danse_moderne_hiphop_cours_debutant

Alors, on danse ...

Toen me een individuele les werd aangeboden, heb ik dus niet lang geaarzeld. 

Al jaren speelde ik met het idee om hiphop te dansen (met dank aan Benny B) maar ik durfde nooit de stap te zetten. Toen me een individuele les werd aangeboden, heb ik dus niet lang geaarzeld. 

Het idee om me meteen bij een groep aan te sluiten, kon me immers niet echt bekoren. Ik had wel een keertje "hiphop dansgroep" ingetikt op YouTube en dat was voldoende geweest om nooit de stap op de dansvloer te durven zetten. Ik was bang om hopeloos achter te zitten, om niet te kunnen volgen, uit het ritme te raken ... Kortom, al die gedachten die de meesten onder ons tegenhouden om de heupen los te schudden op luide muziek, uit angst om af te gaan als een gieter tussen de ervaren 'breakers'. Gelukkig voor mij was de les waar ik heen ging uitsluitend voor mij bedoeld en toen ik aankwam, stelden Andrea en Geraldine, mijn tweelingleraressen van de dag, me meteen op mijn gemak: "Het zal wel loslopen.” Dat hoopte ik ook ja.~ 

lecon_danse_moderne_debutant

Eerste tip als je hiphop gaat volgen: draag comfortabele kleding. Laat die strakke short of dat aansluitende shirt dus liever thuis. Hiphop dansen is veel schudden met je heupen, heel grote bewegingen maken en vooral ... veel zweten!~ ~De les begon nog redelijk 'cool'. Een paar specifieke stretchoefeningen op muziek: hamstrings, adductoren, rugspieren ... Het zou nogal stom zijn om al meteen bij  de eerste move een spierscheur op te lopen. 

In de spiegel zag ik de brede glimlach van Andrea en Geraldine. Je voelde zo dat ze enorm veel zin hadden om te dansen. Geen twijfel mogelijk, ik stond hier tegenover twee enthousiaste lingen die stonden te popelen om los te barsten op de muziek en te zien wat ik in mijn mars had. Toen begon de les, die 1u15 duurt, echt. De eerste move was zonder muziek en al meteen moest ik het samenspel van arm en schouder met de wijsvinger in de lucht een paar keer oefenen voordat ik doorhad hoe het precies ging. Ik stond iets achter de tweeling, met mijn gezicht naar de spiegel, en wist bij momenten niet waar ik moest kijken en op wat ik precies moest letten. Uiteindelijk had ik de smaak te pakken en de volgende move ging al een stuk vlotter. Eens ik de 3 of 4 eerste passen kon onthouden op het ritmische "pam pam pam" van de meisjes, werd de muziek aangezet. In het begin bewoog ik nog wat stijfjes, in mijn pogingen de hele eerste reeks passen onder de knie te krijgen. Toen dat gelukt was, zetten de meisjes de muziek harder. Echt hard, zodat we werden overspoeld door de beat. 

lecon_danse_moderne_debutant

Oef, dat lukte me al aardig! Ik moest alleen nog een beetje meer 'flow' vinden, maar ik begon het echt leuk te vinden. De rest van de choreografie werd op dezelfde manier aangeleerd: telkens een klein stukje, eerst zonder muziek, aansluitend op de vorige reeks, en dan weer helemaal van bij het begin. Elke keer met de muziek iets harder tot die loeihard stond, het lichaam gespannen, altijd begeleid door het ritmische "pam pam pam" van de meisjes.

~Die heel pedagogische methode van de meisjes werkte perfect. De moves volgen elkaar heel natuurlijk op en ik miste op (bijna) geen enkel moment een reeks. Net als bij elke activiteit van dit type is het geheim het vermogen om helemaal aanwezig te zijn, zonder te veel te focussen op de move die je doet, maar al met je gedachten bij de volgende move te zijn. Bij hiphop ben je dus niet alleen bezig met je lichaam, maar ook een beetje met je geest. In het begin draaien je hersenen op volle toeren om van de opeenvolgende passen een automatisme te maken. Naarmate je bewegingen instinctiever worden, krijg je meer van die zo nagestreefde 'flow'. Wauw ik kan dit, ik ben klaar om de dansvloer in vuur en vlam te zetten! Hoeveel van deze choreografie ken ik nu al? Euh … 18 seconden? In een flits snap ik hoeveel hard werk het vraagt om een volledige choreografie te kennen, en ik buig voor het talent van Andrea en Geraldine.  Ze beheersen de stijl en het tempo, en daarnaast behouden ze hun goede humeur en kunnen ze een nieuweling als ik een choreografie aanleren die ze zelf hebben uitgewerkt.~ ~Na de les voel ik me lichamelijk en geestelijk werkelijk super. Dit smaakt naar meer. Mag ik alsjeblieft morgen terugkomen om het vervolg te leren?

Artikel uit ons magazine editie herfst/winter 2019

teaser

Eat, sleep, dive, repeat

Thibaud Geerinckx is de Belgische Subea-ambassadeur. Samen met zijn vriendin Juliette bracht hij een onvergetelijk bezoek aan Mosiah Arthus, zijn enthousiaste collega in duikparadijs Martinique.

Wed'ze

Achter de schermen bij Wed'ze

Wintersport neemt bij Decathlon een steeds grotere en belangrijkere plaats in. Onder de merknaam Wed’Ze wordt ondertussen het hele gamma wintersportproducten aangeboden. We nemen een kijkje achter de schermen.

mission_green_decathlon_ecologie

De groene missie van Decathlon

Sport toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen op een verantwoorde manier.” De Decathlon missie is ambitieus en motiveert ons bedrijf richting een circulaire economie met strenge klimaatdoelstellingen.

teaser

De populariteit van gemengde teams

Van een inclusieve teamsamenstelling waar elk talent telt, tot leren samenspelen over de gendergrenzen heen: korfbal, touch rugby en quidditch zijn maar enkele van die gemengde sporten die de waarden van goed sportmanschap zo goed uitdragen.

choisir_appareil_fitness_domyos

Zo kies je het juiste fitnesstoestel

Train je liever thuis dan in de fitness? Met wat plek en een degelijk toestel is dat eenvoudig te regelen. Wij staan je bij in het kiezen, testen, installeren en dienst na verkoop.

hip_hop_danse_premiere_lecon

Alors, on danse ...

Al jaren speelde ik met het idee om hiphop te dansen (met dank aan Benny B) maar ik durfde nooit de stap te zetten. Toen me een individuele les werd aangeboden, heb ik dus niet lang geaarzeld.

teaser

Waanzinnige uitdagingen om je sportleven pittiger te maken

Wordt het tijd dat je een nieuwe sportieve uitdaging zoekt? Hier vind je alvast een paar ideeën die je op weg kunnen helpen. En dromen mag …

teaser

Snowboarden, toegankelijk voor de allerkleinsten

Misschien sta je er niet echt bij stil, maar ook snowboarden is een zeer toegankelijke sport voor de allerkleinsten. En dat wil Childeric Bogaert van Sneeuwsport Vlaanderen graag bewijzen met de Kids On Snow-tour.

teaser

De eerste keer op wintersport?

Gaan skiën met (kleine) kinderen is niet evident. Mits een goede planning en een paar handige tips verzeker je jezelf van een zorgeloze vakantie.

randonnée_avec_son_chien_trekking

Een avontuur op 6 poten

Marine Pigneur (32) is vastberaden in haar wanderlust. Samen met haar husky ‘Helfy’ doorkruist ze dit jaar Europa te voet. Vanuit Dinant wandelen ze de camino naar Santiago de Compostela. Daarna gaat het richting Rome en Oost-Europa. Marine volgt vooral haar intuïtie en meer dan ooit haar eigen hond.

teaser

Tijd voor een nappacino?

Een dutje van 20 minuten, presteer je daar nu echt beter van? We leggen het fenomeen van de powernap onder de loep, samen met de Nederlandse expert Kasper Janssen.

préparer ma course de cross

Hoe bereid ik me voor op mijn eerste veldloop?

Wanneer het atletiekseizoen aan zijn winterslaap begint, ontwaakt het veldloopseizoen. De atletiekpiste wordt ingeruild voor grasvelden, modder en zand.

surfer_en_hiver_combinaison

Surf de hele winter door

Bij surfen denk je natuurlijk aan zonovergoten exotische stranden, bruingebrande lichamen, perfecte golven en een idyllische branding. Voor de fervente surfer stopt het surfseizoen echter nooit. Met het juiste materiaal en een paar nuttige tips kan ook jij met een gerust gemoed en warme tenen in de winter op je surfplank staa

teaser

Sporten met je kind vergeet je nooit!

Samen met je volwassen dochter of zoon een bijzondere sportieve uitdaging aangaan, betekent in team fysieke en mentale grenzen verleggen. Deze duo’s gingen ervoor en blikken blij en dankbaar terug.

teaser

Wat is het verschil tussen een cyclocross fiets en een gravelbike?

Offroad fietsen wordt steeds populairder. De mountainbike kent natuurlijk iedereen, maar wat zijn je opties als de route net iets minder hobbelend is, en je toch een noemenswaardige snelheid wilt halen?

teaser

De jacht, een andere kijk op de natuur

Hoewel er nogal vaak commotie rond is, zijn de regels van de jacht in België nochtans netjes afgebakend. Wij hebben een afspraak met Els en Romain, twee jagers die graag met ons hun visie delen.