Veelvoorkomende sportblessures voorkomen en verlichten

Veelvoorkomende sportblessures voorkomen en verlichten

Sportblessures: beter voorkomen dan genezen! Ontdek hoe je met onze adviezen en uitrusting de meestvoorkomende blessures kan voorkomen of er beter van kan herstellen.

Sporten, dat is in de eerste plaats voor jezelf zorgen, je grenzen verleggen en genieten van de inspanning. Maar of je nu een beginner of een doorgewinterde sporter bent, soms roept je lichaam je tot de orde met pijn of een blessure. Die komen bij de ene sport vaker voor dan bij de andere en we zien ook pieken in het aantal ongevallen tijdens bepaalde perioden.

In dit artikel behandelen we de meestvoorkomende blessures per sport en per seizoen, en leggen we uit hoe je optimaal kan recupereren. We zijn geen artsen hier bij Decathlon, maar je kunt bij ons wel uitrusting of accessoires aanschaffen om de kleine dagelijkse pijntjes te verlichten. Zoals altijd is het wel zo dat als de pijn aanhoudt of erger wordt, je beter een gezondheidsprofessional kunt raadplegen.

Veelvoorkomende sportblessures voorkomen en verlichten

1. Wanneer en waarom ontstaan de meeste blessures?

Voor we gaan kijken naar welke blessures het meeste voorkomen, is het interessant om te weten wanneer blessures het vaakst de kop op steken. In bepaalde periodes van het jaar vinden er meer sportongevallen plaats. We gaan eens kijken hoe dat komt. Het gaat om specifieke momenten waarop sportblessures vaker voorkomen. De start van het nieuwe schooljaar in september en oktober is vaak een risicoperiode. Na de zomer gaan veel mensen weer enthousiast aan het sporten, maar zonder de juiste voorbereiding. Die plotse overgang kan leiden tot verstuikingen, peesontstekingen of spierpijn. In de lente, rond mei, is het lichaam vaak vermoeid na een volledig seizoen van trainingen en wedstrijden, wat kan leiden tot blessures door overbelasting en opgestapelde vermoeidheid. En in de winter brengen glijsporten als skiën en snowboarden heel wat pols- en knieblessures met zich mee, vooral bij recreatieve sporters die niet gewend zijn aan die disciplines.

Veelvoorkomende sportblessures voorkomen en verlichten

2. Specifieke blessures per sport

Nu je weet in welke periode van het jaar blessures het vaakst voorkomen, gaan we eens kijken naar welke blessures het gangbaarst zijn voor bepaalde sporten. Elke discipline stelt het lichaam immers op een andere manier op de proef.

Voetbal en basketbal 🏃‍♂️: de knieën en enkels zijn bijzonder vatbaar voor verstuikingen en blessures aan de gewrichtsbanden, vooral door snelle veranderingen van richting en contact.

Hardlopen 🏃‍♀️: blessures door overbelasting, zoals shin splints of achillespeesontstekingen, komen vaak voor door het herhaald neerkomen op de grond.

Racketsporten 🎾: de polsen en ellebogen worden zwaar belast, wat kan leiden tot peesontstekingen, waaronder de befaamde tenniselleboog.

Vechtsporten 🥊: vragen veel van je gewrichten en verhogen het risico op kneuzingen, bloeduitstortingen en breuken.

Wintersporten 🎿: frequente vallen en verdraaiingen zijn verantwoordelijk voor talrijke verstuikte knieën en gebroken polsen.

Veelvoorkomende sportblessures voorkomen en verlichten

3. Hoe kan je die blessures voorkomen?

Weten welke blessures je zou kunnen oplopen is één ding. Maar het belangrijkste is natuurlijk ze zoveel mogelijk voorkomen! Gelukkig bestaan er doeltreffende oplossingen om de risico's te beperken. Dit zijn de goede gewoontes die je jezelf moet aanleren.

Preventie blijft de beste oplossing om blessures te vermijden. Warm voldoende op, vraag niet te veel van jezelf (volg je eigen tempo) en gebruik de juiste uitrusting: dat zijn de belangrijkste elementen om de risico's te beperken. Ook spierversteviging kan helpen je gewrichten te stabiliseren en sommige van de meestvoorkomende blessures te vermijden.

Daarnaast is het heel belangrijk dat, mocht je toch ergens pijn voelen, je goed naar je lichaam luistert en niets forceert. Leg er ijs op, draag een kniebrace of enkelbrace en gebruik een massageroller om pijntjes te verlichten en je recuperatie een boost te geven.

Veelvoorkomende sportblessures voorkomen en verlichten

4. Voeding, een cruciaal element om blessures te voorkomen

Opwarmen, de juiste uitrusting en een goede recuperatie zijn belangrijk om blessures te voorkomen. Maar heb je ook nagedacht over wat er op je bord ligt? Voeding speelt immers een belangrijke rol in de stevigheid van je spieren en gewrichten, in het voorkomen van blessures en in de recuperatie na de inspanning. Eiwitten zijn onmisbaar voor de heropbouw van spieren, terwijl koolhydraten de nodige energie leveren om een lichamelijke activiteit langer vol te houden. Omega 3, dat je kunt vinden in vis en lijnzaad, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en beperkt zo ook spierpijn. Vitamines en mineralen, in het bijzonder vitamine D en calcium, verstevigen je botten en gewrichten.

Als je niet voldoende binnenkrijgt door je voeding, kunnen voedingssupplementen een interessante aanvulling zijn om je recuperatie te optimaliseren en eventuele tekorten te voorkomen.

Veelvoorkomende sportblessures voorkomen en verlichten

5. Recuperatie, onmisbaar voor goede prestaties

Door slim te eten kan je bepaalde blessures voorkomen, maar dat is niet genoeg. Na elke sessie heeft je lichaam tijd en zorg nodig om doeltreffend te kunnen recupereren. We leggen uit wat je kunt doen om alles uit die recuperatie te halen.

Een goed herstel na een training of wedstrijd is cruciaal om te voorkomen dat de vermoeidheid zich opstapelt en je blessures oploopt. Voeding, water en rust zijn de belangrijkste elementen van een goede recuperatie. Daarnaast kunnen ook massagepistolen, cold packs en kinesiotape helpen je spieren te ontspannen en je bloedsomloop te stimuleren.

Jezelf gezonde gewoontes aanleren is een goed begin. Maar het belangrijkste blijft om naar je lichaam te luisteren! Aanhoudende pijn mag je nooit negeren. Als de pijn ondanks alle preventie en goede zorgen niet weggaat, wordt het tijd om langs te gaan bij een gezondheidsprofessional.

Luister naar je lichaam en zorg goed voor jezelf. Sport moet leuk blijven en geen bron worden van langdurige pijn. Door jezelf goede preventiegewoontes aan te leren en aangepaste uitrusting te gebruiken, doe je al het mogelijke om blessures te voorkomen.

Maar het belangrijkste blijft om nooit overbodige risico's te nemen: houdt de pijn aan, raadpleeg dan een gezondheidsprofessional. Zorg goed voor je lichaam en blijf in alle veiligheid vooruitgang boeken!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

massage recuperatie

Massage om te recupereren

Sporten is gezond. Niemand wil echter last hebben van blessures of kleine letsels. Liefst willen we zo snel mogelijk recupereren om van de gunstige effecten van sport te profiteren en ons topfit te voelen.

Aptonia massage

Hoe gebruik je de massageballen: instructievideo's

Om jezelf grondig en gericht te masseren is er niets handiger dan een massagebal. Er bestaan drie maten, elk aangepast aan de te masseren zone.

Foam roller soft

Hoe gebruik je de massagerollen: instructievideo's

Ontdek hieronder handige video’s, gevalideerd door onze kine partners, om de Aptonia massagerollen (soft, hard of small) correct te leren gebruiken. Ze tonen basisoefeningen om de verschillende lichaamsdelen en spieren te masseren waarvoor de massagerollen perfect geschikt zijn.

Aptonia recuperatie kleedkamer

De 10 recuperatietoppers

Sporten gaat altijd gepaard met een zekere vermoeidheid van het lichaam in verhouding tot je trainingsniveau en de fysieke belasting: duur, intensiteit en regelmaat!

Hoe een kniebrace kiezen?

Hoe een kniebrace kiezen?

Lees hier onze adviezen om de juiste kniebrace te kiezen. Er zijn 3 categorieën kniebraces afhankelijk van de mate van ondersteuning en de sportieve behoefte die je nodig hebt: de preventieve (of proprioceptieve) kniebandage, de soepele kniebrace en de stijve kniebrace.

 Hoe kies je een polsondersteuning?

Hoe kies je een polsondersteuning?

Lees onze tips voor het kiezen van een polsondersteuning. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie categorieën naargelang de ondersteuning en hetgeen je nodig hebt: de preventieve of (of proprioceptieve) polsondersteuning, de soepele polsondersteuning en de harde polsondersteuning.

 Hoe kies je een elleboogbrace?

Hoe kies je een elleboogbrace?

Bekijk onze tips om je elleboogbrace te kiezen ter bescherming van je elleboog: drie gewrichten in één. Er bestaan 2 categorieën, ingedeeld volgens de ondersteuningsdensiteit en je behoefte bij het sporten: de preventieve (of proprioceptieve) en de soepele elleboogbrace.

Hoe kies je een steunbandage?

Hoe kies je een steunbandage?

Ontdek onze tips om de juiste steunbandage of "elastische strap" te kiezen. De steunbandage rekt alleen in de lengte en kan gebruikt worden voor elk lichaamsdeel.

ballon_tarmak_comment_choisir_maintien

Hoe kies je het juiste steunverband?

Voor ons moet sporten niet alleen aangenaam maar ook veilig zijn. Daarom hebben we voor jou een aantal tips om de juiste spier- en gewrichtsondersteuning te kiezen en blessures te voorkomen of te genezen.

recuperatie

Hoe kies je de juiste massagecrème of -olie ?

Een goede massage is ideaal om optimaal te herstellen van je sportsessie. De olie, balsem of crème die je daarbij gebruikt zorgt voor een goede recuperatie, maar hoe kies je het juiste product om maximaal voordeel te halen uit een massage na het sporten? Volg onze tips!