shortboard olaian decathlon

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage.
Lees hier onze tips om een goede plank te kiezen voor als je begint te surfen.

Surfers gebruiken het liefst een shortboard dat, zoals de naam zelf zegt, een korte, smalle en dunne plank is. Het is een snel board waarmee je scherp kan draaien en de moeilijkste bewegingen kan uitvoeren. Om het te kunnen gebruiken, moet je wel een ervaren surfer zijn. Lees onze tips over hoe je de beste plank kiest en snel vooruitgang kan maken.

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Shortboard: de meest gebruikte plank

Het shortboard kom je overal tegen: op het strand, met de neus in het zand, op de top van een golf, onder de arm van surfers op de fiets, splinternieuw in de winkel of tweedehands, op internet of ...

Kortom, shortboards zijn echt alomtegenwoordig! Doordat het aanbod op de tweedehandsmarkt zo groot is, zakken de prijzen natuurlijk.

Toen je je begon te informeren, heb je hier en daar vast gelezen dat je idealiter verschillende boards aanschaft om je te kunnen aanpassen aan de soorten golven en aan je eigen surfniveau.

Alleen je hebt niet per se voldoende budget om meerdere planken te kopen. En dan bots je op dé perfecte plank om te beginnen surfen en stilaan een betere surfer te worden.

Een shortboard om te beginnen surfen?

Om jezelf deze [mindere] ervaring te besparen, is het belangrijk dat je geen stappen overslaat. Bij het skiën wordt beginners afgeraden om met een zwarte piste te beginnen, en in plaats daarvan krijgen ze de raad om op een groene of blauwe piste te beginnen. Voor surfen geldt hetzelfde.

Aangezien een shortboard weinig volume heeft, zinkt het sneller dan een plank uit schuim. Je hebt meer kracht en techniek nodig voor de take-off en om op een golf te surfen.

Als je een shortboard kiest om mee te beginnen, dreig je veel meer tijd nodig te hebben om vooruitgang te boeken. Je zal veel moeten peddelen, een aantal take-offs gaan wellicht mislukken en dus ga je een reeks golven missen. Uiteindelijk zal je surfen misschien te moeilijk vinden, of te gevaarlijk... en je liefde voor de sport zal al snel bekoelen. En dat is jammer (vooral als het aan de verkeerde boardkeuze ligt).

Ondanks je valpartijen en zelfs als je gemotiveerd blijft, dreig je andere surfers of jezelf te blesseren.

Heb je nog steeds zin om te beginnen surfen met een shortboard?

  • tribord fullsuit

    Wat denkt dat je doet

  • tribord fullsuit surf

    Wat je echt doet

Surfplank uit schuim:
ideaal voor beginners

Zoals je al begrepen hebt uit dit artikel is het geen goed idee om te beginnen surfen op een shortboard als je snel plezier wil kunnen beleven aan het surfen. Om optimaal te leren surfen, is het van het grootste belang dat je de juist plank kiest. Dit zijn de belangrijkste criteria om een surfplank te kiezen:

JE NIVEAU:
Om te beginnen, moet je een plank met wat volume kiezen, waarop je gemakkelijker kan peddelen om vervolgens te surfen en een golf te nemen. Als je eenmaal gelanceerd bent, zal je dankzij het volume van de plank gemakkelijker kunnen gaan staan (take-off) en je evenwicht kunnen bewaren.

JE LICHAAMSBOUW:
De lengte van de plank hangt dus af van de lichaamsbouw van de surfer. Hoe groter en gespierder je bent, hoe groter je surfplank moet zijn.

HET TYPE GOLVEN DAT JE NEEMT:
De keuze van het soort golven heeft ook zo zijn impact als je snel wil bijleren. Kies bij voorkeur plaatsten met schuimgolven (het einde van een golf) en kleine, zachte golven, om rustig te beginnen. Holle golven zijn alleen het terrein van gevorderde surfers met een shortboard. Maar als je in zo'n golf ten val komt, doet dat wel meer pijn en wordt je extra stevig door elkaar geschud.

Een surfplank uit schuim is speciaal ontworpen en aangepast aan die omstandigheden. Zo'n plank kan je met het hele gezin gebruiken omdat ze heel solide is (veel steviger dan een shortboard), en omdat de brug uit schuim voorkomt dat je geblesseerd raakt als je valt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een surfplank uit schuim niet alleen bedoeld voor beginnelingen. Je kan er heel veel op leren, van je eerste take-off tot bewegingen in meer uitdagende omstandigheden. Het is ook een uitstekende surfplank voor gevorderde surfers die zich willen amuseren in zachtere golven in de zomer, zogenaamde shorebreaks...

Beginnen surfen JA, maar NIET op een SHORTBOARD!

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

surfpak-front-zip-of-back-zip-de-vergelijking

Surfpak met back zip of front zip: de vergelijking

Welke sluiting moet je kiezen voor je surfpak: back zip (sluiting op de rug) of front zip (sluiting op de borst)? Waarom kiezen sommige surfers voor een pak met een front zip in plaats van met een back zip?

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

Olaian keyshot Surf Goofy Regular

Goofy of regular? Welke voet zet je vooraan op je surfplank?

In surftaal wijst goofy of regular op de voet die vooraan op de plank staat. Wat houdt dat in en hoe kies je die voet?

Olain surf

Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

Om beter te worden in het surfen, moet je je kunnen aanpassen aan alle soorten golven. Ontdek onze tips.

Fysieke voorbereiding om te surfen

Waarom moet je je fysiek voorbereiden om te surfen?

Natuurlijk blijft surfen in zee de beste manier om te oefenen, maar je kunt nu eenmaal niet altijd surfen wanneer je wilt volgens de omstandigheden, je woonplaats of agenda. Wist je dat je ook vooruitgang kunt boeken als surfer door uit het water te trainen?

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Comment lire des prévisions de surf

Hoe lees je een surf voorspelling ?

Getijdenverschil, grootte van de deining, periode, windrichting: wij leggen je uit hoe je een surf report analyseert.

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

Yoga & surfen

De voordelen van yoga voor surfers

Yoga om beter te surfen, innerlijke rust te vinden en terug te keren naar de natuur.

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

surfleash

Hoe kies je de juiste surfleash?

Een leash kopen lijkt kinderspel, toch moet je rekening houden met een aantal praktische zaken. Ontdek het wat en hoe van de surfleash!

hoe kies je surfwax

Hoe kies je de juiste surfwax ?

Wil je stevig op je plank staan en niet telkens wegglijden bij elke take-off of bocht, dan moet je hem waxen! Maar hoe begin je daaraan?

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!