pose cordage tennis

Hoe kies je de juiste bespanning voor je tennisracket? 

De bespanning van je snaren heeft een rechtstreekse invloed op je spel en op het gedrag van de snaren die je gebruikt. Kortom, je denkt dus best even na over de keuze van de juiste bespanning.

Je bespanning kiezen

Een besnaring met een hogere spanning geeft je meer controle, maar je zal dan wel moeten inboeten aan power en spelcomfort. Bovendien krijgen je gewrichten het wat zwaarder te verduren, bij elke slag zal je de trillingen sterker voelen. Spangewichten van meer dan 25 kg zijn hoe dan ook geen goed idee.

Trouwens, een groter spangewicht maakt je snaren ook kwetsbaarder, waardoor je ze sneller gaat breken. En nog dit: hoe harder je je racket laat bespannen, hoe sneller je snaren hun spanning verliezen.

Je hebt het al door, een lager spangewicht (minder dan 22 kg) levert enerzijds wat minder balcontrole op, maar je kan wel krachtiger slaan omdat je snaren wat meer meegeven. Met een minder strakke bespanning gaan je snaren bovendien wat langer mee.

Ook jonge spelertjes laten hun racket daarom best niet te hard bespannen (rond de 21 kg). Zij hebben immers nog niet zo veel kracht, dat compenseer je op deze manier. Naargelang hun fysieke groei en spelniveau kunnen ze hun spangewicht dan geleidelijk opvoeren.

Nog een praktische tip

Het gewenste spangewicht staat doorgaans vermeld binnenin het racket. Algemeen genomen is het aangewezen om een bespanning tussen 22 en 25 kg te kiezen, afhankelijk van je profiel (niveau, leeftijd, fitheid) en de besnaring die je gebruikt (darmsnaren, polyester, multifilament). Al raden we wel aan om hybridesnaren op 19 kg te bespannen.

Nog vragen? Ga dan gerust te rade bij onze bespanningsexperts in de winkel.

Hoe kies ik een tennisracket voor volwassenen?

Hoe kies ik een tennisracket voor volwassenen?

In dit artikel geven we je al onze adviezen om een tennisracket voor volwassenen te kiezen.

artengo racket

Hoe kies je een grip of overgrip voor een tennisracket?

Ontdek hier onze tips om je te helpen bij de keuze van de juiste grip of overgrip voor je tennisracket.

Hoe onderhoud je je racket?

Hoe onderhoud je je tennisracket?

Om alles uit je tennisracket te halen, moet je er zorg voor dragen. Wij zetten een aantal nuttige tips voor je op een rij voor een racket in topvorm.

tennis kind

Hoe kies je een tennisracket voor je kind?

Ontdek hier onze tips om je te helpen bij de keuze van het juiste racket voor je kind.

stijfheid- tennisracket

De stijfheid van een tennisracket - een onbetwistbare troef?

Een soepel racket of een stijf racket? Welke moet je kiezen? In dit artikel maken we korte metten met alle vooroordelen over de stijfheid van een racket.

conception raquette

Hoe wordt een tennisracket precies gemaakt?

De productie van een racket volgt een welbepaalde procedure. Hier vertellen we het verhaal van het tennisracket in enkele stappen, van productie tot afwerking.

Backhand Slice

Alles over de backhand slice bij tennis

In tennis is de backhand slice een gemakkelijke slag zolang je niet te veel snelheid wil halen.

coup droit

Hoe verbeter je je forehand bij tennis?

We ontleden in dit artikel de voorbereiding, de beweging en de slag van je forehand, zodat je van deze slag een echt wapen kan maken!

Match tennis artengo

Tennis Video: Hoe sla ik een backhandspin?

Ontdek onze tips in beeld om je backhandspin te verbeteren met onze technische partners Damien Caby en Nicolas Escudé.