een extra wapen in de strijd tegen fietsdieven. "Waarom zou je het niet doen?", vraagt Erwan zich af. "Je fiets laten graveren is essentieel om de politiediensten te helpen in de zoektocht naar je gestolen fiets." De stickers van Mybike.brussels (gratis) en Velopass zijn beschikbaar en zorgen er eveneens voor dat de politie contact met je kan opnemen als je gestolen fiets wordt teruggevonden.

Sinds 30 juni 2022 zijn alle nieuwe Decathlon-fietsen voorzien van een unieke identificatiecode op het frame. Door je Decathlon-fiets te linken aan je profiel op de Owlee-applicatie, kan deze app je contacteren indien je fiets wordt teruggevonden door de politie. Deze dienst is volledig nieuw en gratis.

Hoe kan je fietsdiefstal voorkomen?

Wat moet je doen in geval van diefstal?

De diefstal van je fiets aangeven bij de politie tijdverlies? Je vergist je. In België worden jaarlijks 8000 fietsen teruggevonden door de politiediensten. Maar vaak is het onmogelijk om te weten te komen wie de eigenaars zijn. Vandaar dus het belang om je fiets te laten graveren (zie hierboven).

Om de diefstal van je fiets aan te geven moet je trouwens niet langer naar het politiekantoor. Je kan het makkelijk online doen via deze link.

Neen, fietsdiefstal in België is niet onvermijdelijk. Natuurlijk is het risico nooit 0, maar de meeste fietsdiefstallen vinden plaats omdat ze makkelijk uit te voeren zijn. Door je fiets zo goed mogelijk te beveiligen, zorg je ervoor dat de kans dat ze jouw fiets proberen te stelen een pak kleiner wordt.