Taekwondo, de basisregels in wedstrijden

Ontdek in dit artikel de basisregels voor een taekwondo-gevecht en de verplichte uitrusting en beschermers voor wedstrijden.

Taekwondo, de basisregels in wedstrijden

Net als iedere sport kent het taekwondo, een martial art afkomstig uit Zuid-Korea, specifieke regels die je moet naleven. Het bestuursorgaan voor het taekwondo is de World Taekwondo Federation, (WTF). Om deel te nemen aan een wedstrijd en een officieel gevecht te winnen, moet de taekwondo-beoefenaar de geldende regels respecteren. Ontdek in dit artikel de basisregels van het taekwondo.

De wedstrijduitrusting voor taekwondo

Tijdens een wedstrijd moeten de taekwondo-ins uiteraard hun dobok dragen (het equivalent van het judopak bij judo) en de gordel waarvan de kleur hun graad aangeeft. Naast die klassieke uitrusting moeten de strijders ook beschermers dragen die specifiek ontworpen zijn voor wedstrijden:

- een taekwondo hoofdbeschermer
- een borstbeschermer
- een mondbeschermer
- onderarmbeschermers
- scheenbeschermers
- een kruisbeschermer
- handbeschermers

Om deel te mogen nemen aan een gevecht moeten de taekwondo-ins al die beschermers dragen.

Taekwondo, de basisregels in wedstrijden

Geoorloofde technieken bij taekwondo

Taekwondo is een vechtsport die voornamelijk gebaseerd is op voettechnieken maar vuisttechnieken zijn ook toegelaten. Bij een officiële taekwondowedstrijd moeten alle vuiststoten en voettrappen rechtopstaand en boven de gordel worden toegebracht. Voettrappen zijn toegelaten ter hoogte van de borstbeschermer en hoofdbeschermer terwijl vuiststoten alleen ter hoogte van de borstbeschermer worden aanvaard.

Taekwondo, de basisregels in wedstrijden

Puntentelling bij een gevecht

Doel bij een taekwondogevecht is om meer punten te behalen dan de tegenstander. Taekwondo-ins hebben meerdere mogelijkheden om punten te scoren:

Rechte vuiststoot op de borstbeschermer = 1 punt
Rechte voettrap op de borstbeschermer = 2 punten
Gedraaide voettrap op de borstbeschermer = 4 punten
Rechte voettrap op de hoofdbeschermer = 3 punten
Gedraaide voettrap op de hoofdbeschermer = 5 punten

Aan het einde van drie rondes wordt de taekwondo-in die de meeste punten heeft verzameld door de scheidsrechter uitgeroepen tot winnaar van het gevecht. Bij een gelijke stand aan het einde van de derde ronde volgt een beslissende vierde ronde. De eerste die tijdens die "gouden ronde" twee punten kan scoren, is de winnaar.

Taekwondo, de basisregels in wedstrijden