ontdek zaalvoetbal en begin zelf te spelen

Kinderen en zaalvoetbal: een goede combinatie!

Zaalvoetbal, ook wel "voetbal voor gentlemen" genoemd, wordt steeds populairder, niet alleen bij volwassenen, maar ook en vooral bij kinderen.

Je kind wil graag aan zaalvoetbal doen, en jij vraagt je af of dit wel een geschikte sport is? Als het gaat om de intensiteit van een sport, houdt zaalvoetbal zich aan al zijn beloften! Het vraagt een enorme levendigheid, snelheid en uithoudingsvermogen van de sporter en zal bijdragen aan zowel de atletische kwaliteiten als het cardiovasculair vermogen van je kind.

Special Zaalvoetbal: Kinderen en zaalvoetbal: dat gaat heel goed samen!

1/ Is zaalvoetbal wel veilig genoeg voor mijn kind?

Er stroomt misschien warm bloed door de aderen van dit "voetbal voor gentlemen", maar de sport wordt tegenwoordig goed gereguleerd en blessures komen maar weinig voor.

Olivier Launois: "Kinderen lopen bij zaalvoetbal heel wat minder kans om een blessure op te lopen dan bij het gewone voetbal. Het verbod op tackles en fysiek contact beschermt de speler. Het vlakke terrein vermindert het risico op verstuikingen en omdat je binnen speelt, is opwarmen gemakkelijker en heb je minder last van je spieren. Als je dan ook nog met goede schoenen speelt, die speciaal zijn gemaakt voor het terrein en met een goede schokdemping in de zool, kan je ook het risico op een peesontsteking beperken. "

Djamel Haroun: "Op vlak van de sfeer op het veld is het belangrijk om te onthouden dat deze sport al sinds het prille begin de nadruk heeft gelegd op fair play. In Frankrijk ontwikkelde het zaalvoetbal zich in de jaren '80 in de jongerencentra, waar jongeren die niet genoeg geld hadden voor een licentie voor traditioneel voetbal elkaar ontmoetten om in een zaal te spelen." Er is hard gewerkt om de zalen op niveau te brengen en een plaats te creëren voor het publiek, zodat alles respectvol kan verlopen, zelfs als een wedstrijd wat verhit raakt. Die sereniteit is onontbeerlijk in het zaalvoetbal. Het publiek wordt steeds gevarieerder, vooral dankzij het ontstaan van opleidingen voor jongeren en meer media-aandacht voor zaalvoetbal, zoals tijdens het vorige EK."

2/ Hoe kan je zaalvoetbal en veldvoetbal combineren?

Zaalvoetbal? Veldvoetbal? Waarom niet allebei?

Djamel Haroun: "Ik raad kinderen aan om naast zaalvoetbal ook veldvoetbal te blijven spelen. Tot je 15, 16 jaar bent, is het nog te vroeg om al te kiezen. Kijk maar eens naar het Franse elftal: de spelers die uit het veldvoetbal komen, hebben een interessante fysieke impact die de andere landen wat missen.

Een ander belangrijk punt is competitie: wedstrijden spelen is cruciaal voor het leerproces en er zijn momenteel meer competities in het traditionele voetbal. De zaalvoetbal- en veldvoetbaltrainers houden elke week contact. Afhankelijk van de verschillende wedstrijdschema's geven we dan de voorkeur aan de aanwezigheid van het kind bij de zaalvoetbal- of de veldvoetbaltraining. We proberen een goed evenwicht tussen de twee te vinden, en de meeste voetbaltrainers begrijpen ondertussen het belang van zaalvoetbal om het spelinzicht van de spelers te ontwikkelen.

In Roubaix, bijvoorbeeld, spelen we met veel jonge spelers die uit goede voetbalclubs uit de regio komen, waaronder uit Lille OSC, en die spelen allebei om zo een goed spelinzicht te ontwikkelen: meer opkijken, sneller spelen, de juiste keuze op het juiste moment maken. De denktijd is bij zaalvoetbal veel korter dan bij veldvoetbal. Door zaalvoetbal te spelen krijg je daardoor een kleine voorsprong die een wereld van verschil zal maken op het grote veld."

3/ Zaalvoetbal in de lo-les, werkt dat?

Ik heb mijn goede punten zeker nooit te danken gehad aan mijn balbeheersing...

Olivier Launois: "Zaalvoetbal staat nog niet vaak op het programma in de LO-les, maar we werken eraan. Aan sommige lerarenopleidingen, zoals die in Rijsel, is zaalvoetbal al opgenomen in het curriculum. De sport is ook een hit bij het UNSS (de Franse schoolsportfederatie).

Het is een gemakkelijk aan te bieden sport die het zeer goed doet bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar, omdat ze het snel oppikken, veel in contact komen met de bal en vaker kunnen scoren. Met zaalvoetbal los je als vanzelf sommige van de problemen van het traditionele voetbal op. De kinderen hebben er meer plezier in. Het is indoor, met minder kopspel, geen tackles, minder fysiek contact... Dat draagt allemaal bij aan het enthousiasme van de jeugd voor deze sport.

Van tienduizend UNSS-spelers in 2005 zijn we uitgegroeid tot nu bijna honderdtachtigduizend (waaronder dertigduizend meisjes). Een forse vooruitgang in nog geen tien jaar. We komen in de buurt van de cijfers voor basketbal of handbal, teamsporten die het traditioneel goed doen in de scholen. En er is nog ruimte voor verbetering, wat ik heel belangrijk vind. »

Special Zaalvoetbal: Kinderen en zaalvoetbal: dat gaat heel goed samen!

4/ Klaar om eraan te beginnen? deze 3 simpele regels moet je weten voor je eerste schop

Drie heel eenvoudige regels, om meteen bij de kinderen in te voeren. Moedig ze zeker aan om hier zelf ook op te letten!

1/ Geen tackles, geen contact:
- Geen fysiek contact (definitie van contact: het hinderen van een tegenstander om de bal te krijgen door de speler voor de bal aan te raken).
- Tackles zijn verboden, ook voor de keeper.

2/ Tijdelijke uitsluiting:
- Een gele kaart betekent een tijdelijke uitsluiting. Dat is een tijdstraf van 2 minuten.
- De scheidsrechter gebruikt de gele kaart in de volgende gevallen:  De speler maakt zich schuldig aan onsportief gedrag (bv: schwalbe…). Hij protesteert in woorden of gebaren. Hij overtreedt herhaaldelijk de spelregels. Hij vertraagt de spelhervatting. Hij neemt niet de vereiste afstand in acht bij een intrap, hoekschop of vrije schop. Hij betreedt het speelveld (opnieuw) zonder toestemming van de scheidsrechter. Hij verlaat doelbewust het speelveld zonder toestemming van de scheidsrechter.

3/ Telling van cumulatieve fouten:
- Elke directe vrije schop telt als een cumulatieve fout.
- De teller van cumulatieve fouten wordt tijdens de rust gereset.
- Vrije schop vanaf 7 meter (zonder opstellen van muur, keeper met de voeten op de doellijn) vanaf de n-de cumulatieve fout in een speelhelft.
- Volgende overtredingen worden ook bestraft met een vrije schop vanaf 7 meter.

(bron: zaalvoetbalreglement van de UNSS)

Een aantal tips die je kunnen interesseren

kinderen zaalvoetbal Decathlon Kipsta

Hoe helpt zaalvoetbal je kind openbloeien?

Je kind wil graag aan zaalvoetbal doen, en jij vraagt je af of dit wel een geschikte sport voor hem is?Als het gaat om de intensiteit van een sport, houdt zaalvoetbal zich aan al zijn beloften!

futsal techniek voordelen

De voordelen van zaalvoetbal

Ludiek, toegankelijk en goed voor lichaam en geest. Futsal, dat is de toekomst, de school van de genieën, het voetbal van de Alfageneratie.

Zaalvoetbal: specifieke kwaliteiten voor elke positie

Zaalvoetbal: specifieke kwaliteiten voor elke positie

Als je zaalvoetbal speelt, moet je snelle en intense inspanningen leveren. Bij elke positie horen specifieke kwaliteiten. Lees er hier alles over!

Wat zijn de troeven van zaalvoetbal voor veldvoetbal?

Wat zijn de troeven van zaalvoetbal voor veldvoetbal?

Wanneer je van het veldvoetbal komt, zal de ervaring met fysiek contact een echte troef zijn voor zaalvoetbal, ook al is zaalvoetbal op dat vlak enorm geëvolueerd. Maar andersom heeft het ook heel wat voordelen voor veldvoetbal als je eerst jarenlang zaalvoetbal hebt gespeeld.

outdoor zaalvoetbal

Zaalvoetbal: ontdekken en beginnen

Je voetbalt graag, maar wilt de bal meer dan drie keer per match aan de voeten krijgen? Zaalvoetbal biedt je een technisch spel aan een hoog tempo.