Schoenen

Skischoenen

Hulp bij je keuze
Hoe kies ik mijn skischoenen?
Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Filter op prijs
€15000 −26%
€11000
*Van 3/2/2023 en zolang de voorraad strekt
€15000 −26%
€11000
*Van 3/2/2023 en zolang de voorraad strekt
€13000
€48000 −27%
€35000
*Van ‪13/1/2023‬ tot ‪8/2/2023‬
€13000
€15995
€37000 −13%
€32000
*Van ‪27/1/2023‬ tot ‪20/2/2023‬
NIEUWE COLLECTIE
€10000
€4500 −22%
€3500
*Van ‪27/1/2023‬ tot ‪28/3/2023‬
€25000
€23000 −21%
€18000
*Van 3/2/2023 en zolang de voorraad strekt
€4500 −22%
€3500
*Van ‪27/1/2023‬ tot ‪20/2/2023‬
€38800 −11%
€34264
*De uitverkoop begint op 26/1/2023
€71632 −10%
€63862
*De uitverkoop begint op 26/1/2023
€54892 −10%
€48964
*De uitverkoop begint op 24/1/2023
€20000
4.6/5 Op basis van 441 Beoordelingen in de winkels en online

Skischoenen: onmisbare partners bij het alpineskiën

Net als een paar ski's zijn skischoenen een onmisbaar deel van een skiuitrusting. De ski's en de schoenen moeten een perfecte eenheid vormen zodat je op elk moment de controle bewaart terwijl je aan volle snelheid afdaalt of je talenten toont in het sneeuwpark.


Skischoenen: eigenschappen en voordelen

Skischoenen staan grotendeels in voor het overbrengen van bewegingen en kracht op je ski's. Ze helpen je dus vooruit te gaan of je richting te bepalen op de pistes. Concreet is het de stijfheid van je skischoenen die zorgt voor een perfecte controle over je manoeuvres en je beschermt tegen blessures bij een val. Een goede skischoen moet je voet dus goed op zijn plaats houden. Anderzijds moet de schoen voldoende soepel zijn opdat je er probleemloos mee over de pistes kan wandelen. Toch zijn niet alle skischoenen vergelijkbaar. Ze verschillen met name op het vlak van:

  • Soepelheid (flexwaarde);
  • Isolatiewaarde en vulling;
  • Sluitsysteem.

Enerzijds is het goed om weten dat de geschikte skischoen afhangt van je skiniveau. Anderzijds zit hier nog marge op afhankelijk van je doelstellingen en de gemiddelde snelheid die je wenst te halen.


1. Soepelheid - stijfheid: de flex

De flexwaarde beschrijft de stijfheid van de skischoen. Deze factor is van het grootste belang bij de aankoop van skischoenen. Hoe hoger de flexwaarde, hoe stijver en steviger de skischoen is. Deze stevigheid zorgt voor een betere controle over het geheel van je skimateriaal: de ski's, de bindingen en de schoenen.

Verder hangt de ideale flexwaarde af van twee factoren: je skiniveau en de gewenste soort piste. Professionals en gevorderde skiërs die van hoge snelheden houden, nemen best een model met een hoge flexwaarde. Beginners hebben er dan weer alle belang bij om flexibele, soepele skischoenen te kiezen. Een erg harde piste (ijzige pistes, harde sneeuw aan het oppervlak) vraagt om een hogere flexwaarde. Je lichaamslengte en -gewicht hebben invloed op de flexwaarde die voor jou ideaal is. Hoe groter en zwaarder iemand is, hoe hoger de flexwaarde die hij of zij nodig heeft.


2. Vulling en isolatiewaarde

De dikte van de inwendige voering en de vulling verschillen van de ene skischoen tot de andere. Op het vlak van comfort zijn goed geïsoleerde schoenen met een dikke vulling ideaal. De binnenvoering zorgt voor een optimale warmteregeling en dempt krachtige schokken. Bepaalde skiërs zijn klaar om, ten voordele van meer controle en doeltreffendheid, een beetje comfort (schokdemping, vulling) in te leveren. Je moet dus weten welke eigenschappen je van je toekomstige skischoenen verlangt.


3. Sluitsysteem.

In principe sluiten alle skischoenen met gespen. Het aantal, de lengte en de richting van de gespen hangen echter af van het model. Er bestaan sluitsystemen met vaste of verstelbare gespen. Met die laatste kan je de schoen afstellen op de vorm van je eigen voet. Alle DECATHLON-skischoenen, bijvoorbeeld, zijn voorzien van microverstelbare gespen. Deze zorgen voor eenvoudig openen en sluiten zowel als een meer precieze afstelling van de schoen.


Piste, All Mountain & Co.: de beschikbare soorten skischoenen

Bovengenoemde kenmerken leiden tot verschillende soorten skischoenen.


SkischoenenOppervlakte/ToepassingFlexSchokdempingEigenschappen
Pistewerk/CarvingVerharde pistesVariabel (afhankelijk van gewicht en lengte)GemiddeldIdeaal om te carven (afdaling)
All MountainHellingen;
Off-piste;
Buckelskiën
GemiddeldGoedGoed;
Allround;
Houdt het midden tussen comfort en doeltreffendheid
FreerideOff-piste;
Buckelpiste
LaagUitstekend (schoen binnenin erg goed opgevuld)Veel bewegingsvrijheid;
Comfortabel voor de gewrichten (dempt krachtige schokken)
RacePisteHoogSlecht (dunne voering)Brengt krachten uitstekend over;
Erg stabiel en maximaal positiebehoud;
Ideaal voor afdalingen aan hoge snelheid, veel druk op de randen (bv. slalom)
FreestyleSneeuwpark en rampLaagUitstekend (zelfs bij harde landingen)Ideaal om over een buckel te springen

Aankoopgids: hoe vind ik de geschikte skischoenen?

Eenmaal je het juiste paar ski's hebt gevonden, is het tijd om de geschikte skischoenen te zoeken. Denk op het moment van aankoop aan de volgende zaken.


Je skiniveau: beginner of professional?

Ben je een complete beginner of heb je al enige ervaring op de skipistes? Ervaren skiërs stellen andere eisen aan de eigenschappen van een paar skischoenen. Voor hen zijn stabiliteit en doeltreffendheid de belangrijkste factoren. Beginners hebben er over het algemeen meer belang bij om voor een soepel en comfortabel all-mountainmodel te kiezen.


De doelstelling van de skiër

Skiliefhebbers met ervaring hebben meestal een goed idee over hun persoonlijke voorkeuren wat betreft de toepassing en de ondergrond. Toch moeten ook beginners deze zaken op voorhand bepalen. Ski je liefst op of buiten de piste? Je moet immers kiezen tussen een klassiek model of een model dat ontwikkeld is voor het freeriden.

Voel je je meer aangetrokken tot het sneeuwpark of tot de ramp? Kies in dat geval voor een uiterst gespecialiseerde freestyle-uitrusting met soepele, buigzame freestyleschoenen. Beginners, maar ook gevorderde skiërs die het niet bij één skidiscipline willen houden, kiezen best voor veelzijdige skischoenen.


Maat en afstelling: boot fitting

Diverse studies toonden dat het merendeel van de skiërs (90%) te grote skischoenen kiest. Dat zorgt vaak voor pijnlijke blaren. Deze schoenen verliezen automatisch hun stabiliteit, wat het risico op blessures gevoelig verhoogt. Probeer niet om te grote skischoenen te verstellen door de gespen strak te sluiten. Vergewis je, integendeel, nog voor de aankoop van de juiste afstelling. In onze winkels krijg je de mogelijkheid om je skischoenen te laten aanpassen aan je voet (boot fitting).


Voor een optimaal positiebehoud en een aangenaam gevoel bij het dragen, moet een skischoen:


  • zo zitten dat je tenen de voorkant van de schoen raken wanneer je rechtstaat. Pas wanneer je door je knieën buigt, komen je tenen los van de voorkant van de schoen;
  • voldoende steun bieden aan de voet (vooral aan de zone van het middenvoetsbeentje);
  • niet te groot zijn.

Merk op dat skischoenen bij aankoop vaak soepeler zijn dan bij gebruik. De behuizing van de schoen versoepelt onder invloed van de temperatuur, die lager ligt dan in de winkel. Controleer ook of de skischoen compatibel is met de bindingen van je ski's. Vergelijk hiertoe de lengte van de zool met de afmetingen van de binding.


DECATHLON-skischoenen: perfecte skischoenen voor gevorderden en beginners

Bij DECATHLON bieden we je een breed gamma skischoenen met verschillende maten en flexwaarden voor heren, dames en kinderen. Of je nu droomt van de piste, off-piste of het sneeuwpark, hier vindt iedereen het goede paar skischoenen.


☄☄☄

FAQ's


De aankoop van skischoenen: wat wil de flexwaarde zeggen?

De 'flex' is een maatstaf die verwijst naar de mate van stijfheid bij ski's, skischoenen en skibindingen. Hoe hoger de flexwaarde, hoe stijver en steviger de skischoen is. Soepele skischoenen, of skischoenen met een lagere flexwaarde, zijn dan weer erg comfortabel. Vooral beginners kiezen dan ook voor modellen met een lage flexwaarde.


Wat kan ik doen wanneer skischoenen knellen?

Knellende skischoenen zijn een wijdverbreid fenomeen op de skipistes. Om pijnlijke voeten tegen te gaan, moet je aandacht besteden aan een precieze afstelling van je skischoenen. Die laatste moeten zo strak als mogelijk gesloten zijn. Indien nodig kan je de vorm van de schoenen en de gespen ook laten aanpassen in de winkel (boot fitting).


Skischoenen: hoe kies je de juiste maat?

Bij ski- en snowboardschoenen wordt de maat meestal niet uitgedrukt in 'klassieke' schoenmaten, dan wel in Mondopoint. Het Mondopoint-systeem drukt de voetlengte uit in centimeters. Je kan de juiste maat dus bepalen door de lengte van je voet (van teen tot hiel) te meten. Opdat de schoen niet zou klemmen terwijl je hem later draagt, neem je de maat op terwijl je sokken draagt.


Skischoenen voor dames en heren: wat zijn de verschillen?

Dames en heren verschillen niet alleen in algemene zin. Op anatomisch vlak verschillen ze onder meer bij de voeten, wat van belang is bij de afstelling van skischoenen. Gezien de kuit bij vrouwen vaak iets lager uitmondt, is de schacht van skischoenen voor dames korter dan bij de herenvariant. Het binnenwerk is vaak ook iets smaller gevormd. Verder hebben damesmodellen een lagere flexwaarde wegens een lager lichaamsgewicht en een kleinere lengte.


Hoe droog ik skischoenen?

Laat de skischoenen, om onfrisse geurtjes en voortijdige slijtage te voorkomen, volledig drogen na ieder gebruik. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van speciale skischoendrogers. Vul, indien nodig, het binnenwerk met krantenpapier. Sluit voorafgaand alle gespen, opdat de schoen niet zou vervormt.


Wat doe ik met skischoenen die onfrisse geurtjes verspreiden?

Een speciale skischoendeodorant of een desinfecterende spray helpen om de bacteriën, verantwoordelijk voor de onaangename zweetgeur, te doden. Een warme en vochtige skischoen blijft echter de gedroomde omgeving voor bacteriën. Het is dan ook altijd cruciaal om ze grondig te drogen.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken