WAANZINNIGE UITDAGINGEN

Je bent dol op sport, maar hebt het gevoel dat het steeds meer van hetzelfde begint te worden. Misschien wordt het tijd dat je een nieuwe sportieve uitdaging zoekt? Hier vind je alvast een paar ideeën die je op weg kunnen helpen. En dromen mag …

topbanner

LOOP EEN IRONMAN UIT

De Ironman is de ‘holy grail’ voor elke triatleet en liefhebber van duursporten in het algemeen. 3,8 kilometer zwemmen in open water, 180 stuks op de fiets en tot slot een marathon (42,195 km), dat is het menu dat het water in de mond doet komen. De bekendste Ironman is die van Hawaï, maar er zijn er honderden overal ter wereld. Onlangs werd in België een Ironman in het leven geroepen, onder de naam Ironlakes. De eerste editie ervan vond plaats op 22 september aan de Lacs de l’Eau d’Heure. Als je dit huzarenstuk te hoog gegrepen vindt, zijn er ook minder zware wedstrijden (de halve, de kwart of de ‘promo’). En voor wie het daarentegen wel wat meer mag zijn, is er de Enduroman, een extreme triatlon van Londen naar Parijs waarbij je het Kanaal al zwemmend oversteekt.

foto1

DOE AAN VINTAGE WIELRENNEN

De Eroica is een wielerwedstrijd zoals in de oude tijd. De eerste editie vond plaats in 1997 in Gaiole, Italië, en bracht 92 wielerliefhebbers samen op de witte kiezelwegen van Toscane. Vandaag kent het concept al heel wat navolging met een twaalftal evenementen overal ter wereld. Maar de filosofie is dezelfde gebleven: nieuwe plaatsen verkennen en mensen ontmoeten door in de geschiedenis en originele waarden van de wielersport te duiken. De Eroica wordt gereden op retro fietsen en moeilijke trajecten die soms uit grindpaden bestaan, en is veel meer dan etappes van soms 200 kilometer, het is een ware duik in het verleden. De wedstrijd vindt ieder jaar plaats in het eerste weekend van oktober, en het traject is zelfs een permanent parcours geworden.

SCHRIJF JE IN VOOR DE COAST TO COAST RUN IN ITALIË

Een estafetteloop van de Adriatische kust tot de Tyrreense zee. Dat is de uitdaging die de deelnemers aan de Italy Coast to Coast elk jaar in juni aangaan. Zo’n 350 km dwars door Italië, in een team van 3 of 4 lopers voor een onvergetelijke menselijke en sportieve ervaring. De wedstrijd duurt vier dagen, elk lid van het team loopt individueel 15 tot 25 km voor hij zich laat aflossen. Met moeilijke en technische stukken in de bergen in het midden van de laars van Italië, onder een brandende zon. «Een ongelooflijke, unieke ervaring die met niets anders te vergelijken is», aldus een voormalig deelnemer. De volgende editie is van 9 tot 12 juni 2020.

DOE MEE AAN DE ÖTTILO, DE ALLEREERSTE SWIMRUN

Het verhaal van de swimrun begint in Zweden, begin jaren 2000, in een kroeg op het kleine eiland Utö voor de kust van Stockholm. Op een avond, na enkele pintjes sluiten vier vrienden een weddenschap af: Sandhamn bereiken, een ander eilandje 75 kilometer noordwaarts, op eigen middelen. Met behulp van kaarten en een kompas leggen ze de 26 eilanden van het parcours af, en de zeearmen tussen de eilandjes steken ze over met 10 km openwaterzwemmen. Het kost hen 29 uur om dit avontuur, een mix van hardlopen en zwemmen, tot een goed einde te brengen. Uit die weddenschap zijn de swimrun en de Ötillo ontstaan, en vandaag zijn de deelnemers bijna vier keer zo snel. De wedstrijd wordt in duo afgelegd en elk jaar zijn er heel wat kandidaten om een rugnummer op te spelden voor die uitdaging, die in 2015 door ene Pippa Middleton met succes werd voltooid.

foto2

BEWANDEL HET PACIFIC CREST TRAIL, EEN MYTHE MET EEN BELG ALS RECORDHOUDER

Deze Trail is een langeafstandspad van 4286 kilometer die begint aan de Mexicaanse grens en tot Canada loopt, langs de Stille Oceaankust en door tal van nationale parken en afgelegen bergstreken. Het totaal aantal hoogtemeters bedraagt meer dan 130.000! Het pad werd voor het eerst afgelegd in 1968. Het hele traject neemt gemiddeld 5 maanden in beslag. Weetje: de persoon die dit traject het snelst heeft afgelegd, is de Belg Karel Sabbe, een tandarts. In 2016 legde hij de afstand af in 52 dagen, 8 uur en 25 minuten.

COMBINEER TOERSKIËN EN FREERIDEN

Toerskiën, een activiteit waarbij je grote afstanden aflegt doorheen besneeuwde bergen, wordt steeds populairder. Voor de liefhebbers van freeride is er nu ook een snowboardversie, van splitboarding namelijk. Een splitboard is een board dat, in klimmodus, in tweeën kan worden gedeeld zodat je twee ski’s krijgt, met speciaal ontworpen bindingen en vellen. Of hoe je het beste van twee werelden verenigt! Noorwegen is waar je moet zijn voor die nieuwe sport, bij voorkeur in maart of april. Als je tenminste houdt van rust en ongerepte natuur, ver weg van alles. De bekendste plek is Lyngen, die wordt door kenners het meest bezocht, maar in dit Scandinavische berggebied zijn er meer dan genoeg paradijselijke plaatsen om te glijden over diepsneeuw.

GA KANOËN OF KAJAKKEN IN HET WESTEN VAN ZWEDEN

In Zweden is de jaarlijkse wedstrijd in augustus een vaste waarde. De Dalsland kano-marathon brengt topsporters en amateurs samen voor een kanoof kajaktocht van 55 km langs vier meren en meanderende rivieren in de gelijknamige provincie in het westen van het land. Dit is ongetwijfeld een van de mooiste plekken in Europa om te kajakken, in een ongerepte wildernis omringd door bergen. Dit avontuur in een prachtig kader staat open voor iedereen en leg je af in minder dan 11 uur, alleen of met twee.

foto4

GA DUIKEN IN AZIË

Verlaat het oppervlak en verken de onderwaterwereld. Uiteraard kan je in ons land duiken, in een zwembad of steengroeve bijvoorbeeld, maar sommige regio’s zetten gewoonweg aan tot dromen. Met zijn honderden eilanden, kleurrijke koraalriffen en ongelooflijke verscheidenheid aan vissen is Azië een ware droombestemming voor iedere duikliefhebber. Het continent biedt heel wat mogelijkheden. Je kan naar toeristisch Thailand, waar je misschien reuzenmanta’s of walvishaaien kruist, maar ook naar Indonesië, ‘s werelds grootste eilandengroep met een aantal schitterende duikplekken zoals het wrak van de USAT Liberty. En natuurlijk is er ook Maleisië met de beroemde schildpadden in het beschermd reservaat van de Perhentian Islands.

ARTIKEL UIT ONS MAGAZINE EDITIE HERFST/WINTER 2019

teaser

Eat, sleep, dive, repeat

Thibaud Geerinckx is de Belgische Subea-ambassadeur. Samen met zijn vriendin Juliette bracht hij een onvergetelijk bezoek aan Mosiah Arthus, zijn enthousiaste collega in duikparadijs Martinique.

mission_green_decathlon_ecologie

De groene missie van Decathlon

Sport toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen op een verantwoorde manier.” De Decathlon missie is ambitieus en motiveert ons bedrijf richting een circulaire economie met strenge klimaatdoelstellingen.

teaser

De populariteit van gemengde teams

Van een inclusieve teamsamenstelling waar elk talent telt, tot leren samenspelen over de gendergrenzen heen: korfbal, touch rugby en quidditch zijn maar enkele van die gemengde sporten die de waarden van goed sportmanschap zo goed uitdragen.

choisir_appareil_fitness_domyos

Zo kies je het juiste fitnesstoestel

Train je liever thuis dan in de fitness? Met wat plek en een degelijk toestel is dat eenvoudig te regelen. Wij staan je bij in het kiezen, testen, installeren en dienst na verkoop.

hip_hop_danse_premiere_lecon

Alors, on danse ...

Al jaren speelde ik met het idee om hiphop te dansen (met dank aan Benny B) maar ik durfde nooit de stap te zetten. Toen me een individuele les werd aangeboden, heb ik dus niet lang geaarzeld.

teaser

Waanzinnige uitdagingen om je sportleven pittiger te maken

Wordt het tijd dat je een nieuwe sportieve uitdaging zoekt? Hier vind je alvast een paar ideeën die je op weg kunnen helpen. En dromen mag …

teaser

Snowboarden, toegankelijk voor de allerkleinsten

Misschien sta je er niet echt bij stil, maar ook snowboarden is een zeer toegankelijke sport voor de allerkleinsten. En dat wil Childeric Bogaert van Sneeuwsport Vlaanderen graag bewijzen met de Kids On Snow-tour.

randonnée_avec_son_chien_trekking

Een avontuur op 6 poten

Marine Pigneur (32) is vastberaden in haar wanderlust. Samen met haar husky ‘Helfy’ doorkruist ze dit jaar Europa te voet. Vanuit Dinant wandelen ze de camino naar Santiago de Compostela. Daarna gaat het richting Rome en Oost-Europa. Marine volgt vooral haar intuïtie en meer dan ooit haar eigen hond.

teaser

Sporten met je kind vergeet je nooit!

Samen met je volwassen dochter of zoon een bijzondere sportieve uitdaging aangaan, betekent in team fysieke en mentale grenzen verleggen. Deze duo’s gingen ervoor en blikken blij en dankbaar terug.

Trekking_désert_randonnée_Maroc

Woestijntrekking iets voor jou?

Een team doorwinterde Berbers begeleidt je van kasba naar tentenkamp. Forclaz-productmanager Sophie Jarray testte het concept uit.