De 6 geboden van zaalhockey

De 6 geboden van zaalhockey

Wat moet je weten om zaalhockey te begrijpen en te spelen zonder het risico te lopen dat er wordt gefloten bij de minste aanraking van de bal? Onze 6 geboden als antwoord op deze vragen...

Zaalhockey proberen te vergelijken met veldhockey is ongeveer hetzelfde als zaalvoetbal vergelijken met voetbal. Ook al zijn de regels van het indoorspel over het algemeen identiek aan die van veldhockey, zijn het juist de aanpassingen van deze regels (voornamelijk om de veiligheid van de spelers te waarborgen en om de snelheid en kwaliteit van het spel te verbeteren) die deze sport zo bijzonder en interessant maken. Wat moet je dus weten om deze zeer specifieke discipline te begrijpen en te spelen zonder het risico te lopen dat er wordt gefloten bij de minste aanraking van de bal?

De 6 geboden van zaalhockey

1 - Gij zult blijk geven van creativiteit

De kleine omvang van het veld (44 m lang en 22 m breed) en het totale verbod om de bal op te nemen (buiten de cirkel van de tegenstander) dwingt spelers om eenvoudige oplossingen te vinden in een beperkte ruimte. Want hoe geef je een pass tussen 2 of 3 tegenstanders op twee vierkante meter als ze de stick plat op de grond hebben en het niet is toegestaan ​​om erover te passen of door het blok te spelen? Daar ligt dus net de kunst van zaalhockey: andere technieken zoeken of andere soorten dribbels. En daar komen dus schijnbewegingen, snelheidswisselingen en het gebruik van de zijbalken, zoals een flipperkast, om te passen naar je teamgenoten in het spel.

De 6 geboden van zaalhockey

2 - Gij zult kleine ruimtes beheersen

Hoewel er slechts 12 spelers op het veld staan ​​(6 van elk team, waaronder 5 veldspelers en 1 keeper), zorgen de kleine omvang van het veld en de snelheid van het spel ervoor dat veel spelers tegelijkertijd op dezelfde plek belanden. En aangezien bij zaalhockey de kleinste technische fout genadeloos wordt afgestraft, is het noodzakelijk dat de spelers technisch zeer sterk zijn en nauwkeurige passes kunnen geven in zeer kleine ruimtes. Gelukkig is de zaalhockeystick dunner en lichter dan de sticks die op het veld worden gebruikt, en zo ontwikkeld dat je de bal beter kunt voelen en dus nauwkeurig kunt plaatsen.

De 6 geboden van zaalhockey

3 - Gij zult krachtige en nauwkeurige passes geven

Ook op dit vlak zijn de indoorregels heel streng: slaan op de bal mag niet. De spelers mogen de bal alleen pushen over de grond. Als dit goed wordt uitgevoerd, is dit een zeer effectieve passtechniek. De techniek is snel en nauwkeurig, kan zowel in beweging als bij stilstand worden uitgevoerd en stelt de speler in staat constant in contact te blijven met de bal en deze daardoor beter te beschermen. Aangezien de spelers zich niet van de bal losmaken, geeft het hen bovendien de mogelijkheid om te kijken naar de passopties die zich om hen heen voordoen.

De 6 geboden van zaalhockey

4 - Gij zult de bal perfect stoppen

Zaalhockey is van nature en qua regels een ultratechnische en ultrasnelle sport, half werk wordt meteen afgestraft. De spelers moeten daarom technisch zo foutloos mogelijk zijn en hun passes en stops zo perfect mogelijk uitvoeren. Bij indoor hockey is er geen ruimte voor fouten bij het stoppen. De bal moet op de grond blijven! En elke bal die opspringt (zelfs heel licht) is een fout. De enige manier om ervoor te zorgen dat je geen fout maakt, is door je stick stevig te sluiten om de bal onder controle te houden en zo het balbezit niet uit handen te geven.

De 6 geboden van zaalhockey

5 - Gij zult de lage verdediging beheersen

Aangezien je de bal niet mag optillen, is de verdediging in de zaal een zogenaamde "lage" verdediging, met de stick tegen de grond en de linkerhand constant op de grond in duels. Dat is trouwens ook de reden waarom het gebruik van een handschoen haast onmisbaar is. Want ook al is slaan verboden, stel je maar eens voor wat een zeer sterke push van dichtbij kan aanrichten... Feit blijft dat deze techniek de flexibiliteit verbetert en intensief voetenwerk vergt.

De 6 geboden van zaalhockey

6 - Het spel hangt af van de uitvoeringssnelheid

Op het gebied van uitvoeringssnelheid en passtempo is zaalhockey absoluut het meest indrukwekkend. Zaalhockey is zeer spectaculair en telegeniek, het leent zich uitstekend voor een vloeiend en dynamisch spel met veel doelpunten en veel en gevarieerde gezamenlijke en/of individuele acties.

Hockey is een vrij complete sport en combineert fysieke conditie, technische vaardigheid en teamgeest. In principe is de discipline toegankelijk voor iedereen, maar je hebt wel behendigheid en snelheid nodig. Volgens de kenners wordt er veel lol getrapt, zowel op als naast het veld, met memorabele momenten tussen vrienden, in een vrolijke en gemoedelijke sfeer.

Laat de wedstrijd beginnen!

Onze sportieve tips

De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen

De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen

Hoe kun je een hockeywedstrijd begrijpen als je de regels niet kent? De 5 hoofdregels om te begrijpen wat er op het veld gebeurt

Hoe kies ik een hockeystick?

Hoe kies ik een hockeystick?

De stick die het beste bij jou past, heeft de perfecte combinatie van lengte, materiaal, kromming, gewicht en balans.

hockey

Hoe kies ik een hockeyschoen?

Waarom kies ik voor een specifieke hockeyschoen? Hockeyschoenen hebben 2 sportspecifieke eigenschappen..

hockeyhandschoen

Hoe kies ik een hockeyhandschoen?

Je linkerhand heeft altijd contact met je hockeystick. Dit is ook de hand die tijdens verdedigen of tackelen het laagst bij de grond zit. Deze hand is zodoende kwetsbaarder en wordt vaker blootgesteld aan contact met de bal of een stick van de tegenstander.

Hockeybal

Hoe kies ik een hockeybal?

Een gladde bal is geschikt voor zandingestrooide hockeyvelden. ‘Dimple’ ballen (ballen met kleine ronde gaatjes) zijn geschikt voor watervelden aangezien deze bal beter hecht aan zowel veld als stick onder vochtige omstandigheden.

Comment jouer en sécurité au hockey sur gazon ?

Hoe kun je veilig hockeyen?

Hockey is leuk, maar vergeet nooit je veiligheid! Draag altijd je bitje, scheenbeschermers en een handschoen. Houd er rekening mee dat een scheenbeschermer voor voetbal, niet geschikt is voor hockey.