Leen - "Als je niet ook je mindset verandert, haalt een maagverkleining niets uit"

De body positivity trend zorgde voor een revolutie van paskamers tot in de sportzaal, een bracht een nooit eerder maatschappelijk ervaren boost voor het zelfvertrouwen.

Leen, photo by Morgane Gielen

 WIE VROEGER NIET IN EEN TRADITIONEEL VAKJE PASTE, KREEG DE AFGELOPEN JAREN EINDELIJK TERUG HET WOORD OVER HET EIGEN LICHAAM. HEEFT DIE PERCEPTIE SHIFT OOK IETS VERANDERD AAN DE MINDSET IN DE FITNESS-EN WELNESSWERELD? LYNA, LEEN, JOANNA, ROMY EN SARAH ZIJN VIJF SPORTIEVE VROUWEN MET EEN STERK LICHAAM WAAR ZE FIER OP ZIJN. ALLE VIJF LENEN ONS HUN BLIK OP HUN LIJF EN SPORTIEVE AMBITIES.

EEN SUCCESVOL AFVALPROCES BEGINT EERST BIJ JEZELF GRAAG ZIEN EN JEZELF DE TIJD GEVEN OM LICHAMELIJK STERK TE WORDEN. GEWICHT VERLIEZEN KOMT DAN UITEINDELIJK WEL VANZELF

ER MOEST IETS VERANDEREN

Ik was altijd redelijk zwaar, en dat werd erger toen ik tiener werd. Rond de periode dat ik op kot ging was ik redelijk zoekende. Ik had de richting Pedagogie gekozen maar twijfelde aan die keuze en daardoor ook aan mezelf. Voor ik het wist woog ik 140 kilo en werd ik geconfronteerd met wel 50 kg overgewicht. Op dat moment was ik nog gezond. Ik had geen vorm van diabetes en sliep goed, maar ik wist op één of andere manier dat er iets moest veranderen. Ik was al een tijdlang speelplein begeleider, en zag in dat ik moeilijk had om 12 jarige kinderen bij te houden tijdens het lopen, of om snel rechtop te komen wanneer ik neerzat. Ik was wel actief, maar sportte niet echt. ik fietste overal naartoe, ging vaak wandelen met vriendinnen. Ik kon mee met hen maar merkte vaak dat ik pijn had aan mijn enkels, rug en knieën. ~De echte klik kwam op een avond, rond de periode dat mijn schoonzus had aangekondigd dat er opnieuw een kindje op komst was. Ik lag in mijn bed en voelde mijn hart onregelmatig kloppen. Voor mij kon het niet verder op die manier, wou ik een fijne tante zijn voor dat kindje. Ik heb toen beslist om een maagverkleining te ondergaan.

Leen, photo by Morgane Gielen

"VOOR MIJ DRAAIDE DIE OPERATIE NIET ZOZEER OM SNEL MAGER TE WORDEN. IK WOU VOORAL GEZOND ZIJN"

SPORT WERD EEN MANIER VAN LEVEN

Ik ben niet licht over die beslissing gegaan. Misschien was het wel Kamal Kharmach, de Vlaamse stand up comedian, die me geïnspireerd heeft door in dezelfde periode ook een gastric bypass operatie te laten uitvoeren en er zo open over te communiceren in de media...~De operatie kwam er al snel, en zoals je achteraf wel vaker hoort, besef je voor zo’n operatie nog onvoldoende wat er allemaal bij komt kijken. Post operatie mocht ik maar 1000 calorieën per dag eten, waardoor ik futloos was en constant misselijk. Ik kon amper iets eten waar een beetje vet in zat of ik werd onpasselijk. Lekker uit eten of je vrienden voor je laten koken zat er dus ook niet in.~Ik voelde me wat geïsoleerd, weinig mensen begrepen wat ik doormaakte en er was beperkte beschikbare info online. Instagram was toen nog niet zo groot zoals het nu is. Fitness blogs of plus size influencers met een gelijkaardig verhaal als dat van mij waren nog nergens te bespeuren. Gek genoeg vond ik enkel info uit Nederland terug, vaak op fora waar er veel uitgewisseld werd over negatieve ervaringen en neveneffecten die ik helemaal niet ervaarde. Voor mij draaide het steken van een bypass niet zozeer om terug mager te zijn. Ik wou vooral gezond worden en mijn hele leven en mindset veranderen want zonder veranderde mindset helpt zo’n bypass niet.~Anderhalf jaar na mijn operatie besloot ik daarom zelf een blog te lanceren. Ik ben toen opgepikt geweest door Het Laatste Nieuws, de reacties daarop waren hevig. Ik kreeg berichtjes dat ik helemaal geen inspirerend voorbeeld was voor mensen die wilden afvallen omdat ik mijn doel niet via de ‘normale weg’ bereikte. Toch kreeg ik plots veel volgers bij op instagram. Ik kreeg veel vragen rond sporttips en spiertraining, dat bracht me er ook toe om mijn gym workouts op social media te zetten en zo te tonen dat je helemaal geen perfect lichaam moet hebben om te sporten of te fitnessen.~ 

Leen, photo by Morgane Gielen

Hoe ga je van helemaal niet sportief naar fitness addict? ~~Da's heel geleidelijk aan gegaan. Twee maand na mijn operatie vond ik eindelijk de kracht om wat sport te doen. ~Ik ben begonnen met cardio en zwemmen en merkte dat het gewichtsverlies enorm snel ging, waardoor ik super enthousiast werd. Door amper iets te doen verdeed ik ineens 3000 calorieën per dag, waardoor het als vanzelf leek te gaan. Wat sporten versnelde dat proces nog meer. Ik vond dat gewicht verliezen zo fascinerend dat ik me toen misschien wat heb overdaan. Zo jogde ik richting zwembad, ging ik zwemmen, liep ik richting de fitnesszaal om daar wat oefeningen te doen, al wist ik toen niet goed wat ik precies moest doen. Ik zag vrouwen gewichtheffen en heb dat toen ook maar uitgeprobeerd. Dat bleek uiteindelijk goed om wat spiermassa op te bouwen en wat curves terug te krijgen, want door zoveel gewicht te verliezen zag ik er een beetje vormeloos uit. Ik was letterlijk vel over been en zag eruit als een leeggelopen ballon. Ik dacht, ik kan weinig veranderen aan mijn borsten, maar ik kan er wel een doel van maken om toe te werken naar stevige schouders en een stevige kont om er iets van een zandloperfiguur in te krijgen."Op de duur werd het een manier van leven. Ik voel me nog steeds in een leerproces dat nooit echt ten einde is. ~ 

"JE KAN PERFECT AAN SPORT DOEN BOVEN MAATJE 46"

.

Je hebt uiteindelijk van sporten je job gemaakt? ~~Ja, omdat ik zoveel belangstelling en aanvragen kreeg. Dat heeft me geïnspireerd om mijn diploma fit coach te behalen zodat ik mensen kan begeleiden. Dat bleek een gat in de markt. Want, met alle respect voor andere fit coaches, er blijft toch een verschil in mensen trainen met overgewicht. De meeste personal trainers zijn van kleins af aan altijd heel sportief geweest en begrijpen niet altijd de drempels waar mensen met overgewicht mee sukkelen. Van time management tot zelfzekerheid en een laag zelfbeeld dat al jaren aansleept. het speelt allemaal mee. Sommige mensen zien het bos door de bomen niet meer. Ik probeer mijn klanten op basis van hun lichaamsgewicht te trainen en geef ze ook tools mee zodat ze dat kunnen trainen thuis. Mijn grootste ambitie is om mensen te begeleiden in het niet zover te laten komen dat ze geen uitweg meer zien, zoals ik ooit meemaakte. Ik wil de tussenpersoon zijn, die nog alle sportieve mogelijkheden met je verkent voor je ook maar denkt aan een gastric bypass, want sporten kan je perfect doen boven maatje 46. 

Hoe kijk je naar jezelf vandaag?~~Ik heb mezelf altijd graag gezien, ongeacht mijn gewicht of maat. Ik heb altijd gevonden dat ik een mooie vrouw was met een mooi lichaam en mooi haar. Het enige verschil na mijn operatie is dat ik mezelf graag zie op meerdere vlakken. Ik ben niet enkel fysiek sterker maar ook mentaal. Ik zie vooral mijn nieuwe mentaliteit graag. Ik ben zo blij dat ik dit proces ben ondergaan. Dat ik die stap heb durven zetten, maar ook dat ik vandaag mensen kan inspireren. ~~Mijn grootste advies is: begin eerst met jezelf graag te zien. Dat klinkt cliché, maar een succesvol afvalproces begint bij eerst mentaal aan te sterken en dan te focussen op lichamelijk sterk worden. Daarbij moet je jezelf wat tijd gunnen en bereikbare doelen stellen. Het afvallen komt dat uiteindelijk wel als vanzelf.

Leen, photo by Morgane Gielen