bivouac-couple-tente-feu

Wat steek je in je rugzak voor een tweedaagse trekking?

Je hebt zin in een trektocht, maar niet te lang en niet te ver?

Je hebt zin in een trektocht, maar niet te lang en niet te ver? Dan is een micro-trekking zoals de DECATHLON TREKKING DAYS iets voor jou ! Maar wat neem je dan zoal mee in je rugzak? Onze partner en trekking-expert Yanick Bos van VZW Great By Nature zet je op weg met deze tips! 

sac-a-dos-materiel

Je rugzak 

Let erop dat je tregrugzak (40-45L voor vrouwen  et 50-60L voor mannen) bovenal comfortabel is. Het gewicht moet goed verdeeld worden ter hoogte van de heupen. De riemen van je rugzak horen goed aangepast te worden zodat het gewicht van je rugzak je niet achterover trekt. Een trekrugzak moet ook op de juiste hoogte hangen, zodat hij comfortabel op je schouders rust en geen verkeerde druk uitoefent op je onderrug.

Optioneel:  Voor mensen met heel kleine kinderen (baby's en peuters) raad ik ook een draagrugzak aan, kinderen die al vlotter kunnen wandelen kan je in een sportieve buggy of wendbare fietskar laten zitten. Een regenhoes is essentieel om je rugzak te beschermen, of je kan je spullen binnenin opbergen in  waterbestendige binnenhoezen. Beide hoezen voorkomen dat je spullen nat zullen worden onderweg, maar weet dat een regenhoes je rugzak enkel aan de voorkant beschermt, maar niet langs de rugzijde. Een tweehoezen-systeem biedt dubbele bescherming ! 

Slaapmateriaal 

  • Trekkingtent

    Een trekkingtent weegt iets meer dan 1.2 kg per persoon. Kies bij voorkeur eentje met extra bergruimte of met windscherm. Zo heb je meer plaats om materiaal op te bergen of je om te kleden. Let er ook op dat je een grondzeil hebt dat bij de grootte van je tent past en dat je tent is voorzien van extra stormkoorden voor in geval van regen en hevige rukwinden. De spanning op de stormkoorden zal er evenzeer voor zorgen dat bij regen je tentzeil niet tegen het binnenzeil van de tent gaat plakken, dat zou condensatie en druppelvorming veroorzaken in de binnenkamer van je tent. Kies dus liever voor een droge nacht en let goed op die stormkoorden !  

  • Slaapzak

    Idealieter heeft jouw slaapzak een temperatuur van 5°C. De Belgische lentes kunnen nogal fris zijn, en in de zomer is het contrast tussen dag en nacht ook redelijk hoog. Vandaar dus de noodzaak om te kiezen voor een slaapzak met een hoge comfort temperatuur. Die comfort temperatuur staat duidelijk op de hoes van je slaapzak en duidt er simpelweg op dat je comfortabel zal slapen aan een bepaalde temperatuur (5°C in dit geval). Indien je vaker op trekking gaat naar koude gebieden, of je hebt nogal snel koud, doe je er goed aan om je keuze aan te passen naar een comforttemperatuur van 0°C tot - 5°C. 

  • Slaapmatje 

    Een slaapmatje biedt extra isolatie tussen jou en de koude grond. Het is daarom belangrijk dat je matje de grootte van je lichaam aanneemt. Voor een lange trektocht kan je ook voor halve trekmatjes gaan van om en rond de 60cm lengte. Ga je voor een korte trek, kan je voor meer comfort gaan en dus een langere versie nemen, al neemt die  dan iets meer volume in je rugzak. Test hem altijd uit in de winkel voor je hem koopt, het is belangrijk dat je voeten mee op het matje liggen, zodat ook zij geïsoleerd zijn tegen de koude, en dat ze lekker zacht liggen. 

  • Hoeslaken 

    Dit is jouw warmhouder en extra laagje tussen jou en je slaapzak. Bovendien vangt zo'n hoeslaken of binnenslaapzak heel wat zweet op tijdens een warme nacht. Een slaapzak hoor je niet meteen in de wasmachine te steken, een hoeslaken kan echter wel probleemloos worden gewassen na elk gebruik. Wie toch propere slaapzak wil, kan die 'verluchten' door enkele uurtjes buiten te hangen. Een slaapzak wassen met de hand of in de wasmachine is nefast voor zijn kwaliteit. 

Kledij

Je kiest best je outfit in functie van het aantal laagjes. Het laagjessysteem is niet meer of minder dan de combinatie van drie belangrijke laagjes. Die drie laagjes zullen voorkomen dat je de hele dag lang kledij moet aan-en-uitdoen omdat je 't te warm hebt, te koud, of wanneer je je wil beschermen tegen de regen. 

  • Eerste laagje 

    Een basislaagje ligt dicht op de huid ( bvb een thermisch shirt of t-shirt) Dit laagje bestaat daarom het best uit een snel drogende stof. Vermijd dus katoen, een traagdrogende stof die lang doornat blijft. Nat katoen veroorzaakt gemakkelijk irritatie en/of onderkoeling. 

  • Tweede laagje 

    Het middelste laagje houdt de warmte binnen. Dat kan gaan van een goede fleece in de herfst of winter of een lichte trui in de lente en zomer. Een donsjasje is een ideale tweede laag op grote hoogtes of tijdens koude Belgische winterdagen. 

  • Derde laagje 

    Het derde laagje ookwel 'outer shelter' genaamd zal je beschermen tegen regen en snijdende wind. Een lichte maar goede performante regenjas is hiervoor ideaal ! 

Vergeet zeker niet om naast je wandelkleren ook wat 'comfort wear' mee te nemen. ( Een t-shirt om in te slapen, een comfortabele broek, een warme wollen trui, een paar warme kousen, een zakdoek..etc ) 

Eten & drinken 

Eten tijdens je trektocht hoort calorierijk en voedend te zijn. Op trektocht verbrand je meer calorieën dan normaal, omdat we de hele tijd in beweging zijn, we een zware rugzak dragen, we onszelf beschermen tegen de koude..ed.  Wie veel verbrandt moet ook veel binnenkrijgen.  

Kies dus voor voedende maaltijden die niet al te zwaar zijn voor de maag. Naast je basisvoeding neem je best ook enkele snacks en extraatjes mee. Die laatste zijn essentieel om energie op te slaan tussen maaltijden door. Een energiebar, fruit of koek zijn hiervoor ideaal. Reken op 6 à 8 stuks voor een een lange tocht, en de helft voor een tweedaagse. 

Extraatjes

OM TE ETEN:
✔ Gamel, gasvuurtje en aansteker ( er is nooit elektriciteit op de bivakzones)   
✔ Kookpot, bord
✔ Licht bestek 
✔ Waterfles  of waterzak (met +/- 1.5 L per persoon )
✔ Drinkbeker 
✔ Alles om je te wassen : Biologisch afbreekbare zeep, snel droogbare handdoek, tandenborstel, ecovriendelijke tandpasta...
✔ Zaklamp of hoofdlamp met reservebatterijen
✔ Zonnecrème als de zon schijnt, zélf in de lent en in het begin van de herfst !
✔ Pet en zonnebril 
✔ EHBO - zakje met veiligheidsdeken, steriele kompressen, pleisters, klein schaartje, tape, tekentang, reserveveters, pijnstillers, anti-insectenmiddel, oordopjes..
✔ Een beetje toiletpapier / ecologisch afbreekbare varianten
✔ GSM - lader 
✔ Fototoestel 
✔ Potloot, balpen
✔ Wandelstokken
✔ GPS
✔ Lichte sandalen voor 's avonds
✔ Opbergzakjes voor persoonlijke hygiëne  

Ben je klaar om op een micro-avontuur te gaan ?