De voordelen van teamsport voor  kinderen

Kinderen en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze voelen zich fitter en ontwikkelen heel wat vaardigheden. Lees er hier alles over!

les-bienfaits-du-sport-collectif-pour-les-enfants

Dagelijks bewegen is heel belangrijk voor kinderen. Het stimuleert de groei en bevordert de fysieke en mentale gezondheid. Sport is ook een ideale manier om stress te voorkomen en angsten te bestrijden. De gezondheid van een actief kind is doorgaans beter, net als zijn concentratie. Daarbij slapen sportieve kinderen ook beter.

KINDEREN EN SPORT: DE TROEVEN

Naast de fysieke troeven, vormt sport (vooral teamsporten) een ideale levensschool. Een kind ontwikkelt er zelfvertrouwen mee, leert met anderen samen te werken en in groep functioneren.

Voor kinderen zelf is sporten ook een plezier, vooral jongens houden ervan om zich met hun leeftijdsgenoten te meten tijdens bijvoorbeeld voetbal of basketbal. Gewoonlijk zijn sportieve kinderen socialer en passen ze zich gemakkelijker aan hun omgeving aan.

De voordelen van teamsport voor kinderen

DE ROL VAN DE OUDERS EN DE COACH

De rol van de ouders bestaat er vooral in om hun kinderen te helpen en te stimuleren om te sporten. Zo zullen kinderen zich gemakkelijker in de maatschappij integreren. Ieder kind kan een sport vinden die bij hem of haar past. Je moet gewoon de tijd nemen om een sport te zoeken die je kind leuk vindt.

Je kind ‘pushen’ om te gaan sporten, is geen goed idee. Een kind van tien jaar of jonger haalt voldoening uit de resultaten van zijn inspanning: ‘Ik heb geoefend en ben erin geslaagd om vijf keer te jongleren’,  ‘Vandaag heb ik een mooie korf gemaakt tijdens het basketten’ of ‘Ik heb geserveerd zonder het net te raken’.

De voordelen van teamsport voor kinderen

RESULTATEN EN VAARDIGHEDENDE ROL VAN DE OUDERS EN DE COACH

Voor een kind hangt de voldoening van het sporten niet af van behendigheid of vaardigheden, maar wel van de resultaten die zijn inspanningen oplevert. Een kind leert immers traag bij. Vanaf 6 of 7 jaar beginnen ze zich onderling te vergelijken en vragen ze zich af of dezelfde prestaties kunnen leveren als hun leeftijdsgenootjes. De uitdagingen en de moeilijkheidsgraad hangen af van het niveau van de anderen: ‘Een driepunter scoren is moeilijk omdat er maar drie andere kinderen van ons team dat kunnen’.

Kinderen ontwikkelen pas vaardigheden en talent rond de leeftijd van 12 jaar. Doorgaans hebben ze het moeilijk om hun vaardigheden goed in te schatten. Het is dan ook aan buitenstaanders (zoals een coach) om hun vooruitgang te meten en hun prestaties met de rest van de groep te vergelijken.

De voordelen van teamsport voor kinderen
ontdek zaalvoetbal en begin zelf te spelen

Kinderen en zaalvoetbal: een goede combinatie!

Je kind wil graag aan zaalvoetbal doen, en jij vraagt je af of dit wel een geschikte sport is? Als het gaat om de intensiteit van een sport, houdt zaalvoetbal zich aan al zijn beloften! Het vraagt een enorme levendigheid, snelheid en uithoudingsvermogen van de sporter en zal bijdragen aan zowel de atletische kwaliteiten als het cardiovasculair vermogen van je kind.

een lichtere bal

Voordelen voor kinderen van het spelen met een lichte bal

Als je klein bent, is het niet eenvoudig om een bal hoog te houden en te trappen zoals je idolen op televisie. Dat kan frustrerend zijn. Bij Kipsta hebben we daar een oplossing voor bedacht.

hockey

De voordelen van veldhockey voor kinderen

In de jaren 90 speelden er nog geen 10.000 Belgen hockey. In 2018 zijn dat er meer dan 50.000. Dat succes is uiteraard geen toeval.

nl_header_voordelen_sportenden_opgrooien

De voordelen van al sportende opgroeien

Soepel en op gewicht blijven, durf en sociaal gedrag ontwikkelen, ontspannen door te bewegen … Sport heeft heel wat gezonde en leuke bijwerkingen voor kinderen.

kind voetbal Decathlon Kipsta

Mijn kind wil keeper worden

Omdat kinderen vaak al van heel jong keeper willen worden, geven we je enkele tips mee over hoe je je kind kunt begeleiden bij deze bijzondere positie.

kinderen voetbal kipsta Decathlon

Kinderen coachen: hoe omgaan met tegenslagen?

Kinderen coachen is niet altijd eenvoudig, waarmee moet je precies rekening houden?

baby gym decathlon

De voordelen van sport voor kinderen

Je oudste voetbalt al 4 jaar, zijn kleine broertje doet aan judo, en de kleinste is net begonnen met peutergym? De weken zitten overvol en je loopt maar van hot naar her... Maar weet je wel wat je hiermee allemaal doet voor je kinderen?

positieve effecten voor kinderen

De positieve effecten van badminton voor kinderen

Bewegen, bewegen en nog eens bewegen, je hoort het overal. Vaak wordt lichaamsbeweging ook geassocieerd met welzijn, fitheid en gezondheid. Maar wat brengt sport, en in het bijzonder badminton, kinderen nu echt bij?"

organisatie_tas_decathlon

Train het organisatietalent van je kinderen

Gedaan met “Mama, waar zijn mijn voetbalkousen?” en “Papa, ligt mijn zwembril nog in de auto?” Weg gepanikeer, gezucht en tijdverlies. Eén-nul voor orde. Ontdek onze tips voor een prima organisatie.

moeder stadsfiesten met kinderen

Ons advies om te fietsen met een kind

Wie graag fietst, doet dat graag samen met anderen en zeker met zijn of haar eigen kinderen. Je kan je baby met de fiets naar de onthaalmoeder brengen, in het weekend de stad verkennen met je kinderen... Hoe en wanneer je ook fietst, dit zijn onze tips om in alle veiligheid te fietsen met kinderen.