Met een busje op surftrip: met het gezin naar bretagne

Een vakantie met je gezin combineren met je passie voor surfen: mission impossible? En als reizen met een busje nu eens uitkomst bood? Julien, Magali en kleine Tao (6 jaar) vertellen je alles over hun roadtrip naar Bretagne!

surf_trip_famille_bretagne

Waarom met een busje op gezinsvakantie?

In Australië kregen we de smaak van het 'van life' te pakken, en sindsdien had het idee van een eigen busje ons niet meer losgelaten. De geboorte van onze zoon Tao gaf eigenlijk de doorslag, omdat we maar één wens hadden: hem onze passie voor reizen en surfen doorgeven. Door met een busje op reis te gaan hoeven we niet zoveel vooraf te plannen, we kiezen gewoon onze bestemming en onze reis verloopt hoe we er zelf zin in hebben, en is vooral afhankelijk van de golven!

van_life_trip_surf

Reizen naar waar de golven je brengen

Deze zomer gingen we iets minder dan 3 weken op vakantie. Je hoeft niet ver te gaan om van goede golven te kunnen genieten, dus trokken we naar Bretagne, om precies te zijn naar Finistère! Een plek die al onze wensen vervulde: mooie landschappen, weinig mensen, goede golven, de mogelijkheid om te gaan wildkamperen… en dit jaar hadden we zelfs het goede weer mee!

We gaan graag op reis met ons huisje op wielen, omdat je er weinig voor hoeft te plannen: je hoeft nergens te reserveren (als het weer niet meezit kun je op het laatste moment je bestemming wijzigen), we hebben al onze spullen bij de hand, Tao vind het geweldig om in het busje te zitten omdat hij heel veel kan zien, we voelen ons er goed in en we kunnen lekker dicht bij de surfspots slapen, afhankelijk van de aangekondigde golven.

We houden van deze manier van 'slow travel'; zelfs al zijn we in die 3 weken niet op veel verschillende plekken geweest, en hebben we niet alles gedaan wat er op onze to-do-list stond, we hebben wel volop genoten van de plekken waar we zijn geweest

voyage_envie_surf_plaisir_famille

Neem (een deel van) je quiver mee

Nooit meer het gedoe van elke dag surfplanken huren en ze moeten terugbrengen net op het moment dat de golven goed worden.Daartegenover staat wel dat je snel last hebt van ruimtegebrek als je met je gezin in een busje zit. Welke planken neem je dan mee op surftrip?  

Julien neemt steeds minstens twee planken mee: een voor kleine golven en een andere voor als de omstandigheden echt meezitten. Ik surf ook nog wel een beetje, maar veel minder sinds Tao er is. Wat ik echt leuk vond aan surfen is dat Julien en ik het samen konden doen, maar nu moeten we om beurten zodat de ander op Tao kan letten. Ik ben heel laat beginnen met surfen en hoewel ik natuurlijk wel vooruitgang geboekt heb, kan ik het nu weer minder goed omdat ik het niet meer zo vaak doe... Voor onze vakanties met het busje hebben we er dus voor gekozen om een malibu te kopen (die is compacter dan een longboard), waarmee ik weer rustig met een lekker zomers weertje kan beginnen en het tegelijk aan Tao kan leren. 

We kozen voor een 500 8'2-surfplank van Olaian, met een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding en een stevige structuur waardoor we hem op het dak van de bus kunnen meenemen. Bovendien is het ook gewoon een heel mooie plank!

Deel je surfpassie met je kinderen

Tao zit al sinds heel jonge leeftijd in het water: toen hij 6 maanden oud was gingen we met hem naar babyzwemles en kon hij al onder water zwemmen, daar was hij echt gek op! Vanaf zijn 3de jaar zetten we hem geregeld eens op onze plankenhij kon erop liggen en op handen en knieën zitten; en het jaar erna kon hij al staan op onze longboards.

Voor zijn vierde verjaardag hebben we hem dus een bodyboard gegeven zodat hij zelf de branding in kon gaan om te leren dat hij niet bang hoeft te zijn voor de golven. Hij wilde zijn bodyboard echt niet meer kwijt, en wilde zelfs niet meer leren surfen… We hebben hem toen kunnen overhalen door te zeggen dat we voor hem een eigen surfplank zouden kopen(die wij ook wel zouden gebruiken, maar dat terzijde). Toen is hij met zijn vader de Mini Malibu van Olaian gaan kopen bij Decathlon en hij was in de zevende hemel!

We keken er natuurlijk naar uit dat Tao met ons mee het water zou ingaan maar we wilden het niet overhaasten. We schreven hem in voor een zomercursus surfen, zodat hij de basis kon leren van iemand buiten het gezin. Bij zijn eerste take-off ontplofte hij bijna van blijdschap en sindsdien wil hij echt alle dagen surfen. En daar zijn wij natuurlijk heel blij mee! De 8'2-surfplank is niet ontworpen voor kinderen of beginners (hij is te breed voor Tao om te kunnen peddelen), maar omdat de plank veel volume heeft en Tao zich al goed kan redden, kan hij er gemakkelijk rechtop op staan in de branding, met wat hulp van zijn vader. 

Kies een reisbestemming die voor iedereen geschikt is 

Bretagne is echt een superbestemming voor een roadtrip, we konden slapen waar we wilden, de landschappen zijn spectaculair mooi, er zijn golven voor elk niveau, je kunt er lekker eten… we zijn echt gek op deze regio.

We zijn in Finistère gebleven, van La Torche tot Crozon, langs de kust. Om met Tao te surfen gingen we vaak naar het strand van St Tugen, Julien ging vaak naar het strand van la Palue in Crozon.

Een minder leuke kant van deze surfbestemming is het koude water, maar met een busje op vakantie gaan naar een bestemming met warm water is ook niet handig. Bovendien zijn er dankzij het koude water minder mensen op de surfspots.

Ik kan deze bestemming echt aanraden voor een zomerse surftrip met het gezin, en voor momenten zonder golven zijn er ook veel andere dingen te doen: wandelen, naar het aquarium gaan, een koekjesfabriek bezoeken, labyrinten in openlucht…

We hebben bijna elke dag gesurft dankzij de malibu, zelfs op dagen dat ze weinig golven voorspelden konden we het water in. Plezier verzekerd voor het hele gezin!

 The surfing family

Gek op reizen, het 'van life', natuur en sport… Wij reizen al jaren. We reisden al voordat we elkaar ontmoetten, en daarna samen. Een paar jaar later kregen we onze zoon Tao, en nu zijn we een happy family van reizigers!

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

partir_vacance_suf_olaian

Wat je zeker moet meenemen als je op surftrip vertrekt!

Het inpakken van je surfuitrusting en -materiaal is de eerste stap wanneer je op surftrip wilt vertrekken. Wat moet je op je surftrip zeker meenemen?

op surftrip met het gezin in een lang weekend

Waar op surftrip gaan in de verlengde weekends?

De lange weekends in mei zijn ideale momenten om er even tussenuit te knijpen voor een surftrip met het gezin of met vrienden. En dat kan ook zonder je blauw te betalen en dicht bij huis! Wat zijn de beste bestemmingen voor een lang weekend surfen?

surf_voyager_planche_housse_olaian

Hoe maak je je boardbag klaar om op surftrip te gaan?

Maak met deze tips je boardbag / reishoes klaar om je surfplanken te beschermen tijdens het transport per vliegtuig. Zo voorkom je brokken bij het begin van je trip!

surftassen decathlon

Hoe kies je een boardbag?

Ondanks zijn mooie formaat is je surfboard bijzonder breekbaar, daarom is het heel belangrijk om hem goed te beschermen tegen schokken en tegen de zon.

Surf in Tofino

Surfen in Tofino, interview: “Surfen in het gezelschap van orka’s: een mythische ervaring”

Surfen in Tofino. Tofino. Een onbekend stadje op Vancouver Island in de provincie British Columbia aan de westkust van Canada.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

surfpak-front-zip-of-back-zip-de-vergelijking

Surfpak met back zip of front zip: de vergelijking

Welke sluiting moet je kiezen voor je surfpak: back zip (sluiting op de rug) of front zip (sluiting op de borst)? Waarom kiezen sommige surfers voor een pak met een front zip in plaats van met een back zip?