vague_hivernale_surf

Surf de hele winter door

Waarom zou je surfen in de winter? Waarom niet! Het komt er eigenlijk gewoon op neer het juiste surfmateriaal te kiezen! Volg ons advies om te weten te komen wat de juiste uitrusting is om deze winter van de prachtige surfcondities te kunnen genieten.

We gaan er niet flauw om doen, uiteraard is surfen in de zomer bij heerlijke temperaturen veel aangenamer dan in de bittere kou met een snijdende wind. Toch kent ook surfen in de winter zijn charmes en zelfs een aantal onmiskenbare voordelen; de surfspots zijn veel rustiger en de golven zijn vaak veel beter.  In de winter zorgt de wind vaak voor een meer regelmatige golfproductie  en mooie golven op ieders niveau.

surf_combinaison_hiver_olaian

Hoe blijf ik lekker warm?

Neen, het is niet te koud om in de winter te surfen. Alles hangt af van het juiste materiaal. Voor een zomerse surfdag in Zuid-Frankrijk volstaat vaak een lichte wetsuit of zelfs je zwemshort. In de winter voor de Belgische of Nederlandse kust heb je niet enkel een dikke wetsuit, maar ook handschoenen, surflaarsjes en een surf cap nodig. Afhankelijk van de temperatuur kies je de dikte van het neopreen van je wetsuit. De dikte van het neopreen wordt aangeduid met twee of drie cijfers. Het eerste cijfer slaat op de dikte rond de romp en de benen, het tweede cijfer op de dikte aan de armen. Hoe dikker het neopreen, hoe warmer je blijft. Voor temperaturen onder de 12 °C kies je best voor een wetsuit van 5/4 millimeter. Dus vijf millimeter neopreen bij romp en benen en vier bij de armen. Een wetsuit met sluiting op de borst (chest of front zip) laat minder water binnen dan eentje met sluiting op de rug. Daarenboven is een pak met chest zip comfortabeler en steviger, maar het is wel moeilijker aan te trekken. Kijk bij aanvang van de winter je pak goed na of er geen scheurtjes of gaatjes in zitten. Je wilt immers zoveel mogelijk waterinlaat vermijden. Sommige wetsuits komen met een surf hood. Zeker bij veel wind is het immers noodzaak je oren en hoofd voldoende te beschermen. Heeft je wetsuit geen capuchon, koop er dan eentje apart dat je onder je wetsuit kan aandoen. En tenslotte, zonder surflaarsjes en handschoenen ben je niets in de winter. Reken op een dikte van vier of vijf millimeter neopreen.

Na je surfsessie is het wel even zo aangenaam om terug op temperatuur te komen. Snel dat wetsuit uit en in droge warme kleren duiken. Nog extra comfortabel is wanneer je een warme surfponcho hebt klaarliggen. Een kopje koffie, thee of chocomelk maken een winterse surfsessie compleet. Of wat dacht je van een thermos warm water om je handen en voeten even bij op te warmen?

materiel_surf_hiver_combinaison

Welk materiaal heb ik nodig? 

Een ander seizoen vraagt een andere wax. In de winter gebruik je koudwaterwax,  die is zachter omdat het koude water de was harder maakt. Een extra leash, die je hebt klaarliggen op strand of in de auto, is ook geen overbodige luxe. De golfslag in de winter is vaak wat krachtiger en je wilt heus niet op een dag  met fantastische golven onnodig huiswaarts moeten keren omdat je leash het begeven heeft. Ben je een ervaren surfer, dan is het wellicht zinvol  om een aangepaste surfplank voor de winter te hebben.

Wat na mijn surfsessie? 

Wanneer je goed zorgt draagt voor je spullen, heb je er jarenlang plezier van. Dat geldt natuurlijk ook voor je surfmateriaal. Op zich is er niet zo gek veel verschil tussen het onderhoud in de zomer en in de winter.

Meteen na het surfen spoel je je plank af zodat het meeste zand verdwenen is. Besteed ook aandacht aan je leash, spoel ook die uit en kijk of er geen zand aan de velcro-sluiting blijft kleven. Kan je dat niet meteen ter plaatse, spoel dan bij thuiskomst alles af met helder water. Je plank bewaar je in een surfshoes of een boardsok. Deze hoes is ook handig om even op te staan wanneer je je omkleedt.
Bij thuiskomst zal je je surfpak moeten afspoelen en laten drogen. Ook al is het koud, tijdens het surfen scheid je zweet en ander lichaamsvocht af. Het is dus belangrijk je surfpak - langs binnen en buiten - na elke sessie grondig te spoelen met helder water. Vervolgens laat je het goed drogen. Neen, niet met een kapstok door de armen te steken en zo op te hangen, zo loop je het risico dat je pak vervormt. Plooi het in twee en hang het te drogen op een rek. Denk eraan een opvangbak onder je rek te plaatsen om het water in op te vangen of plaats je surfrek gewoon in je bad. Om het drogen een beetje  te versnellen, kan je benen en mouwen tijdens het droogproces regelmatig eens uitknijpen. Een gelijkaardig proces volg je uiteraard voor je handschoenen, capuchon en surflaarsjes.~

De beste wintersurfspots 

Natuurlijk kan je snel naar het zuiden trekken om in de winter te gaan surfen. Maar wil je de echte kick van het wintersurfen, dan blijf je toch gewoon in België of Nederland. De temperatuur van de Noordzee is eigenlijk zowat het hele jaar door best aangenaam. Enkel in de echte wintermaanden wordt het kouder, maar nooit te koud om te surfen. Almaar meer surfscholen en -clubs zijn trouwens ook in de winter geopend.

De Nederlandse kust heeft de beste troeven in handen voor winterse surfers. De bekendste Nederlandse spots - zomer én winter - zijn Scheveningen en Wijk aan Zee. Beide spots liggen naast een haven, wat maakt dat de zandbanken daar net iets anders gevormd zijn en zo de golven beter breken. Is er een sterke wind uit het zuiden of zuidwesten, dan zit je in de haven van IJmuiden beter beschermd. Scheveningen kan - zelfs in de winter - behoorlijk druk zijn, maar golven genoeg voor iedereen. Een andere prima Nederlandse winterspot is Zandvoort. In Zandvoort breken - eender hoe de wind waait - altijd wel golven, maar je dient er wel rekening te houden met een vaak sterke stroming. Hogerop naar het noorden is Texel - zeker bij een noord-noordwesten wind - een aanrader. Surfen op een eiland geeft er sowieso een extra touch aan. De surfspot in het zuiden van Nederland is Domburg. Het water is er vaak een beetje warmer en tussen de houten palen liggen goed gevormde zandbanken die voor uitstekende golven zorgen.

Aan de Belgische kust kan je terecht op de klassieke surfspots. Bredene is de Belgische spot die net wat meer en net wat hogere golven krijgt dan de rest van de Belgische kust. Het Oosterstaketsel bij Fort Napoleon in Oostende is dan weer meer geschikt voor de ervaren surfers. In Knokke-Heist kan je terecht op twee spots, maar echt grote golven ga je hier bijna nooit tegenkomen.

Wip je even de Franse grens over, dan kan je in Bray-Dunes genieten van vaak erg goede wind die voor prima golven zorgt. Tussen Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez vind je talrijke goede spots waar surfers van alle niveaus hun golven aantreffen. De meer ervaren surfers sturen we naar de rotsen van Wimereux.

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

surfkap_OLAIAN

Waarom surf je best met een kap in de winter?

Als we op de surfspot aankomen, denken we al snel 'zet je kap op!' Maar wat zijn nu de voordelen van een kap? Hier vind je alvast een goede raad waarom!

Surf in winter header

Hoe kies ik mijn surfuitrusting en materiaal om te surfen in de winter?

Nu is het moment om je voor te bereiden op de winterpret. Kies de gepaste uitrusting om te profiteren van de goede surfomstandigheden deze winter.

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!

surfpak-front-zip-of-back-zip-de-vergelijking

Surfpak met back zip of front zip: de vergelijking

Welke sluiting moet je kiezen voor je surfpak: back zip (sluiting op de rug) of front zip (sluiting op de borst)? Waarom kiezen sommige surfers voor een pak met een front zip in plaats van met een back zip?

Surf in Tofino

Surfen in Tofino, interview: “Surfen in het gezelschap van orka’s: een mythische ervaring”

Surfen in Tofino. Tofino. Een onbekend stadje op Vancouver Island in de provincie British Columbia aan de westkust van Canada.

surftassen decathlon

Hoe kies je een boardbag?

Ondanks zijn mooie formaat is je surfboard bijzonder breekbaar, daarom is het heel belangrijk om hem goed te beschermen tegen schokken en tegen de zon.

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.