Wat je zeker moet meenemenals je op surftrip vertrekt

Het inpakken van je surfuitrusting en -materiaal is de eerste stap wanneer je op surftrip wilt vertrekken. Wat moet je zeker meenemen als je op surftrip vertrekt?

surf_trip_voyage

Regel nummer 1: neem niet te veel mee op je surftrip

Of je nu met de auto, de trein of het vliegtuig reist, het transport is altijd een beetje een beproeving: een overvolle boardbag en een veel te zware rugzak maken het je van bij het begin van je reis al behoorlijk lastig. Terwijl je ook weet, tussen ons gezegd, dat je de hele surftrip lang hetzelfde T-shirt zult dragen... Dus hou je bij het klaarmaken van je boardbag, aan deze ene regel: reis licht!

Print een checklist af vooraleer je vertrekt: Met een checklist kun je het overtollige schrappen, zonder het essentiële te vergeten. Zo vermijd je dat je een hele surftrip lang vanop het strand teleurgesteld naar de golven moet zitten kijken:

1) Surfmateriaal - in het water

Surfplank

De omstandigheden en voorspellingen kunnen veranderen tijdens je surftrip.Om dus altijd surfplezier te kunnen beleven, neem je beter twee surfplanken mee:

- een langere surfplank met voldoende volume zoals een longboard om te surfen op kleine golven.

- een smallere surfplank zoals een shortboard of fish surfboard voor de holle, krachtige golven.

Heb je te weinig plaats in de auto? Neem dan een tussenliggend model: een veelzijdig foamboard!

surf_trip_family

Een zwempak / bikini of boardshort

Geef de voorkeur aan badkleding die ontworpen is om te surfen en beter bestand is tegen de kracht van de golven gedurende je ganse surftrip dan je zwembroek voor het strand.

maillot_surf_olaian

Zonnecrème / uv-werende rashguard / uv hoedje

Als er mooie golven zijn, is het natuurlijk moeilijk om daaraan te weerstaan ... Denk er wel aan om je elk uur in te smeren met waterproof zonnecrème, draag een uv-werende rashguard als de watertemperatuur het toelaat, een petje of een hoedje en surf niet langer dan 2 uren na elkaar.

Neopreen wetsuit

Het kan nuttig zijn om twee neopreenpakken mee te nemen. Niet alleen om tussen twee sessies een droog pak te kunnen aantrekken, maar ook in het geval dat de weersomstandigheden plots zouden veranderen. Informeer naar de temperatuur van het water op je bestemming. Zo kun je de juiste neopreendikte kiezen voor je surfpak. In het tussenseizoen kunnen twee neopreenpakken van pas komen: - een pak in neopreen 4/3 mm : als je het makkelijk koud hebt en voorrang geeft aan thermisch comfort - een neopreen surfpak 3/2 mm of een shorty 2/2 mm : als je bewegingsvrijheid belangrijk vindt en de de watertemperatuur meer dan 17 °C bedraagt. - neopreen surflaarsjes en handschoenen: als je in koud water gaat surfen of op een 'reef break' (en geschaafde voeten wilt vermijden), neem dan een paar neopreen surflaarsjes mee.

combinaison_surf_olaian

Surfleash

Niets is zo erg als een surfleash die breekt zonder dat je een reserve exemplaar bij de hand hebt. Neem 3 surfleashes mee met verschillende lengtes naargelang de planken waarmee je gaat surfen.

olaian_surf_leash

Surfvinnen

Het laatste dat je wilt, is dat je een surfvin verliest en daarna op het strand moet toekijken hoe je vrienden zich zonder jou amuseren in de golven.Net zoals bij het breken van je leash, kun je dit beter voorkomen en reservemateriaal meenemen:

- een extra set surfvinnen. Zeker als je surfplek een reef break is die ver verwijderd ligt van de surfshops.

- een set met andere surfvinnen, om de surfmogelijkheden van je plank te veranderen.

Surfwax

Neem voldoende waxblokjes mee op je surftrip. Je kunt niet zonder als je gaat surfen en ze nemen weinig plaats in. Let wel: kies je wax in functie van de watertemperatuur van je surfplek.

Een paar bodyboardvinnen en een handplane

Het kan gebeuren dat de surfomstandigheden niet overeenkomen met de voorspellingen.Misschien een goed moment om bodysurf te ontdekkenEen paar bodyboardvinnen en een bodysurf handplane in de koffer van de wagen kunnen dan van pas komen.

palmes_bodyboard_olaian

Bodysurfen ?

WAT IS BODYSURFEN?
Bij het bodysurfen surf je over de golven met je lichaam. Deze sport wordt beoefend met een paar vinnen en een handplane (een enkel exemplaar volstaat).

WAT IS EEN HANDPLANE?
Een handplane (ook wel een bodysurfplank of handboard genoemd) is een kleine plank die de bodysurfer onder de hand plaatst om beter te glijden en te sturen in een golf.
In de handplane zit zacht en licht materiaal verwerkt om het drijfvermogen te verhogen en de bodysurfer lichter te maken, om zo beter de golven te kunnen nemen.
De afgeronde vorm bevordert het glijvermogen en helpt om te sturen.
Geschikt voor elke handgrootte dankzij het verstelbare riempje.

Wat je zeker moet meenemen als je op surftrip vertrekt!

Oordopjes

Oordopjes kun je tijdens je surftrip voor twee zaken gebruiken: om je oren te beschermen tegen binnendringend water (en het risico op exostose te voorkomen) en om beter te slapen tijdens de reis of in lawaaiige jeugdherbergen.

2) Surfmateriaal - uit het water

Boardbag surfplank

Hoe meer spullen je in je boardbag stopt, hoe beter je surfplank beschermd is tegen schokken. Vermijd te veel lege ruimte in je boardbag: gebruik noppenfolie en je surftuitrusting (surfpakken, handdoeken, poncho, kleding) als bescherming.~Kies een boardbag rekening houdend met je bedoelingen en de bestemming van je surftrip: - een boardbag met draagriem: Ideaal als je meerdere kilometers te voet of met de fiets door de duinen moet om je surfplek te bereiken. - een boardbag voor surfreizen: als je meerdere surfplanken meeneemt en met het vliegtuig reist - een boardsock: hij beschermt je materiaal niet tegen schokken, maar omdat hij zo dun en licht is neemt hij weinig extra plaats in: ideaal als je met een kleine auto of met de fiets reist.Hij beschermt je surfboard doeltreffend tegen de zon en je autozetels tegen wax en zout water.

Reparatieset voor surfplank

Het kan iedereen overkomen: je surfplank wordt beschadigd tijdens een surftrip.En als je op een wat afgelegen plek surft, kan het lastig zijn om een shaper te vinden die je helpt met de herstelling.Denk er dus aan om een reparatieset voor surfplanken in epoxy- of polyesterhars mee te nemen.De compacte vorm neemt weinig plaats in en het product is makkelijk te gebruiken want de hars droogt door eenvoudige blootstelling aan uv.

Een vinsleutel

Het is wellicht beter om meerdere vinsleutels mee te nemen, want ze zijn zo klein zijn dat je ze makkelijk kunt verliezen tijdens je surftrip.

Bak / tas voor surfpak

- Een plastic bak voor je surfpak is handig om je nat surfpak te vervoeren en te vermijden dat er water in je autokoffer sijpelt. Nog een praktisch voordeel: door je neopreen pak rechtopstaand in de bak uit te trekken vermijd je dat je pak beschadigd of vuil wordt op de grond van de parking.

- In een waterdichte tas kun je je nat surfpak meenemen op je rug.

Poncho en/of handdoek

Er zijn verschillende manieren om je na het surfen om te kleden. Tenzij je je graag in de auto in allerlei bochten wringt, is de beste manier om je om te kleden en af te drogen de combinatie van een poncho en daarna een handdoek.

poncho_surf_pratique

Een paar schoenen / teenslippers

Onmisbaar als je over heet zand of rotsen wilt lopen zonder je voeten te verbranden of pijn te doen.

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

surf_voyager_planche_housse_olaian

Hoe maak je je boardbag klaar om op surftrip te gaan?

Maak met deze tips je boardbag / reishoes klaar om je surfplanken te beschermen tijdens het transport per vliegtuig. Zo voorkom je brokken bij het begin van je trip!

surftassen decathlon

Hoe kies je een boardbag?

Ondanks zijn mooie formaat is je surfboard bijzonder breekbaar, daarom is het heel belangrijk om hem goed te beschermen tegen schokken en tegen de zon.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

surfleash

Hoe kies je de juiste surfleash?

Een leash kopen lijkt kinderspel, toch moet je rekening houden met een aantal praktische zaken. Ontdek het wat en hoe van de surfleash!

hoe kies je surfwax

Hoe kies je de juiste surfwax ?

Wil je stevig op je plank staan en niet telkens wegglijden bij elke take-off of bocht, dan moet je hem waxen! Maar hoe begin je daaraan?

Comment lire des prévisions de surf

Hoe lees je een surf voorspelling ?

Getijdenverschil, grootte van de deining, periode, windrichting: wij leggen je uit hoe je een surf report analyseert.

surf_trip_famille

Met een busje op surftrip: met het gezin naar Bretagne

Een gezinsvakantie combineren met een surftrip: het is mogelijk! Dit zijn de avonturen van de familie Selvi, op roadsurftrip met het gezin, langs de kust van Bretagne.

op surftrip met het gezin in een lang weekend

Waar op surftrip gaan in de verlengde weekends?

De lange weekends in mei zijn ideale momenten om er even tussenuit te knijpen voor een surftrip met het gezin of met vrienden. En dat kan ook zonder je blauw te betalen en dicht bij huis! Wat zijn de beste bestemmingen voor een lang weekend surfen?

Olaian leren surfen als volwassene, in mijn eentje

Hoe kan ik leren surfen als volwassene / in mijn eentje ?

Beginners krijgen vaak de raad om enkele uren les te nemen in een surfclub, maar er kunnen veel redenen zijn waarom je liever alleen wil leren surfen: Is dat nog mogelijk op mijn leeftijd? Welke zijn de fouten die je niet mag maken? Ontdek hier ons advies om in alle veiligheid solo te leren surfen.