KAN JE BEGINNEN SURFEN OP EEN SHORTBOARD?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage. Lees hier onze tips om een goede plank te kiezen als je begint te surfen.

shortboard olaian decathlon

Surfers gebruiken het liefst een shortboard dat, zoals de naam zelf zegt, een korte, smalle en dunne plank is. Het is een snel board waarmee je scherp kan draaien en de moeilijkste bewegingen kan uitvoeren. Om het te kunnen gebruiken, moet je wel een gevorderde surfer zijn. Lees onze tips over hoe je de beste plank kiest en snel vooruitgang kan maken.

SHORTBOARD: DE MEEST GEBRUIKTE PLANK

Het shortboard kom je overal tegen: op het strand, met de neus in het zand, op de top van een golf, onder de arm van surfers op de fiets, splinternieuw in de winkel of tweedehands, op internet of ...

Kortom, shortboards zijn echt alomtegenwoordig! Doordat het aanbod op de tweedehandsmarkt zo groot is, zakken de prijzen natuurlijk.

Toen je je begon te informeren, heb je hier en daar vast gelezen dat je idealiter verschillende boards aanschaft om je te kunnen aanpassen aan de soorten golven en aan je eigen surfniveau.

Alleen je hebt niet per se voldoende budget om meerdere planken te kopen. En dan bots je op dé perfecte plank om te beginnen surfen en stilaan een betere surfer te worden.

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

EEN SHORTBOARD OM TE BEGINNEN SURFEN?

Om jezelf deze [mindere] ervaring te besparen, is het belangrijk dat je geen stappen overslaat. Bij het skiën wordt beginners afgeraden om met een zwarte piste te beginnen, en in plaats daarvan krijgen ze de raad om op een groene of blauwe piste te beginnen. Voor surfen geldt hetzelfde.

Aangezien een shortboard weinig volume heeft, zinkt het sneller dan een plank uit schuim. Je hebt meer kracht en techniek nodig voor de take-off en om op een golf te surfen.

Als je een shortboard kiest om mee te beginnen, dreig je veel meer tijd nodig te hebben om vooruitgang te boeken. Je zal veel moeten peddelen, een aantal take-offs gaan wellicht mislukken en dus ga je een reeks golven missen. Uiteindelijk zal je surfen misschien te moeilijk vinden, of te gevaarlijk... en je liefde voor de sport zal al snel bekoelen. En dat is jammer (vooral als het aan de verkeerde boardkeuze ligt).

Ondanks je valpartijen en zelfs als je gemotiveerd blijft, dreig je andere surfers of jezelf te blesseren.

Heb je nog steeds zin om te beginnen surfen met een shortboard?

tribord fullsuit

WAT denkt dat je doet

tribord fullsuit surf

WAT je ECHT DOEt

SURFPLANK UIT SCHUIM:
IDEAAL VOOR BEGINNERS

Zoals je al begrepen hebt uit dit artikel is het geen goed idee om te beginnen surfen op een shortboard als je snel plezier wil kunnen beleven aan het surfen. Om optimaal te leren surfen, is het van het grootste belang dat je de juist plank kiest. Dit zijn de belangrijkste criteria om een surfplank te kiezen:

JE NIVEAU
JE LICHAAMSBOUW
HET TYPE GOLVEN DAT JE WIL NEMEN

JE NIVEAU:
Om te beginnen, moet je een plank met wat volume kiezen, waarop je gemakkelijker kan peddelen om vervolgens te surfen en een golf te nemen. Als je eenmaal gelanceerd bent, zal je dankzij het volume van de plank gemakkelijker kunnen gaan staan (take-off) en je evenwicht kunnen bewaren. 

JE LICHAAMSBOUW:
De lengte van de plank hangt dus af van de lichaamsbouw van de surfer. Hoe groter en gespierder je bent, hoe groter je surfplank moet zijn.

HET TYPE GOLVEN DAT JE NEEMT:
De keuze van het soort golven heeft ook zo zijn impact als je snel wil bijleren. Kies bij voorkeur plaatsten met schuimgolven (het einde van een golf) en kleine, zachte golven, om rustig te beginnen. Holle golven zijn alleen het terrein van gevorderde surfers met een shortboard. Maar als je in zo'n golf ten val komt, doet dat wel meer pijn en wordt je extra stevig door elkaar geschud.

Een surfplank uit schuim is speciaal ontworpen en aangepast aan die omstandigheden. Zo'n plank kan je met het hele gezin gebruiken omdat ze heel solide is (veel steviger dan een shortboard), en omdat de brug uit schuim voorkomt dat je geblesseerd raakt als je valt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een surfplank uit schuim niet alleen bedoeld voor beginnelingen. Je kan er heel veel op leren, van je eerste take-off tot bewegingen in meer uitdagende omstandigheden. Het is ook een uitstekende surfplank voor gevorderde surfers die zich willen amuseren in zachtere golven in de zomer, zogenaamde shorebreaks...

Beginnen surfen JA, maar NIET op een SHORTBOARD!

DEZE TIPS KUNNEN VOOR JOUW OOK INTERESSANT ZIJN

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

surfleash

Hoe kies je de juiste surfleash?

Een leash kopen lijkt kinderspel, toch moet je rekening houden met een aantal praktische zaken. Ontdek het wat en hoe van de surfleash!

hoe kies je surfwax

Hoe kies je de juiste surfwax ?

Wil je stevig op je plank staan en niet telkens wegglijden bij elke take-off of bocht, dan moet je hem waxen! Maar hoe begin je daaraan?

Berg je materiaal goed op na een surfsessie!

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!