Votre-enfant-débute-le-football

Wil je kind beginnen voetballen?

Heeft je kind de bal ontdekt? We geven je enkele tips om je kleine kampioen zo goed mogelijk te begeleiden als hij gaat voetballen.

Voetbal is een leuke teamactiviteit en een perfecte manier om je kind te laten proeven van een sport, zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen en om zijn psychomotorische ontwikkeling te stimuleren. En voor jou? We geven je enkele tips om je kleine kampioen zo goed mogelijk te begeleiden als hij gaat voetballen. Welke uitrusting moet ik kiezen, hoe help ik hem om zijn beste positie op het veld te vinden en vooral, hoe organiseer ik me als ouder? Volg onze tips!

Voetbal: welke uitrusting kies ik voor mijn kind?

Als je je kind de passie voor de bal al met de paplepel ingegeven hebt, weet je misschien al een beetje welke uitrusting en outfit je moet voorzien. Indien niet of als je eens wat anders wilt dan de klassieke tenuetjes helpen we je graag op weg.

Training en wedstrijd

Als je kind de liefde voor de bal echt niet van jou meegekregen heeft, leggen we je even de basis uit: je kind heeft sowieso een short en een shirtje nodig.

Meestal zorgt de club wel voor de wedstrijdoutfits. Voor de trainingen kun je naast een short en een shirt opteren voor een lange onderbroek en een ondershirt met lange mouwen. Vooral als je het in de winter koud hebt door alleen nog maar naar de trainingen van je kind te kijken. Onze Kipsta-baselayers houden de lichaamswarmte vast terwijl het technische textiel het transpiratievocht snel laat opdrogen. Vergeet ook niet om een muts en een paar handschoenen te voorzien ...

En naast een short en een shirt mogen hoge kousen een scheenbeschermers tijdens geen enkele wedstrijd of training ontbreken! Wist je overigens dat je kind zonder scheenbeschermers niet aan de wedstrijd mag beginnen? Tenzij je je kind op het strand wilt leren voetballen, moet je ook een paar aangepaste schoenen voorzien.

Voetbal, tussendoortje en sporttas

Nu je kind zijn outfit heeft om op het terrein zijn kunstjes te tonen, moet je al zijn spullen nog mee zien te nemen.. Kies een sporttas op zijn maat, zelfs als jij er het merendeel van de tijd mee gaat moeten sleuren!

Naast zijn voetbaloutfit vind je hieronder een lijstje met de dingen die je best in zijn sporttas stopt:
Een handdoek, een douchegel en 'slippers' voor het douchen na de wedstrijd. Een plastic tas of zakje om zijn vuile kleren en schoenen in op te bergen. Propere kleding dus, om je auto niet om te toveren tot een modderbad. En tot slot een tussendoortje om energie bij te tanken na zijn ontelbare inspanningen. Een voorbeeld? Peperkoek, een fruitsapje of chocolademelk.

Bal en voetbaldoel

Vraag je je af of we niets vergeten zijn? De club zorgt dan wel voor ballen tijdens de wedstrijden en de trainingen maar je kind zal het waarschijnlijk niet voldoende vinden als hij de bal één of twee keer per week mag voelen.

Koop hem dan ook een bal zodat hij buiten (in parken, in de tuin, op het strand) wat kan spelen en jongleren, en als je plaats hebt kan een klein voetbaldoel er ook nog wel bij. Er staat geen leeftijd op ballen tussen het kader trappen!

Specifieke vormen en materialen

Je hebt nu al een beter idee over de noodzakelijke uitrusting om je kind te laten ervaren hoe leuk voetbal wel niet kan zijn. We geven je wat meer uitleg naargelang de manier waarop je kind voetbal speelt. En we beginnen met de schoenen:

Voetbal

Als je kind graag op een groot terrein wil voetballen, kies je best voor het klassieke voetbal, buiten en op een grasveld. Kinderen zetten meestal hun eerste stapjes op het veld rond de leeftijd van 6 of 7 jaar. Qua voetbalschoen kies je best voor schoenen met vaste noppen. Voetbalschoenen met schroefnoppen zijn voor kinderen enkel toegelaten op hoger (nationaal) niveau.

Minivoetbal

Het kleine veld en het feit dat er in zaal wordt gespeeld, zorgt ervoor dat kinderen al vanaf de leeftijd van 3 jaar kunnen minivoetballen! Als je je kind al zo jong mogelijk van de voetbalsport wilt laten proeven, raden we je aan om Turf-schoenen te kopen als er op kunstgras gespeeld wordt of zaalvoetbalschoenen als er in de zaal gespeeld wordt.

Een minivoetbal is kleiner en zwaarder dan een klassieke voetbal, wat het korte combinatiespel bevordert.

Zaalvoetbal

Zaalvoetbal wordt al vanaf de leeftijd van 4 jaar gespeeld. Deze variant helpt kinderen van de leeftijd van 6 of 7 jaar om hun tactisch inzicht te vergroten.

De bal waarmee gespeeld wordt stimuleert korte baltoetsen en vermindert het aantal rebounds in de zaal.

In doel

Doelman of doelvrouw, het is een speciale positie en een roeping die al vroeg boven water komt.

Naast een specifieke uitrusting (handschoenen en een lange outfit met bijkomende bescherming) ziet de wedstrijdvoorbereiding voor een keeper er ook anders uit.

Soccer_kid_kipsta

Ouders van sportieve kinderen of sportieve ouders?

Naast een uitrusting moet je kind ook lidgeld betalen om bij een club te trainen en te spelen. Komt dat even goed uit want de club besteedt ook aandacht aan de ouders!

Souplesse en mobiliteit

Als je kind gaat sporten, hoef je echt niet in je luie zetel te blijven zitten. Je kunt actief aan het leven rond de club deelnemen door kinderen naar uitwedstrijden te brengen en aan sportieve evenementen deel te nemen.

Uiteraard doe je dat in samenspraak met de andere ouders en elk om de beurt in functie van de tijd en beschikbaarheid van elke ouder.

Maar het is vooral het uitgelezen moment om de vooruitgang van je kind met eigen ogen te zien ... En waarom niet om andere sportfanatieke ouders te ontmoeten.

Fairplay

Als je kind gaat sporten moet je niet alleen klaarstaan om hem te begeleiden maar moet je ook aandacht besteden aan fairplay!

Als je zoon of dochter een leuke sport vindt,is het vooral belangrijk dat hij / zij bijleert en niet zozeer aan het resultaat zit te denken. We weten heus wel dat het wat emoties kan teweegbrengen als je kleine kampioen zijn eerste balcontroles mist of overtredingen tegen hem gefloten worden. Maar je kind moet er vooral plezier aan beleven!

Ga zelf aan de slag!

En als je als supporter bijna elke week een hartaanval moet overleven, zet je misschien beter zelf de stap naar het terrein! Volg een opleiding om trainer of scheidsrechter te worden. Het is een uitstekende manier om je kind te begeleiden en ondertussen zelf terug te gaan sporten.